Nowy Epson Tw5000

przemo-kielce

New member
Witam,

Odnośnie nowych FullHD to na AV forum w topiku o HC 5500 pojawiły się porażające ostrością screeny :)

Potwierdzają iż ostrość w tym projektorze jest wybitna.....

Pozdro

PS.
Panasonic w USA ostro zaczyna z ceną nowego proja PT-AU3000 wystartowali od 2499$

Bambolo82

Banned
Panasonic PT3000 ma też nowy bajer pod nazwą "frame creation", co ma wyeliminować efekt "blur", czyli rozmycia drobnych poruszających się elementów na jednolitym tle np. przesuwające się poziome napisy u dołu ekranu.

Technika ta będzie też w topowych nowych modelach Epson, Sony i innych droższych modelach.

Więcej o "frame creation" tutaj: http://www.projectorreviews.com/advice/HomeTheaterProjector-FAQs/Frameinterpolation.php

Obecnie w USA najtańszy Full HD kosztuje ok. 1400$ ("staruszek" Epson 1080, alias europejski - tw-1000). Nowe modele full hd wystartują od 1900$ (Sanyo z700).

Ciekawe co wprowadzi Benq i Optoma. Czyżby Benq w500 killer full hd za ok. 1500$ na starcie???

Na gwiazdkę będzie jednak duża obniżka. I ceny spadną do 1500$, a najtańsze modele full hd zjadą w pobliże 1000$.

Ostatnia edycja:

benk07

New member
dread napisał:
Na projektor-ag.pl jest za 4600zl, ale biorac pod uwage, ze zastosowano w nim tansze panele d7 organiczne to osobiscie nie widze najmniejszego sensu zeby sie w niego pakowac przy tej cenie biorac pod uwage ze sanyo z2000 (zagranica) i mitsu hc5500 sa jedyne kilka stowek drozsze.
Tak, w projektor-ag Z700 jest za 4628zł. W Sirius za 4999. Ale z drugiej strony Z2000 juz w Polsce można dostać za ok. 5500zł.

Zastanawiam się ciagle też nad tym HC5500 ale z danych technicznych wynika jednak, że przy takim słabym zoomie i braku poziomego lens shiftu będę miał kłopot w swoim pokoju projkecyjnym. Może jednak HC4900?

W najbliższych dniach wybieram się na testy Z2000. Pewnie przy okazji zobaczę jakieś inne projektory u tego sprzedawcy. Wiem, że w interesującej mnie wstępnie grupie cenowej mają też Infocusa x10. Ale DLP jakoś mnie nie kręci. Niestety, najnowszym HC 5500, ani Z700 jeszcze nie dysponują. Ważne jednak, że ta firma ma porządne warunki projekcyjne.

benk07

New member
ludwickik napisał:
Świetny projektor. Upewnij się że testy zaczniesz od trybu Brilliant cinema (kino żywych kolorów).

Widzę, że masz doświadczenia z Z2000 i TW2000. Jak porównałbyś czernie w tych dwóch projektorach. Wiem, że ten Epson jest uważany za króla na tym obszarze (nie mówię oczywiście o sprzęcie absolutnie high-end), ale czy Sanyo mocno odstaje w tej konkurencji? TW2000 jest jednak sporo droższy od Z2000.

Co do Z700 to czytałem dość dokładny test.
http://www.projectorreviews.com/sanyo/plv-z700/index.php
Ale nie jestem przekonany (tak jak jego autor) czy to będzie killer na rynku.
Może waro dorzucić do Z2000 albo poczekać na nowego (ale tańszego) Epsona?

ludwickik

Member
benk07 napisał:
Widzę, że masz doświadczenia z Z2000 i TW2000. Jak porównałbyś czernie w tych dwóch projektorach. Wiem, że ten Epson jest uważany za króla na tym obszarze (nie mówię oczywiście o sprzęcie absolutnie high-end), ale czy Sanyo mocno odstaje w tej konkurencji? TW2000 jest jednak sporo droższy od Z2000.

Co do Z700 to czytałem dość dokładny test.
http://www.projectorreviews.com/sanyo/plv-z700/index.php
Ale nie jestem przekonany (tak jak jego autor) czy to będzie killer na rynku.
Może waro dorzucić do Z2000 albo poczekać na nowego (ale tańszego) Epsona?

Mam bardzo duże doświadczenie z tymi modelami Setki godzin testowania na wskroś i wszerz. Kilkaset obejrzanych filmów i seriali (Tylko HD) na obydwu. Chcesz szczerej odpowiedzi? (Będzie burza)

Tidus1024

New member
Bez reklam
A ja jestem ciekaw najnowszych modeli JVC... szczególnie DLA-RS20. Ma wyjść w listopadzie, co ciekawe, w Niemczech nowy model DLA-HD750 jest tańszy od HD100, którego cena praktycznie stoi.

