Cześć,
Aktualnie posiadam boxa Fergusona, ale problem z niedziałającym Netflixem ciągnie się już ponad miesiąc i nie widać, żeby coś się miało zmienić w tej kwestii. Więc myślę o zwrocie i kupnie innego boxa.
Na ten moment posiadam plazmę FHD, więc to na czym mi zależy to:
- bezproblemowe działanie Netflixa
- Youtube
- odtwarzanie wszelkiej maści plików (najczęściej mkv) z gęstymi formatami audio i czasem w plikach kilkanaście/kilkadziesiąt GB
Xiaomi Mi box S w moim przypadku odpada, bo nie puszcza gęstych formatów audio do ampli.
Zacząłem myśleć poważnie o Shieldzie 2019 Pro. Poczytałem trochę forum, ale mam kilka pytań do posiadaczy i chciałbym wiedzieć jak w nurtujących mnie kwestiach wypada Shield na dziś dzień ze wszystkimi dostępnymi aktualizacjami etc.
1. Odtwarzanie plików z HDR na TV SDR - wiem, że nie ma wbudowanego odtwarzacza i większość używa KODI. Tam nie ma problemu z dźwiękiem łącznie z Atmosem i DTS X. Ale jak wypada kwestia uruchamiania plików z HDR na tv FHD bez jego obsługi? Na Fergusonie jak odpalałem pliki 4K HDR to niestety miałem wyprane kolory i wyglądało to nie za dobrze. Widziałem w recenzjach Shielda 2019, że jest jakaś opcja w menu dotycząca automatycznego przełączania przestrzeni barw. Ale nie wiem czy to jest to o co mi chodzi czy coś innego. Czy Nvidia potrafi przekonwertować taki plik, żeby na tv FHD SDR kolory wyglądały dobrze?
2. Dostosowywanie odświeżania matrycy TV do fps filmu - w Fergusonie miałem takie ustawienie w domyślnym odtwarzaczu plików, ale działało losowo. Ale jak już działało, to przy włączaniu pliku na chwilę gasła matryca i jak sprawdzałem na odtwarzanym filmie, to było ustawione tak jak miał plik i wszystko było płynne. Wiem, że Shield ma takie ustawienie (beta) globalnie, więc powinno nawet działać w wielu aplikacjach (o ile zaimplementowane), ale jak z tym jest w praktyce?
3. Temat przyszłościowy - możliwe, że jak z czasem wymienię TV na coś 4K z HDR i nowoczesnym smartem, to przestanę używać boxa, bo TV wszystko ogarnie mi tak samo, może nawet lepiej i wygodniej. Ale właśnie w kwestii wyświetlacza 4K HDR i Nvidia Shield - w praktyce w jakich aplikacjach daje obraz właśnie 4K HDR a w jakich nie? Pewnie w Kodi z plików i w Netflix bez problemu? Podobno Youtube już tylko 4K. A jak wypada reszta?