skylla1 napisał:
Do tak duzych ekranów są projektory. Telewizor to jest też mebel i w normalnym pokoju nie powinien dominować nad całą resztą. [...]W przeciwieństwie do kolegi uważam, że tv powinien byc rozsądnych rozmiarów, chyba, że dla kogoś całe życie to filmy HD...
.
A co ja napisalem?
"Wszystko zalezy od tego czym ma byc dla Ciebie tv."
Od tego wlasnie powinien byc uzalezniony zakup TV jak i odleglosc.
Nie w kazdym mieszkaniu M3 mieszka Babcia, Dziadek i 2 dzieci, w takim
przypadku naturalnym jest ze nie mozna sobie urzadzic pokoju gdzie
glowna atrakcja jest TV. Taki tv nie powinien dominowac. Chociaz dla kogos kto interesuje sie tematem audio/video, chowanie swoich zabawek
na rzecz jakis wiesniackich komod,mebloscianek, pseudo obrazow itp. moze byc bolesne
Na tym forum mysle ze ludzie oczekuja czegos wiecej jak ogladania
dziennika, czy telenowel dlatego tez optymalnym rozwiazaniem
jest to co napisalem, jezeli dodamy do tego wspomiane materialy HD to nie widze tego inaczej.
Odleglosc ok. 3.5m przy 55" jest niczym szczegolnym jezeli chodzi o odbior czegokolwiek, dlatego 46" bedzie wlasnie jednym z mebli i nie ma co sie rozczulac. Takie odleglosci nadaja sie do wszystkiego, bez szalu.
Jezeli ktos naprawde chce poczuc HD i cokolwiek zblizonego do sali kinowej to stawia skorzana sofe 1.8m przed takim tv i cieszy sie kazdym detalem, ale nie jest to juz uzytkownik ktory oglada przez 7h dziennie telenowele.
Dlatego tez pisalem o 3m. a nie 1.5m. Ja wiem ze niektorzy maja 32" z 3m, ale dla mnie to jest bardziej ramka na zdjecia jak tv ktory ma dawac radoche chociazby z grania/ogladania filmow.
Jezeli chodzi o swiecacy LCD z bliskiej odleglosci, to wlasnie dlatego lepiej
miec wieksza przekatna, aby nie siedziec z nosem w ekranie jak na rentgenie. Lepiej miec 55" z np.2m jak 32" z 70cm.
Co do projektora - 65" to jest za malo na projektor i zadna to alternatywa. Sam projektor tez jest problematyczny,
nie nadaje sie do ogladania czegokolwiek w rozswietlonym pokoju, PDP 65" jak najbardziej - cos pomiedzy na codzien. Mam tez projektor i jezeli wlaczam to juz konkretnie na film, nie chce mi sie uruchamiac na przynajmniej 5 innych programow jakie chcialbym widziec w ciagu dnia na wiekszym ekranie typu 65".