Witaj
Odległość od ekranu będzie pomiędzy 1,8 -2,5 m. Telewizor będzie stał na długższej ścianie pokoju, a pokój ma 3,3 szerokości. Odległość od ekranu może być różna dla osób w pokoju podczas codziennego oglądania. Tak stoi stół i krzesła przy nim.
Co do kasy, to w zasięgu miałbym 55 calowego FZ800 (~10 tys.), tyle, że właśnie ze względu na „nieelegancką” eksploatację telewizora szkoda OLEDa. Gdyby taki OLED kosztował do 4000 to może i bym się mniej przejmował i wymienił za 3 lata, ale dobrego OLEDa technologicznie na czasie za zbliżoną kwotę nie kupię raczej?
Ze względu na meble na tej samej ścianie myślę o 49 calach, ale max mógłby być 55 czyli koło 120 cm szerokości. Wiem, im więcej tym lepiej

Teraz mam 42” TX-P42S20E czyli bardzo średnią plazmę kupioną za koło 2500 zł. Mam też kolejny dylemat w związku ze zmianą technologii wyświetlania. Wiadomo jaki. OLED na pewno byłby lepszy od tej plazmy (chyba z wyjątkiem czasu reakcji matrycy). W LCD spodziewam się konieczności kompromisu co do pewnych parametrów.