Niestety poziom wiedzy tych ludzi nie jest, delikatnie mówiąc, na najwyższym poziomie. Faktycznie przy strojeniu kanałów, jak się wybierze operatora, to w niektórych TV nie da się ułożyć listy po swojemu, nie wiem czy tu też tak jest, ale to zupełnie inny temat przecież.
Będąc przy Panasonic Polska, kiedyś zapytałem ich jak to jest z tymi pilotami do FZ800, dlaczego nie mają podświetlenia jak FZ950 i czy będzie można dokupić pilot właśnie od innego TV, np. od FZ950:
"Szanowny Panie,
dziękujemy za kontakt z Biurem Obsługi Klienta Panasonic Polska. Uprzejmie informujemy, że wymienione przez Pana modele zostały wyposażone w dwa piloty - standardowy oraz touchpad (pilot multimedialny). Dodatkowo pilot od modelu TX-55FZ950E (N2QAYA000152) został wyposażony w podświetlenie. Niestety ten z zestawu TX-55FZ800E (N2QAYB001178 ) nie posiada podświetlenia. Jest to jedyny model pilota zalecany dla telewizora TX-55FZ800E..."
Odpisałem im, że to ciekawe, z dwóch powodów, po pierwsze piloty są raczej uniwersalne, po drugie dlaczego inaczej traktowani są klienci np. z Niemiec, gdzie bliźniaczy model - TX-55FZW804 posiada lepszego, podświetlanego pilota.
Na to nic nie odpisali, dopiero jak ponowiłem pytanie, poinformowałem, że nie dostałem odpowiedzi, to dostałem "wyczerpującą" odpowiedź:
"Szanowny Panie,
dziękujemy za kontakt z Biurem Obsługi Klienta Panasonic Polska. Uprzejmie informujemy, że Pana wiadomość została przekazana do odpowiedniego działu naszej firmy.
Dziękujemy za przekazanie uwag dotyczących produktu marki Panasonic..."
Witam...
Tak od jakiegoś czasu mam Oleda Panasonica 55FZ950. Dziś zacząłem ustawiać sobie programy i tworzyć swoje ulubione listy i tu zauważyłem pewien problem, bo kiedy wsadzę jakiś program w ulubione, to moim zdaniem powinien zmienić się numer programu na kolejny z listy ulubionych. Tak jednak się nie dzieje. Kanał nadal utrzymuje numer z ogólniej listy programów dostępnych na satelicie. Czy ktoś z użytkowników nowych oledów wie jak to zmienić? Chodzi mi oto, żeby kanały numerowały się w liście ulubionych tak jak są ustawione. W plazmie VT30 tak właśnie się działo!
Czy ktoś ma na to radę?
Podpinasz go do USB. W zależności od dysku i poboru prądu wybierasz USB3 lub USB2.
USB2 daje prąd 500mA i nie każdy dysk ruszy. USB3 daje 900mA i tutaj w zasadzie każdy dysk 2,5" da radę. Do nagrywania musisz mieć osobny dysk bo TV formatuje go indywidualnie i szyfruje nagrania tak byś nie mógł odtworzyć ich na innych urządzeniach.
Prawdą jest , że TV formatuje dysk pod siebie (format nie znany Windows) ale przede wszystkim po to aby nagrywać materiał w niedzielonym pliku , który jest zapisywany jako niekodowany. Poznając adres IP pliku można za pośrednictwem domowej sieci skopiować plik na dysk komputera z rozszerzeniem .tts a ten format rozpoznaje większość player'ów. Przy odrobinie wiedzy i oprogramowania można usunąć reklamy , zbędne ścieżki dźwiękowe (np. Canal+ nadaje najczęściej trzy ścieżki) ,napisy ekranowe PL ,txt czy informacje epg.Można też zmienić format pliku.
Zlecasz nagranie albo z epg ,albo ręcznie od godz do godz.
Możesz zapisać jednym przyciskiem to co akuratnie oglądasz. Nie rozumiem co znaczy możliwość zatrzymywania aktualnie idącego programu. Odtwarzasz nagrania tylko wbudowanym playerem. Jest to bardzo proste narzędzie ale skuteczne.
Hej Alf2,a może wiesz jak w FZ800 w przypadku używania dwóch modułów sprawdzić który moduł w danej chwili dekoduje sygnał?
Jedna rzecz zaczyna mnie drażnić na 65FZ800 brak aplikacja HBO GO
Czy da się wgrać jakoś do ich aplikacji HBO Go, bo jedyna opcje jaka mam to obraz z PC przez HDMI :/