A patrzyłeś ustawienia tych TV? Może trzeba było coś zmienić?
Druga sprawa, sklep a dom pod względem ustawień, wyglądu obrazu, to dwa różne tematy.
W ustawienia nie patrzyłem z braku takiej ilości czasu.
I zgadza się, dom a sklep to dwa światy.
Oglądałem te TV w 5ciu sklepach 3ech sieciówek.
W sieciówce MM, dwa sklepy i C1 wypadał gorzej na tle 856, B1 nieco słabiej od 706.
Sprzedający w obydwu sklepach wskazywali Philipsa. Jeden sprzedawca twierdził, że mniej Philips-ów wraca z usterkami na gwarancji od LG. Drugi sprzedawca, w drugim sklepie wskazał na słabszy procesor w C1. Wyglądał na bardziej świadomego swojej pracy, czytającego test rtings, hdtv, geex itd.
Z kolei w żółtej sieci ME nie wskazywano uparcie konkretnej firmy czy modelu określonym budżecie poza 706 lub QN85A w przypadku Leda. B1 został pominięty mimo wystawienia na ekspozycji.
W Euro generalnie wskazanie na LG w przypadku Oleda. Aczkolwiek 55" 856, w warunkach sklepowych świecił porównywalnie do nowego modelu LG powyżej C1 (ja nie widziałem różnicy) i sprzedawca przyznawał, że Philips ma bdb matrycę.
Z kolei 706 świecił gorzej od B1 stojąc obok siebie. Ale uznałem to za nieodpowiednie ustawienia
Za sugestią znajomego, nawiedziłem jeszcze sklep firmowy audio Denon, gdzie TV nie jest ich core biznesu - panowie wskazywali na C1 (nie porównując do 856) jak dobry wybór. Mieli C1 na ekspozycji bez reklamowej treści sieciówek. Obraz z YT wyglądał bardzo realistycznie, niemal jakbym patrzył gołym okiem.
Na koniec, podpytałem jeszcze o opinie osobę z kalibrujtv i preferencja osobista to C1 przy 856, posteryzacja występuje w obydwu modelach ale w 856 jest nieco większa. Ale każdy z tych TV jest wart zakupu.
Dodam, że od początku byłem nastawiony na LG w przypadku OLEDa, najpierw B1 z ewucją do C1. 806/856 nie brałem pod uwagę ze względu na cenę znacznie przekraczającą 7 tys. zł, w zasadzie 8 tys. zł (poza budżetem) i brak przekonania do marki oraz Androida.
Szczególnie znajac opinie znajomych użytkowników LG.
Natomiast w toku poszukiwań, wymiany maili z kikim, przekonałem się do Androida, ale przy 806/856 nadal problemem jest/była cena, dopóki MM nie zrobiła promo gdzie nawet te 7k przy wykańczaniu domu jest niemałą pozycją w budżecie.
Wysłane z mojego GM1913 przy użyciu Tapatalka