Odtwarzacz sieciowy + zew. DAC

Henry

Active member
Bez reklam
A co z amplitunerami?
Obecne kombajny oferują naprawdę przyzwoity dźwięk, a do tego wyposażone są w funkcje jak w odtwarzaczach sieciowych z możliwością sterowania i strumieniowania z dowolnych urządzeń (komputery, smartfony czy tablety).

Henry

Active member
Bez reklam
Jak i BR Samsunga ;) :mrgreen:
btw. w przypadku dobrej jakości flac'ów dobry ampli jako źródło potrafi przekazać bardzo dobry dźwięk.
Testowałem te same płytki w formie "normalnej" i dobrych flac'ów, różnic tak wielkich nie ma

Henry

Active member
Bez reklam
Nie wiem co to "BR" :-?, BD jest wykorzystywany w 90% jako transport,
sprawdza się znakomicie.
Wiesz, wiesz :D
Co do tego Samsunga, wiem o czym piszę bo mam (zresztą jest wymieniony w sygnaturze) i nie jest to urządzenie wybitne

Fajny test i fajnie napisane, różnic nie ma wcale, co więcej przy lepszej jakości DAC`a szala przechyla się na korzyść Flac :-D:mrgreen:
Być może niektórzy wolą nowsze technologie, dla mnie osobiście płyta ma wyższą wartość, może sentyment ;)
A co do testu:
- ta sama płyta, ostatni krążek Knoplera - flac z mojego ampli vs CD z odtwarzacza.
Obiektywnie mogę powiedzieć, że większych różnic w jakości nie było, aczkolwiek minimalnie lepsza jakość była z CD.
Próbuję Ci jedynie odpowiedzieć, że nie wszystko, co jest do wszystkiego, musi być do niczego.
Zasugerowałem też, że dobry amplituner również spełni swoją rolę jako player i to player bardzo dobrej jakości. Dlatego też nie zawsze jest sens mnożenia "klocków", czasem wystarczy jeden kombajn ;)

SDman

Banned
Wszystko się zgadza, tylko @robiz ma wzmacniacz Rotela RA-12, aby amplituner zagrał od niego lepiej to z 6k na starcie, a i tak trzeba by przetestować.

Pozdr

Henry

Active member
Bez reklam
W tzw. międzyczasie wspominał coś o ampli, myślałem, że też posiada, stąd mój post.
Inna sprawa, że czasem warto potestować to, co mamy w zasięgu, a nie koniecznie sięgać po nowe zabawki, no chyba, że chcemy sobie sprawić prezent ;)

eddielublin

New member
Witam,
wiem, wiem to podaj koledze model odtwarzacza strumieniowego, który to zrealizuje.
Pozdr.

a chociażby CA NP30 który posiadam, nawet nie wiem gdzie jest pilot, wszystko sterowane z telefonu/tableta przez Cambridge Connect (wcześniej stream magic). Radio internetowe, biblioteka flac-ów z dysku sieciowego, USB dostępne z monitorka, , nawet po wifi flaki 96/24 gra...
na alle ktoś za tysiaka sprzedaje
zapewne większość producentów tego rodzaju urządzeń udostępnia bezpłatne aplikacje

SDman

Banned
a chociażby CA NP30 który posiadam, nawet nie wiem gdzie jest pilot, wszystko sterowane z telefonu/tableta przez Cambridge Connect (wcześniej stream magic). Radio internetowe, biblioteka flac-ów z dysku sieciowego, USB dostępne z monitorka, , nawet po wifi flaki 96/24 gra...
na alle ktoś za tysiaka sprzedaje
zapewne większość producentów tego rodzaju urządzeń udostępnia bezpłatne aplikacje

Witam,
raczej już sprzedał, to trochę dublowanie DAC`a, dajemy dużo kasy i mamy
2 średniej jakości DAC -bez sensu. 100% wolałbym rasowe urządzenie chociażby
Audio-gd DAC NFB-1P i cokolwiek jako transport.

Tutaj sporo ktoś napisał o CA NP30
Nowa zabawka ;) Cambridge Audio Sonata NP30 - Audiostereo.pl

Ale i tak mało o sterowaniu ze smartfona, czy telefon musi być cały czas połączony wifi +
aplikacja ? Czy mogę w telefonie poprzez aplikacje CC wybrać dysk sieciowy, na nim katalog z albumem uruchomić 1 utwór po czym wyjść z apki i rozłączyć, wifi, a strumieniowiec odtworzy mi cały album?
To mnie najbardziej ciekawi.

Pozdr.

Ostatnia edycja:

robiz

New member
robiz a tak z ciekawości zapytam czy pliki hi-res 24/ 192 ,32/192 obsłuży ten Rotel ?

