Nowy TV do ok.5000zł !!!

wott

New member
Witam, jestem nowym userem, lecz forum czytam jużod jakiegoś czasu. Właśnie się przeprowadziłem i przyszedł czas na kupno nowego tv. No i będzie mi potrzebna Wasza pomoc :)Troszkę ogarnąłem temat ale mimo wszystko nie jestem pewien co do odwiecznego dylematu - plazma czy lcd? Mam nadzieje ze jakoś doradzicie i pomożecie w dokonaniu wyboru.

odległość od ekranu = ok.3 metry
jak słońce świeci w pokoju = bezpośrednio nie świeci gdyż pokój jest północny, a okno jest na ścianie na przeciwko tv
Jak duży jest pokój = razem z aneksem kuchennym ponad 30 m2
jaki masz obecnie telewizor = CRT Sony
jakie programy najczęściej oglądasz = filmy, dokumentalne i sport
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem = na tygodniu raczej wieczór, weekend różnie
preferowana wielkość telewizora = 46-50
preferowana marka = Sony, Sharp, Panasonic, Samsung
czego nie lubisz w telewizorach = smużenia, słabego obrazu SD, kiepskich kolorów
jakie urządzenia będą podłączone = dekoder n-ki ,amplituner z głośnikami, w przyszłości PS3
ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń = póki co większość z n-ki, może jakieś filmy z kompa
siedzisz na wprost czy również z katów bocznych = głownie na wprost,lecz ważne żeby było w miarę dobrze widać z aneksu kuchennego który jest z boku
telewizor ma mieć wifi = fajnie by było
ma czytać przez USB filmy = raczej tak
jakimi złączami i co chcesz podłączyć = HDMI
ile programów HD = ok.16
ile godzin dziennie ma grać telewizor = na tygodniu 3-4, weekend 5-6
ile osób zasiada przed telewizorem = 2
ma stać czy wisieć = stać
jaka klasa cenowa = ok.5 tys max

Tak to mniej więcej wygląda. Sam nie wiem jaką technologię wybrać. Boję się trochę wypalania plazm, ale jednocześnie słabych kątów i nierównomiernego podświetlenia lcd. 3D traktuje jako bajer. Przeżyje bez 3D.
Podam kilka modeli które mnie zainteresowały:
Sony 46HX800
Sony 46NX700
Sharp 46LE820
Sharp 46LE824 (tylko wlan i DLNA różni go z poprzednikiem ?)
Panasonic 50v20
Panasonic 42vt20 (tylko 3D różni go z poprzednikiem ?)
Samsung LE46C750

HELP ;-)

pabloski79

New member
Nikt nie pomoże ??? :roll:

Ekspertem nie jestem, ale na dzien dzisiejszy kupil bym panasa 50vt20, dlaczego vt a nie v? 3d, wifi, okulary i czarny kolor a nie szary, tez duzo czytam opini i duzo widzialem u znajomych i w sklepach i dla mnie na dzien dzisiejszy jest to najlepsza opcja, na drugim miejscu wzial bym sama ue46c7000.
Moja prywatna opinia na temat tv.

wott

New member
50vt20 odpada, znacznie przekracza budżet. Jeżeli Panasonic to albo 42vt50 albo 50v20....a od tv do sofy ok 3m. Warto zrezygnować z wielkości dla vt ? Bo powiem szczerze że coraz bliżej mi do Panasonica...

Adrian85

New member
Bez reklam
Do odległości 3m trzymaj się miedzy 46-50'',w przypadku plazmy nie warto brać mniejszego.
Tym bardziej że masz ''n'' i dużą ilość kanałów HD.

Ostatnia edycja:

pabloski79

New member
50vt20 odpada, znacznie przekracza budżet. Jeżeli Panasonic to albo 42vt50 albo 50v20....a od tv do sofy ok 3m. Warto zrezygnować z wielkości dla vt ? Bo powiem szczerze że coraz bliżej mi do Panasonica...

