Odpowiednik Sony KDL-50W685A z innych firm... ?

kropkacompl

New member
Tak dla pewności bo po weekendzie majowym idę po TV na obecną chwilę Sony KDL-50W685A.
Jakie modele uznalibyście za odpowiedniki tego Sonego u innych firm: Philipsa, Samsunga czy Panasonica,Sharpa itp... ?
Koszt max 4000 zet.

Karpaj

New member
Bez reklam
Odpowiedników niemal nie ma - większość 50" ma matrycą 100hz przy 3d.
W sumie jedynym odpowiednikiem z krwi i kości będzie Philips 50PFL5008.
Podobnie wyceniony będzie nowy model Sharpa - 50LE760, który będzie mieć matrycę 100hz.
Na początku maja powinny się pojawić także inne nowości - ciekawie zapowiada się Panasonic 50AS650 oraz Toshiba 47L7453 - jeśli oba sprostają oczekiwaniom, to jest szansa na naprawdę świetnie telewizory.

Warto też rozważyć nową serie sonego - tj. W805B, która w 50" podchodzi pod 4000zł - tutaj też mówimy już o natywnym 100hz.

Ostatnia edycja:

kropkacompl

New member
Odpowiedników niemal nie ma - większość 50" ma matrycą 100hz przy 3d.
Nie wiem czy to dla mnie aż taka tragedia... nie jestem jakimś "maniakiem" szukającym po ekranie tego co źle się wyświetla itp. Widziałem go w sklepie w porównaniu do 47w809 i wielkich różnic nie dostrzegłem.
W sumie jedynym odpowiednikiem z krwi i kości będzie Philips 50PFL5008.
Niestety nie mam możliwości zobaczenia tego tv na żywo w sklepie bo w okolicy go nie ma.
Podobnie wyceniony będzie nowy model Sharpa - 50LE760, który będzie mieć matrycę 100hz.
Na ten model nie trafiłem wcześniej - poczytam o nim - Dzięki
Na początku maja powinny się pojawić także inne nowości - ciekawie zapowiada się Panasonic 50AS650 oraz Toshiba 47L7453 - jeśli oba sprostają oczekiwaniom, to jest szansa na naprawdę świetnie telewizory.
Panasonic już jest w euro za 4899 :shock: Co do Toshiby nie chcę schodzić z wielkością bo troszkę daleko będę siedział.

Warto też rozważyć nową serie sonego - tj. W805B, która w 50" podchodzi pod 4000zł - tutaj też mówimy już o natywnym 100hz.
Zobacz nowe 50w805B lub 815s.
Patrzyłem na te modele i są kuszące ,ale u mnie wchodzi w grę pasywne 3D.

Karpaj

New member
Bez reklam
Nie wiem czy to dla mnie aż taka tragedia... nie jestem jakimś "maniakiem" szukającym po ekranie tego co źle się wyświetla itp. Widziałem go w sklepie w porównaniu do 47w809 i wielkich różnic nie dostrzegłem.

Pamiętaj, że w sklepie wielu rzeczy nie zauważysz, gdyż po pierwsze - ustawienia telewizorów są tragiczne, po drugie, zazwyczaj dema są cholernie statyczne, bez ruchu, nie mówiąc w ogóle o jakimś podpięciu tv, po trzecie - różnicę widzi nawet laik, kwestia materiału - wiadomo że nie będzie tak, że na każdym materiale 50hz jest duzo gorsze niż 100hz, ale choćby podczas meczu czy filmu taka matryca daje naprawdę sporo - choćby to, że z sygnału 24hz robi 48 - przez co każdy film może wyglądać jak nowy Hobbit, który w 48 klatkach jest już kręcony.

Jeśli Toshiba za mała - pojawi się też wersja 55" ~5000zł, Kiki coś pisał jeszcze o smartphonie w zestawie, ale cholera wie, pytać jego najlepiej.

Też ogólnie nie podałeś jeszcze warunków w temacie, stąd na razie tak lekko zgadujemy czy coś się sprawdzi czy nie.
Sony W685 oczywiście zły nie jest - ale po co brać 50hz, skoro w podobnej, lub nawet identycznej cenie można mieć 100? :>

kropkacompl

New member
Warunki podawałem już wcześniej ...

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 32m
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? około 4m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 3
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? Raczej na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Co ma wisieć nie utonie więc wisieć.
6.Jak słońce świeci w pokoju ? Słoneczko świeci około godziny 16-17 na siedzących na wprost TV
7.Jaki masz obecnie telewizor ? Samsung LE32A551
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? wszystko co najlepsze
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? cyfrowy lub / "naziemna" podobno już cyfrowa
10.Jakie urządzenia ? Pendrive, Xbox 360, laptop, dysk zewnętrzny, dekoder
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? ok 6 czasami możne i więcej
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? TV będzie oglądany raczej popołudniu więc obojętne.
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Wiadomości, sport ( F1 musi być płynnie i ostro )
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? Może ,wszystko zależy do tego czy będzie to ładnie i płynnie działać
15.Czy zamierzasz grać w gry - tak ( xbox 360 )
16.Preferencje co do marki ? bez ograniczeń
17.Preferencje co do wielkości ? 47 - 50
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? zakłamanie kolorów /
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? 50-50
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? około 3500
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Raczej tak

Ten Sharpa - 50LE760 wygląda nawet ciekawie i cena w euro bardzo atrakcyjna.

Karpaj

New member
Bez reklam
No to w budżecie albo Sharp 50LE760, albo Sony 50W805 - niestety z 3d aktywnym, ale to się rzadko i tak wykorzystuje.
Do F1 matryca 50hz będzie naprawdę sporym błędem.

Przy tej odległości mógłbyś też pomyśleć o większym tv.
Sharp 60LE752 przy dopłacie około 1000zł, były także ciekawym pomysłem.

baciarek

New member
No to z Sony zostało jeszcze 47W805A z tym, że może być za mały do Twojego pokoju. Może Panasonic 50ET60 ale z lekką dopłatą lub LG ale to nie moja bajka i ktoś musiałby się wypowiedzieć co ma LG. Tam chyba wszystko lub większość jest na IPS czyli pasywne 3D.

kropkacompl

New member
Nie mogę przekroczyć budżetu bo mam do kupienia cały sprzęt AGD do nowego domu więc nie będę tu szalał. Sharp wydaje się bardzo atrakcyjny, nawet bardziej niż Sony w685.
Jedno mnie zastanawia bo mamy dwa rodzaje tego Sharpa różniące się tylko dvb-t i dvbt2.
Myślę ,że dvb-t do oglądania zwykłej naziemnej wystarczy ?

Karpaj

New member
Bez reklam
Dzięki :)

Obecnie tylko w euro jest i ma bardzo miłą cenę, ale opcja dostępności w przeciągu 30 dni.

Cena rzeczywiście świetna, ale 30dni oznacza że dopiero spodziewają się dostawy do magazynów. Ważne że oni wiedzą za ile kupią, i skoro nowość tyle kosztuje, to można przewidzieć za ile one będą za parę miesięcy :D

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ceny będą extra - tak jak wcześniej informowałem. Warto poczekać te kilka dni.

Do góry