Odtwarzacz CD vs Bluray?

Whiplash

New member
Bez reklam
Ja natomiast miałem porównanie z dość tanim odtwarzaczem DVD, który wydawało mi się że gra dobrze, ale po podłaczeniu odtwarzacza CD róznica była znaczna. Oczyszczenie dźwięku, większa kontrola basu, lepsza przestrzeń i ogólne polepszenie jakości w każdym aspekcie brzmienia. Ale to co koledzy napisali, ważne jest pod co podłączymy taki odtwarzacz (wzmak, ampli), pod jakie kolumny, jaka akustyka w pomieszczeniu, jaka jakość nagrania itd.

No roznica napewno bedzie ale CD to juz takie wykonczenie zestawu, zasadnicza role graja wzmak+kolumny. Kolega ma dosc fajny model BD 430 ktory podlaczony analogiem do amplitunera powinien dac wmiare fajny efekt. Ja tez chcialem kupowac CD do mojego Denona ale chlopaki mnie wyleczyli z tego pomyslu.

Na koniec zacytuje Krzyska1980, ktory po zakupie CD do wzmaka powiedzial to co wyzej a na koniec dodal
"Nawet teraz się zastanawiam czy nie szkoda bylo tych 2k na to CD, pomimo że gra to słyszalnie lepiej."

SDman

Banned
Chciałes powiedzieć źródło, dla wielu element najważniejszy.
Pozdr.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
W przypadku ampli, ze zrodla to co najwyzej mozesz zrobic wodopoj.
To zrodlo, nic nie bedzie znaczyc, jak ograniczysz je kablami czy kolumnami, nie wspominajac o sredniej klasy ampli, ktory bedzie waskim gardlem.
Bolesna prawda jest taka, ze wszystko musi grac, w stereo nie toleruje kompromisow, a jezeli juz, to wzmacniacz + br, da wiekszego kopa, jak topowy cd + ampli.

SDman

Banned
Kopa na pewno tak, ale czy precyzje, muzykalnosc, przestrzeń, raczej nie.
Oczywiście bardziej dla większości, ważny jest kop.
Pozdr.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Dam Ci najbardziej ekstremalny przyklad, z jakim mialem stycznosc (zeby nie pisac o innych klockach), wzmacniacz za pare stowek Technicsa (uzywany), zmiotl Onkyo 905 w zasadzie pod kazdym wgledem, nie mam na mysli mocy, a wlasnie wspomniana przez Ciebie przestrzen, muzykalnosc itp. juz przy cichych odsluchach roznica byla znaczaca. Odsluchy byly na playerze BR, jak i na CD. Ten ostatni, to byla wspomniana wisienka na torcie.

collider

New member
Bez reklam
Kolega ma dosc fajny model BD 430 ktory podlaczony analogiem do amplitunera powinien dac wmiare fajny efekt."

Podłączony analogiem? Nie bardzo rozumiem co masz na myśli. Player mam podłączony kablem HDMI z amplitunerem. Czy w takim razie powinien go podłączyć w jakiś inny sposób np. optykiem lub zwykłymi chinchami by uzyskać lepsze brzmienie w stereo?

Whiplash

New member
Bez reklam
HDMI nie nadaje sie do muzyki stereo PCM z CD ze wzgledu na wystepowanie jitter'a. Pioneery maja taka funkcje PQLS. Ona wlasnie redukuje jitter, ale i amplituner i BD musza miec ta funkcje i wtedy muzyka po HDMI gra tak jak powinna. W innym przypadku lepsze brzmienie uzyskasz podlaczajac dobry kabel RCA czyli czincze L/R i wtedy zobacz brzmienie BD podczas sluchania muzyki. HDMI uzywaj tylko do kina czyli dzwieku przestrzennego DD DTS itd, do muzyki CD - Analog

Ja sluchajac CD na moim panasonicu tez korzystam z czinczow bo brzmienie CD po HDMI to katastrofa, scena, szczegoly gdzies zanikaja i brzminie jest takie bez wyrazu.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
"Whiplash" gdzieś dzwonią tylko nie wiadomo w którym kościele

Na wielkość jitter'a wpływa dokładność zegara taktującego który podaje próbki sygnału w określonych odstępach czasowych, im robi to dokładniej tym mniejszy jest jitter (czyli przesunięcie sygnału w czasie)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
No roznica napewno bedzie ale CD to juz takie wykonczenie zestawu, zasadnicza role graja wzmak+kolumny. Kolega ma dosc fajny model BD 430 ktory podlaczony analogiem do amplitunera powinien dac wmiare fajny efekt. Ja tez chcialem kupowac CD do mojego Denona ale chlopaki mnie wyleczyli z tego pomyslu.

Na koniec zacytuje Krzyska1980, ktory po zakupie CD do wzmaka powiedzial to co wyzej a na koniec dodal
"Nawet teraz się zastanawiam czy nie szkoda bylo tych 2k na to CD, pomimo że gra to słyszalnie lepiej."

