Nowy tv do salonu do 20tyś

Jak widać nie ma dużego wyboru. Powiedzcie mi jak się ma żywotność tych nowych tv oraz serwis tcl. Nie ukrywam że mam w domu nadal panasonic 65vt60 już ponad 11 lat oraz 50vt60 8 lat I powiem że są niezniszczalne oprócz nich jeszcze Panas 42pv80 chyba z 2007 wszystko działa bez mrugnięcia okiem. Właśnie jak teraz wypadają nowe tv na tle starszych jeżeli chodzi o żywotność i awarie???

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Żywotność - jak wszystkich modeli .
Ogólnie , fabrycznie od dawien żywotność - jest deklarowana na 100.000 godzin .
Twoich również.
Teraz zależy ile deklarujesz oglądania dziennie.
Łatwo sobie policzysz.
Ale częściej jest telewizor wymieniany z różnicy nowej technologii lub chęci czegoś nowego.

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Jak widać nie ma dużego wyboru. Powiedzcie mi jak się ma żywotność tych nowych tv oraz serwis tcl. Nie ukrywam że mam w domu nadal panasonic 65vt60 już ponad 11 lat oraz 50vt60 8 lat I powiem że są niezniszczalne oprócz nich jeszcze Panas 42pv80 chyba z 2007 wszystko działa bez mrugnięcia okiem. Właśnie jak teraz wypadają nowe tv na tle starszych jeżeli chodzi o żywotność i awarie???
Serwis TCL do najprężniejszych nie należy. A jak kupisz tv i za pięć lat tu przyjdziesz i napiszesz, że nadal działa to będziesz szczęśliwcem.

Zobacz jak teraz jest wszystko robione. I to celowo. Podobnie miałem z falownikiem do podlewania ogrodu. Non stop się palił. W końcu trafiłem na dobrego fachowca, który stwierdził, że większość podzespołów jest za mała. Wymienił parę rzeczy w tym kondensatory i falownik od tej pory działa parę lat bez awarii.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Mam jeden z pierwszych modeli LCD z kropkami kwantowymi TCLa ( produkowany jako Thomson i głośnikami Harmana) - działa już 6 lat i ma się dobrze :)

Chodzi mi o to czy są awarie po gwarancji które można naprawić i czy często się zdarzają a jak tak to jakie? Nie ukrywam żaden tv nigdy mi siadł oraz nie uległ awarii a że nie wymieniam tv co kilka lat dlatego pytam bo mam do wydania 15 lub 27tys a to nie małe kwoty i jeżeli miałby zdechnąć po gwarancji to chyba bym zwariował

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Chodzi mi o to czy są awarie po gwarancji które można naprawić i czy często się zdarzają a jak tak to jakie? Nie ukrywam żaden tv nigdy mi siadł oraz nie uległ awarii a że nie wymieniam tv co kilka lat dlatego pytam bo mam do wydania 15 lub 27tys a to nie małe kwoty i jeżeli miałby zdechnąć po gwarancji to chyba bym zwariował
Z reguły naprawa jest nieopłacalna. Może przy tv za 20k trochę bardziej. Nawet jak ten tv wytrzyma Ci 5 lat w co wątpię to będzie to raczej już technologiczny bubel. Tak jak pisał armanig. Przestał kupować drogie tv bo w dzisiejszych czasach to się nie opłaca bo nie jest to zakup na lata jak 10, 15 lat temu.

Ogólnie nie wymieniałbym tv w salonie bo plazma panasonic 65vt60 jest super ale zamarzyłem sobie poprostu większy tv ot taki kaprys na 40lat😅 ale plazma przenosi się do sypialni . Co do nowych technologii to owszem wychodzą ale nie zawsze trzeba przeskakiwać co każdy skok technologiczny czasem lepiej przeczekać to wtedy skok będzie wydawał się większy i rozsądniejszy. Stąd moje ostatnie pytanie odnoście żywotności i awarii bo gdybyl nowy tv nie uległ awarii to miałbym go pewnie tak jak plazmę z 10lat (samochodów też nie zmieniam czesto pierwszy miałem 7 lat a drugi mam już 6)

Z reguły naprawa jest nieopłacalna. Może przy tv za 20k trochę bardziej. Nawet jak ten tv wytrzyma Ci 5 lat w co wątpię to będzie to raczej już technologiczny bubel. Tak jak pisał armanig. Przestał kupować drogie tv bo w dzisiejszych czasach to się nie opłaca bo nie jest to zakup na lata jak 10, 15 lat temu.
Oczywiście, że obecny zakup tv może śmiało być zakupem na lata, pod warunkiem , że coś nie padnie w tym okresie . Wykupujemy 5 letnią gwarancję i cieszymy się tv przez kolejne kilka lat. Ostani tv, jaki kupiłem to Oled Lg e9 w 2019 roku . Świeci świetnie do dzisiaj. Obsługuje hdmi 2.1 , każdą platformę streamingową , Dolby Atmos . Gdyby nie przekątna, to nie szukał bym niczego innego , a pomału się rozglądam.W każdym bądź razie ma już 6 lat i w żadnym aspekcie nie mogę go określić technologicznym bublem , bo nim nie jest .
Plazma vt60 ,która również posiadam ,- ona jest zdecydowanie twchnologicznym bubelem, ale tylko pod wzgledem multimediów , bo jeśli chodzi o sam obraz , to aż trudno uwierzyć , ze tyle lat temu Panaonic potrafił wygenerować takiej jakości obraz .
Trochę delikatnie to ujmując przesadzasz z tym technologicznym bublem .

Co się zmieniło w oledach tych obecnych w stosunku do tych pierwszych, które pojawiły się na rynku ? Technologia ta sama z małymi wyjątkami, niuansami . Pomijając te kropki kwantowe wpisane w oledy . Świecą trochę jaśniej, może mniej się wypalają , mają nowsze szybsze multimedia. I to tyle .

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Żywotność - jak wszystkich modeli .
Ogólnie , fabrycznie od dawien żywotność - jest deklarowana na 100.000 godzin .
Telewizor to tylko telewizor.
Nawet rakiety za 100.000.000 $ ulegają awarii.
A 98X11K - Technologicznie w klasie bardzo dobry.
Masz wątpliwości odpuść sobie.
Sprawdziłeś 98C855- był ok. - to masz już wiedzę , doświadczenie i kasa Ci zostanie.
Nie każdy kupuje najlepsze w klasie.

Trochę słabo to wszystko wygląda.
Kolega ma 30 tys do wydania, a myślę że mógłby nawet jeszcze dorzucić, gdyby naprawdę było warto - to całkiem spro jak na tv . Nie chce oleda , a mógłby zgarnąć najlepszy obraz na rynku , tylko te 83 cale , to trochę mało.
No i nie ma mini leda - który spełniał by wszystkie wymagania jednocześnie . Jest efekciarska przekątna, są multiimedia , nawet technologia , której nie ma nikt inny , ale nie ma tej jakości obrazu ..
No lipa .

O jakich wyzwaniach mówisz, bo nie do końca rozumię, co masz na myśli ?
Led to led, clouding/banding (nierównomierność podświetlenia matrycy) , dobra czerń ale nie ta oledowa , kontrast również całkiem całkiem,no nie wypali się . Hdr na takim poziomie, że mało oczu nie wypali ..
Brać największą przekątna i nie czekać na nowe modele , bo one generalnie w jakości obrazu nic nie wniosą, co najwyżej na papierze.

Do góry