Wszystko zalezy od sygnalu jaki masz i co bedziesz ogladal, ja na cyfrowej kablowce i na lcd ogladam 40' z 3 metrow i jest to dla mnie duzo za malo i bede kupowal 50.
Dla hd i dobre 3d 42 to za malo bedzie ale jak masz wiekszosc kanalow sd i nie jestes pewien jakosci sygnalu to 42 Cie zadowoli.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
to wcale nie prosta sprawa.
Szczerze to do trudnych warunków najlepszym sposobem wyboru jest prezentacja we własnym domu.
Do takich potrzeb sprawdziłbym :
Panasonica 50V 20
Sharpa 46LE824
Samsunga 46C8000
Toshibę 46WL753

wott

New member
A jak do owego Panasonica ma się Samsung PS50c7000 ??? Przejrzałem parę testów i też wychodzi na to że gra całkiem nieźle....

Ps. Kiki, jak wygląda taka prezentacja, w którym mieście można zamówić ?

adugadu

New member
Witam proszę o pomoc w wyborze TV interesuje mnie telewizor Full LED.

odległość od ekranu = ok.4 metry
jak słońce świeci w pokoju = bezpośrednio nie świeci gdyż pokój jest północny, a okno jest po prawej stronie patrząc od przodu TV
Jak duży jest pokój =ponad 30 m2
jaki masz obecnie telewizor = SHARP LC-42DH77E - uszkodzony
jakie programy najczęściej oglądasz = Dużo filmów na Blu-ray, programy muzyczne, przyrodnicze
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem = w tygodniu raczej wieczór, weekend różnie
preferowana wielkość telewizora = 46-52
preferowana marka = Sony, Sharp, Panasonic, Toshiba, chyba Philips
czego nie lubisz w telewizorach = długiego przełączania programów obsługa penów do 2GB, tandetnych pilotów, dużych obramowań matrycy
jakie urządzenia będą podłączone = czasami laptop, xbox360, dreambox(HD) w przyszłości, na razie aster + dekoder HD.
ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń = dużo xbox(HDMI), odtwarzacz BD(HDMI), dużo filmów z USB
siedzisz na wprost czy również z katów bocznych = głownie na wprost,lecz ważne żeby było w miarę dobrze widać z boku z pufy :)
telewizor ma mieć wifi = fajnie by było
ma czytać przez USB filmy = tak
jakimi złączami i co chcesz podłączyć = HDMI, xbox, BD Denon, net(w celu youtube) rj45 bądź wifi
ile programów HD = ok.16
ile godzin dziennie ma grać telewizor = w tygodniu 4-6, weekend 6-10
ile osób zasiada przed telewizorem = 2 do 4
ma stać czy wisieć = może stać ale wolałbym żeby wisiał
jaka klasa cenowa = ok.5 tys max
Super by było żeby miał funkcje oglądania filmów z youtube
Zaletą będzie dobra gwarancja typu odbiór u klienta i min 24miesiące.
I chyba wolę podświetlenie centralne czy jakoś tak niż krawędziowe bo podobno jest lepsze

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
poproś o prezentację modeli w domu:
Toshiba 46 WL 753
Panasonic 46 G20
Sharp 46 LE 822
To będzie łatwy wybór.

don111

Banned
46G20 przy tej odległości ? przecież stać go na 50G20 a nawet 50V20
niech sobie wtedy porówna 50V20 z tymi dwoma LCD...

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
prezentacja w prosty sposób załatwia sprawę. Sam widzi sam zobaczy , sam wybiera.

adugadu

New member
jeśli chcesz wydać te same pieniądze za mniejszy ekran i gorszy obraz to słusznie, taka jest właśnie obecnie sytuacja na rynku tv...

czyli wychodzi na to że za dobrego leda trzeba dać 8000 ? tutaj był zaprezentowany Sharp 46 LE 822 i to jest led. Ok. to może jeszcze jedno co jest potrzebne do BD i xboxa bo na moim telewizorze SHARP LC-42DH77E klatkowało czasami, było to widoczne(tylko xbox)

don111

Banned
ten Sharp jest takim właśnie przykładem
zerknij np do tego wątku
http://www.hdtv.com.pl/forum/598262-post148.html
kolega miał Philipsa 9705, plazmę Panasonica V20 i Sharpa 810

Ledy generalnie robią wrażenie na początku super wyrazistym obrazem przy statycznym lub niewielkim ruchu i tyle, w dłuższym użytkowaniu wychodzą tradycyjne minusy tej technologii, żeby nie było tak pięknie to plazmy też mają swoje choć mają znacznie mniej tych dotyczących samej jakości obrazu

Do góry