Dokładnie. Cały czas podtrzymują moją wypowiedź, ponieważ pomimo tego że CD znacznie poprawiło jakośc dźwięku i nie żałuję kupna, to jednak kosztuje tyle co wzmak, a na pewno tyle nie wnosi. Ja musiałem sporo zbierać na ten CD, więc jak ktoś ma sporo kasy to dla niego takie 2k to pryszcz. Zreszta, adekwatna sprawa jest z kablami. Dla jednego wydanie 100zł/m na kabel głośnikowy to takie minimum, a dla innego głupota:)

Tak na marginiesie co sądzicie o wzmacniaczu NAD c316 BEE?

Jak będziesz miał kupować, to bierz c326. Porównywałem ten model z c316 na róznych kolumnach i c326 zagrał sporo lepiej.

Kopa na pewno tak, ale czy precyzje, muzykalnosc, przestrzeń, raczej nie.
Oczywiście bardziej dla większości, ważny jest kop.
Pozdr.

"kop" to okreslenie w przenośni. Na pewno wzmak + BD zapewni lepszą jakość niż CD + ampli KD. Sam niedawno to przerabiałem. Właśnie te cechy co wymieniłeś wzmak lepiej odda w stareo, niż amplituner KD. Oczywiście najlepiej już jest jak mamy podpięty CD do wzmaka:) Jeżeli powoli kompletujesz zestaw to jeszcze bardziej odczujesz tą różnicę. Ja najpierw słuchałem stereo na zestawie KD, następnie doszedł wzmak podpięty pod DVD, i szok jak to zagrało. Niedawno dokupiłem CD i znowu dość znaczna poprawa na jakości.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
"Whiplash" każde połączenie cyfrowe będzie obarczone większym jitterem niż takie samo analogowe wynika to z budowy kabla oraz sposobu przesyłania danych .W przypadku połączeń cyfrowych problemem jest także pasmo które powinno wynosić co najmniej 7-8 Mhz ,akurat to nie dotyczy połączeń analogowych .W przypadku połączeń cyfrowych najgorsze jest optyczne .Dobra o połączeniach to tyle

collider

New member
Bez reklam
HDMI nie nadaje sie do muzyki stereo PCM z CD ze wzgledu na wystepowanie jitter'a. Pioneery maja taka funkcje PQLS. Ona wlasnie redukuje jitter, ale i amplituner i BD musza miec ta funkcje i wtedy muzyka po HDMI gra tak jak powinna. W innym przypadku lepsze brzmienie uzyskasz podlaczajac dobry kabel RCA czyli czincze L/R i wtedy zobacz brzmienie BD podczas sluchania muzyki. HDMI uzywaj tylko do kina czyli dzwieku przestrzennego DD DTS itd, do muzyki CD - Analog

Ja sluchajac CD na moim panasonicu tez korzystam z czinczow bo brzmienie CD po HDMI to katastrofa, scena, szczegoly gdzies zanikaja i brzminie jest takie bez wyrazu.

Niestety mój Pionek nie ma funkcji PQLS. Amplitunery wyposażone w nią zaczynają się od modelu 923 chyba , że się mylę. Czyli zostawiam kabel HDMI a dokładam tylko chiche na wyjściu audio w bluray i podłączam pod wejście CD w ampku, tak? Jeżeli tak to zostaje pytanie jak dowodzić blurayem przy odtawrzaniu CD pamiętając o tym, że korzystając z odtwarzacza po kablu HDMI mamy możliwość podglądu tytułu piosenki czy wykonawcy na TV,natomiast gdy podepnę pod wejście CD stracę tą możliwość.

Niedziu82

New member
Witam. No ja niestety miałem do nie dawna ten sam problem :lol:. Słuchałem stereo na ONKYO TX-NR809 z odtwarzacza ONKYO BD-NR809. I to pseudo "stereo" starczyło mi zaledwie na 5 miesięcy. BR miałem podłączonego na wszelkie sposoby pod ampli (HDMI, RCA,optyk i coaxial ). I niestety, ale żadne połączenie nie dało końcowego efektu w postaci dobrego stereo. Najlepsze moim zadaniem i w moim odczuciu było połączenie za pomocą HDMI ( najwięcej szczegółów). Więc zacząłem rozglądać się za wzmacniaczem i cd. Teraz posiadam ONKYO tylko do kina. A stereo słucham na HK 990 z HD990. Wzmacniacz i cd to czyste stereo, więc dobra rada dla Ciebie to tylko kupić na początek wzmacniacz, podpiąć go pod ampli, żeby wypuścić fronty na wzmacniacz by nie zaginęły w kinie, a BR podłączyć bezpośrednio pod wzmacniacz. Sam po odsłuchu pierwszych utworów stwierdzisz i przypomnisz sobie "czasy Techniksów, Pionnerów itd."