Przez przednie USB niestety nie, ale tylne gniazda optyczne 2x i współosiowe 2x, obsłużą sygnały do rozdzielczości 24 bity/192 kHz (PCM).

a tak z innej beczki
Za namową kolego SDman, wczoraj podkusiło mnie, aby sprawdzić i porównać stosowane przetworniki we wzmacniaczu i CD. Dla przypomnienia Rotel RA12 oraz Rotel RCD 1072.
Nie miałem pod ręką sensownego kabla coaxial, więc " wystrugałem " małą samoróbkę ( kabel antenowy 75 ohm + zakręcane wtyki RCA ).No i działa ;) Połączenie analogowe : kable SUPRA dual .
Poprosiłem mojego syna , aby w ślepym teście porównał oba połączenia ( ja oczywiście nie mówiłem, co teraz gra ). Wskazał jako lepsze połączenie coaxial.
On mi zrobił to samo, i tez okazało sie że wybrałem połączenie coaxial.
Nie sa to jakieś spektakularne różnice, ale mówiąc po " audiofilsku " było więcej powietrza ;)
A na poważnie, większa rozdzielczość i separacja grania, większa jak to sie mówi " konturowość " dzwięku . Lepsza też stereofonia, czy lepsza scena, czy jakośc tak ;)

robiz

Ostatnia edycja:

SDman

Banned
Witam,
Bardzo dobrze to świadczy o wbudowanym przetworniku we wzmacniacz.
Jak testowałem np. wzmacniacz BC Acoustique EX-322D to zewnętrzny DAC bił go na głowę.
O Onkyo TX-8050 to już nawet nie wspominam.

Pytane czy poziom głośności był taki sam przy przełączaniu, bo to jest zawsze największą przeszkodą w rzetelnej ocenie.

PS.
dzieci (córka 20l) są bezcenne :)

robiz

New member
Poziomy głośności były takie same, przynajmniej tak mi sie wydawało.Ciekawie tez wypadł ten kabel coaxial ,DIY ,z przewodu koncentrycznego/antenowego. Kilka złociszy , a ile radości.... ;)

Odnośnie dzieci, to fakt sa przydatne.... czasami ;) Mój młody ma 17 lat.

robiz

Ostatnia edycja:

eddielublin

New member
Witam,
raczej już sprzedał, to trochę dublowanie DAC`a, dajemy dużo kasy i mamy
2 średniej jakości DAC -bez sensu. 100% wolałbym rasowe urządzenie chociażby
Audio-gd DAC NFB-1P i cokolwiek jako transport.

Dlatego też u mnie NP30 jest transportem podpiętym do Hegla HD25, to lepszy DAC :)

Ale i tak mało o sterowaniu ze smartfona, czy telefon musi być cały czas połączony wifi +
aplikacja ? Czy mogę w telefonie poprzez aplikacje CC wybrać dysk sieciowy, na nim katalog z albumem uruchomić 1 utwór po czym wyjść z apki i rozłączyć, wifi, a strumieniowiec odtworzy mi cały album?
To mnie najbardziej ciekawi.
Pozdr.
w momencie sterowania telefon musi być połączony z wifi a aplikacja uruchomiona - to jakby oczywiste

Poprzez aplikację w telefonie możesz przeglądać zawartość dysku sieciowego oraz USB jeśli podpięty

Po uruchomieniu utworu, katalogu, playlisty możesz wyłączyć aplikację i wifi w telefonie a urządzenie odtworzy to co wu zadałeś

SDman

Banned
w momencie sterowania telefon musi być połączony z wifi a aplikacja uruchomiona - to jakby oczywiste
Poprzez aplikację w telefonie możesz przeglądać zawartość dysku sieciowego oraz USB jeśli podpięty
Po uruchomieniu utworu, katalogu, playlisty możesz wyłączyć aplikację i wifi w telefonie a urządzenie odtworzy to co wu zadałeś

O to mnie zainteresowało, o takie rozwiązanie zawsze mi chodziło -ciekawe czy inne (tańsze) strumieniowce też tak mogą -czas się zagłębić. Może ktoś się wypowie kto ma coś tańszego ?

Dzięki za odpowiedź.
Pozdr.

robiz

New member
O to mnie zainteresowało, o takie rozwiązanie zawsze mi chodziło -ciekawe czy inne (tańsze) strumieniowce też tak mogą -czas się zagłębić. Może ktoś się wypowie kto ma coś tańszego ?

Dzięki za odpowiedź.
Pozdr.

Raczej większość strumieniowców, nawet tych tańszych jak Pioneer N30/50 , yamaha cd n301 /n50 maja mozliwośc sterowania smartfonem . W pionierach po wifi, a w Yamahach jest ich specjalna aplikacja, co ponoc działa bez konieczności wifi.

" Sterowanie odtwarzaczem ułatwia aplikacja NP Controller, która dodatkowo dzięki funkcji Music Play pozwala na bezprzewodowe streamowanie muzyki z Twojego smartfona lub tabletu. Posiadacze urządzeń Apple mogą się cieszyć przesyłaniem muzyki za pomocą bezprzewodowej technologii Airplay. "

robiz

SDman

Banned
Raczej większość strumieniowców, nawet tych tańszych jak Pioneer N30/50 , yamaha cd n301 /n50 maja mozliwośc sterowania smartfonem . W pionierach po wifi, a w Yamahach jest ich specjalna aplikacja, co ponoc działa bez konieczności wifi.

Tak ale musi być tak jak napisał @eddielublin -to idealne rozwiązanie chyba Denon DNP-730AE
też to ma, a to najtańszy odtwarzacz strumieniowy, więc tak czy siak wolałbym różnice na dobrego DAC`a wpakować.
Osoby zasobne w kasę maja mniejszy problem ;)

Pozdr.

Do góry