Ja wczoraj zrobiłem aktualizację. Również zmian nie widzę, chociaż podczas oglądania filmu wyskoczył komunikat o wyłączeniu telewizora za 5 minut. Nie ustawiałem timera, oglądałem film. Dziwne, że podczas oglądania wyskoczył. Ruszyłem pilotem i nie wyłączyło.
Witaj,
To są własnie TV firm koreańskich (LG, Samsung) i chińskich (np. TP VISION vel Philips).
Poświęciłem 1,5 miesiąca na przeczytanie większości testów najlepszych kalibratorów i opiniotwórców na necie (Rasmusen, Vincent Teoh itd., Konkurencyjne forum) i wymieniłem mojego skalibrowanego AF8 na "padlinę" o przepraszam TV LG 65C9, skuszony wspaniałymi opiniami z testów tych panów, z których wynikało że TV LG jest jaśniejszy w uhd, hd, sd i nowy procesor robi cuda wianki z obrazem , ale rzeczywistość okazała się brutalna i poza systemem operacyjnym WEBOS telewizor LG 65C9 jeżeli chodzi o wyświetlanie obrazu to KATASTROFA.Cały dzień poświęciłem na ustawienia obrazu z różnych stron i forów internetowych. Ustawiłem obraz w TV wydaje się optymalnie bez kalibracji, i nadejszła wigilia i kolendy na Jasnej Górze na TV Polsat, jak zobaczyłem ciemną marynarkę pana z orkiestry jakby była w brokacie święcąca na milion kolorów to mi ręce opadły, a przejście tonalne jasny/ciemny w momęcie jak pokazali obraz z choinkami (ciemne) a resztą wnętrza klasztoru (jasne) to usiadłem z wrażenia że taki koncern jak LG może wypuścić do sprzedaży TV z takim słabym procesorem przetwarzania obrazu....
P.s.
Zdjęcia robione Aparatem Samsung Note 10+ ........
Ale jak przysunę całkowicie do ściany to rzeczywiście tafla odstaje w górnej krawędzi o dobre 8cm (grubość wieszaka + d..pa TV), wiec szału nie ma![]()
Pojechałeś ostro. Mam C9 55" -wcześniej Sony XE 9305. To co można mu zarzucić to trudności z detalami w ciemnych scenach - owszem. Braki w jasności ? Żadnych nie odczuwam, a XE 9305 to mistrz HDR ! Czarne jest czarną plamą dosyć często w C9. Kontrast daj na 95 i dosyć mocne oświetlenie Oled + 70 + jasność 50. Wszystkie OLEDy mają problem w ciemnych scenach ze szczegółami i trzeba o tym mówić, a nie chwalić wszystko. Jednak jest to cecha, nie wada. Nie pasuje, nie kupuj OLEDa ! Trzeba poczytać o tej technologii, a nie mieć pretensje po zakupie. Piękne czernie obarczone są deficytem szczegółów w ciemnych scenach. Koniec kropka. Odpal Netflixa w 4K + Dolby Vison i szczena na podłodze. Niestety, ale LG mimo super procesora musi gonić programistów do poprawek przy sygnale SDR. Przy dobrym źródle sygnału obraz jest świetny i bije na głowę nawet Sony. Przy kablówce Sony jest mistrzem i mówię to w odniesieniu do Sony xe9305. 4K + DV jest bez porównania na C9. Pisząc o słabym procesorze w LG gwałcisz go. On ma niesamowite możliwości patrząc na dobre źródło sygnału. LG goni Sony pod względem obróbki cyfrowej, a procesor ma duuuuży zapas mocy. Poczekaj na aktualizacje, oni się uczą.