Niedziu82

New member
Witam. No ja niestety miałem do nie dawna ten sam problem . Słuchałem stereo na ONKYO TX-NR809 z odtwarzacza ONKYO BD-NR809. I to pseudo "stereo" starczyło mi zaledwie na 5 miesięcy. BR miałem podłączonego na wszelkie sposoby pod ampli (HDMI, RCA,optyk i coaxial ). I niestety, ale żadne połączenie nie dało końcowego efektu w postaci dobrego stereo. Najlepsze moim zadaniem i w moim odczuciu było połączenie za pomocą HDMI ( najwięcej szczegółów). Więc zacząłem rozglądać się za wzmacniaczem i cd. Teraz posiadam ONKYO tylko do kina. A stereo słucham na HK 990 z HD990. Wzmacniacz i cd to czyste stereo, więc dobra rada dla Ciebie to tylko kupić na początek wzmacniacz, podpiąć go pod ampli, żeby wypuścić fronty na wzmacniacz by nie zaginęły w kinie, a BR podłączyć bezpośrednio pod wzmacniacz. Sam po odsłuchu pierwszych utworów stwierdzisz i przypomnisz sobie "czasy Techniksów, Pionnerów itd."

Whiplash

New member
Bez reklam
Niestety mój Pionek nie ma funkcji PQLS. Amplitunery wyposażone w nią zaczynają się od modelu 923 chyba , że się mylę. Czyli zostawiam kabel HDMI a dokładam tylko chiche na wyjściu audio w bluray i podłączam pod wejście CD w ampku, tak? Jeżeli tak to zostaje pytanie jak dowodzić blurayem przy odtawrzaniu CD pamiętając o tym, że korzystając z odtwarzacza po kablu HDMI mamy możliwość podglądu tytułu piosenki czy wykonawcy na TV,natomiast gdy podepnę pod wejście CD stracę tą możliwość.

Nie koniecznie, ja BD mam podlaczony HDMI i RCA w amplitunerze pod wejscie DVD i z pilota zmieniam Input Mode na HDMI lub Analog i wtedy mamy obraz z BD z podgladem mp3 itd a sygnal amplituner bierze z wejscia Analogowego. Musisz zobaczyc jak tam u ciebie wygalda sprawa z gniazdami. Jesli HDMI masz podlaczone pod wejscie np. DVD czy Blu ray to RCA z BD musisz tez podlaczyc pod takie wejscie aby zmieniac tylko zrodlo sygnalu z hdmi na rca bo inaczej to niestety nie bedziesz mial podgladu mp3 na TV

collider

New member
Bez reklam
Faktycznie, jest mozliwosc wybrania zrodla samego dzwieku. Dzieki za podpowiedz. W takim razie pobawie sie z chinchami i zobacze czy rzeczywiscie cos drgnie w jakosci odsluchu stereo. Chociaz zaniepokoila mnie wypowiedz kolegi od Onkyo, ktory idac pod prad do wiekszosci komentazy stwierdzil, ze to jednak kabel HDMI wygrywa rywalizacje ( przynajmniej u niego ).

Whiplash

New member
Bez reklam
Moze poprostu odtwarzacz Onkyo nie gra rewelacyjnie w stereo tak jak i Amplitunery tej firmy o czym piszemy w innych watkach. Przy podlaczeniu RCA za brzmienie odpowiada odtwarzacz, amplituner tylko to wzmacnia. Stereo nie jest mocna strona Onkyo, czego nie mozna powiedziec o kinie domowym.
Ty masz fajny czytnik BD pioneera ktore zawsze dobrze graly wiec moim zdaniem bedzie lepiej niz po HDMI. Pozatym moze masz cos zle ustawione w samym ampli, wiesz ustawienia pod kino nie graja w stereo i na odwrot ;)

Ja ostatnio zachwycam sie brzmienie stereo z subwooferem. Wiem ze to nie audiofilsko ale w przypadku amplitunera KD stereo z subem gra fajnie. Ustawilem sobie Fronty na Small i odciecie na 60hz tak aby subwoofer nie za bardzo sie wyrywal a gral tylko tym co kolumny juz powoli nie sa w stanie zagrac odpowiednio. Wlaczylem sobie Queen - Innuendo po Remasteringu z 2011 roku i wyrwalo mnie z butow. Kolumny jakby zaczely grac lepiej w srednicy i gorze pasma, a sub ekstra wypelnia scene do samego dolu, czuc elegancko stope perkusji ;)

Ostatnia edycja:

collider

New member
Bez reklam
To nie jest tak, że ja aż tak bardzo narzekam na stereo bo Pionek pod tym względem nie jest ostatni. Zwyczajnie chcę wyciągnąć maksimum z tego co mam i wtedy pomyśleć nad ewentualnymi wzmocnieniami.

Niedziu82

New member
Ja też tak myślałem, że stereo może być jakie dawało ONKYO do póki nie poszedłem do drugiego pokoju, gdzie stoi "stary" wzmacniacz JVC podłączyłem pod niego kolumny od kina i BD. No i się niestety wkurzyłem, że wysłużone JVC lepiej gra niż nowy ampli. BD Onkyo lepiej grało z wzmacniaczem JVC. Ale spróbuję teraz wystawić BD ONKYO vs. HD990 na wzmaku HK990 i zobaczę czy Onkyo będzie takie słabe. Podłącze je też pod HD990 ( wykorzystam możliwość DAC w HD990 ) i wtedy zobaczę co się stanie??? Może dźwięk Onkyo się poprawi, albo i nie. :)

Do góry