Witam, jestem nowym userem, lecz forum czytam jużod jakiegoś czasu. Właśnie się przeprowadziłem i przyszedł czas na kupno nowego tv. No i będzie mi potrzebna Wasza pomoc Troszkę ogarnąłem temat ale mimo wszystko nie jestem pewien co do odwiecznego dylematu - plazma czy lcd? Mam nadzieje ze jakoś doradzicie i pomożecie w dokonaniu wyboru.
odległość od ekranu = ok.3 metry
jak słońce świeci w pokoju = bezpośrednio nie świeci gdyż pokój jest północny, a okno jest na ścianie na przeciwko tv
Jak duży jest pokój = razem z aneksem kuchennym ponad 30 m2
jaki masz obecnie telewizor = CRT Sony
jakie programy najczęściej oglądasz = filmy, dokumentalne i sport
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem = na tygodniu raczej wieczór, weekend różnie
preferowana wielkość telewizora = 46-50
preferowana marka = Sony, Sharp, Panasonic, Samsung
czego nie lubisz w telewizorach = smużenia, słabego obrazu SD, kiepskich kolorów
jakie urządzenia będą podłączone = dekoder n-ki ,amplituner z głośnikami, w przyszłości PS3
ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń = póki co większość z n-ki, może jakieś filmy z kompa
siedzisz na wprost czy również z katów bocznych = głownie na wprost,lecz ważne żeby było w miarę dobrze widać z aneksu kuchennego który jest z boku
telewizor ma mieć wifi = fajnie by było
ma czytać przez USB filmy = raczej tak
jakimi złączami i co chcesz podłączyć = HDMI
ile programów HD = ok.16
ile godzin dziennie ma grać telewizor = na tygodniu 3-4, weekend 5-6
ile osób zasiada przed telewizorem = 2
ma stać czy wisieć = stać
jaka klasa cenowa = ok.5 tys max
Tak to mniej więcej wygląda. Sam nie wiem jaką technologię wybrać. Boję się trochę wypalania plazm, ale jednocześnie słabych kątów i nierównomiernego podświetlenia lcd. 3D traktuje jako bajer. Przeżyje bez 3D.
Podam kilka modeli które mnie zainteresowały:
Sony 46HX800
Sony 46NX700
Sharp 46LE820
Sharp 46LE824 (tylko wlan i DLNA różni go z poprzednikiem ?)
Panasonic 50v20
Panasonic 42vt20 (tylko 3D różni go z poprzednikiem ?)
Samsung LE46C750
HELP
odległość od ekranu = ok.3 metry
jak słońce świeci w pokoju = bezpośrednio nie świeci gdyż pokój jest północny, a okno jest na ścianie na przeciwko tv
Jak duży jest pokój = razem z aneksem kuchennym ponad 30 m2
jaki masz obecnie telewizor = CRT Sony
jakie programy najczęściej oglądasz = filmy, dokumentalne i sport
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem = na tygodniu raczej wieczór, weekend różnie
preferowana wielkość telewizora = 46-50
preferowana marka = Sony, Sharp, Panasonic, Samsung
czego nie lubisz w telewizorach = smużenia, słabego obrazu SD, kiepskich kolorów
jakie urządzenia będą podłączone = dekoder n-ki ,amplituner z głośnikami, w przyszłości PS3
ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń = póki co większość z n-ki, może jakieś filmy z kompa
siedzisz na wprost czy również z katów bocznych = głownie na wprost,lecz ważne żeby było w miarę dobrze widać z aneksu kuchennego który jest z boku
telewizor ma mieć wifi = fajnie by było
ma czytać przez USB filmy = raczej tak
jakimi złączami i co chcesz podłączyć = HDMI
ile programów HD = ok.16
ile godzin dziennie ma grać telewizor = na tygodniu 3-4, weekend 5-6
ile osób zasiada przed telewizorem = 2
ma stać czy wisieć = stać
jaka klasa cenowa = ok.5 tys max
Tak to mniej więcej wygląda. Sam nie wiem jaką technologię wybrać. Boję się trochę wypalania plazm, ale jednocześnie słabych kątów i nierównomiernego podświetlenia lcd. 3D traktuje jako bajer. Przeżyje bez 3D.
Podam kilka modeli które mnie zainteresowały:
Sony 46HX800
Sony 46NX700
Sharp 46LE820
Sharp 46LE824 (tylko wlan i DLNA różni go z poprzednikiem ?)
Panasonic 50v20
Panasonic 42vt20 (tylko 3D różni go z poprzednikiem ?)
Samsung LE46C750
HELP