Już sobie obiecałem, że kolejnym moim projektorem będzie właśnie któryś z modeli JVC.

Ostatnia edycja:

Marl

New member
ludwickik napisał:
Mam bardzo duże doświadczenie z tymi modelami Setki godzin testowania na wskroś i wszerz. Kilkaset obejrzanych filmów i seriali (Tylko HD) na obydwu. Chcesz szczerej odpowiedzi? (Będzie burza)

A w tej burzy to Meloman69 będzie ciskał gromy ? ;)

Bambolo82

Banned
Myslę że te topowe modele Sanyo i Epson są porównywalne. Zazdroszczę temu kto miał realną możliwość dokładnego wypróbowaniu obu znakomitych maszyn.

ludwickik

Member
Porównianie Z2000 i TW000 przez praktyka w domowych warunkach

Oba projektory (Sanyo Z2000 i Epson TW2000) są bardzo dobre i porównywalne. Szczególne różnice w następujących obszarach:

Obraz:
***Kontrast - nie większej różnicy. W stabilnych scenach mieszanych (czarne i jasne obszary) Sanyo wydaje się mieć lepszy kontrast - bardziej bije to po oczach. Ostatnio natrafiłem na stronkę z pomiarami i okazuje się że moje obserwacje się naukowo potwierdziły:
"We measured 1080 UB's ANSI contrast at 251:1" kiedy Sanyo Z2000, which we measured at 350:1 in fact produced the highest ANSI contrast reading of any LCD home theater projector from last year.
Źródło:
http://www.projectorcentral.com/sanyo_z700_projector_review.htm
http://www.projectorcentral.com/1080p_home_theater_projectors.htm

***Czerń - trochę głębsza czerń jest na Epsonie. Różnica jest mało odczuwalna i nie powoduje żadnego dyskomfortu w przejściu na Sanyo.

***Jasność - identyczna w trybach kinowych. Może przy wielkich ekranach coś by się zmieniło, ale osobiscie wątpię. W trybie dynamicznym Epson jest jaśniejszy. Jednak tryb dynamiczny w Epsonie się nie nadaje - chyba że ktoś lubi zielone twarze:grin: . Generalnie TV/sport przy świetle bardzo komfortowo można oglądać na obydwu projektorach, Sanyo ma znacznielepsze kolory w trybie dynamicznym.

*** Kolory - Sanyo ma bardziej "kinowe" kolory, Epson bardziej naturalne. Które bardziej komu pasują jest kwestia gustu.

*** Ostrość - Duuuży plus dla Sanyo. 2 klasy lepsza ostrość. Podbijanie ostrości w Epsonie na Maksa w menu zaawansowanym dużo nie pomaga - duża przepaść. Wyraźnie odczuwalne przy materiale filmowym 1080p oraz przy czytaniu liter (jak czcionka w przeglądarce internetowej)

*** Tuning - Sanyo wymaga więcej doświadczenia i czasu aby uzyskać optymalny obraz. Epson pozwala szybciej dojść do "ideału":rolleyes:

Mechanika obrazu:

*** Przesłona - Żaden projektor nie jest idealny. Sanyo ma 2 tryby. W trybie szybkim (prawdziwy real time) jest słyszalna i czasem zauważalna. W trybie normalnym jest niesłyszalna i niezauważalna.
Epson ma 1 tryb (porównywalny do trybu normanlego w Sanyo). Niestety dość często jest zauważalna, w jasnych scenach kiedy jasność wyraźnie skacze w gorę po około 0.5 sekundy po przejściu do tej sceny. Dla projektofila bardzo denerwujące:p
W obydwu projektorach można ją zupełnie wyłączyć, czego raczej nie rekomenduje

*** Skalowanie - brak skalowania obrazu podanego przez HDMI przez Epsona:(. Sanyo ma parę trybów. Najbardziej przydatny przeskalowuje filmy w 1:2.35 do 16:9 i robi to bardzo ładnie - super ostrość, żadnych szumów. Nie potrzeba drogich obiektywów:rolleyes: Ale nie każdy lubi obraz 16:9.

Funkcjonalność:

*** menu lepsze w Sanyo - szybsza nawigacja, ale nie jest idealnie. Sanyo ma więcej opcji obrazu. Z ciekawszych wymienię dynamiczne tryby lampy (w sumie 4 tryby) , color management system, dynamic gamma, several dynamic iris modes, color adjustments, palety barw i lepsze tryby pamięci.
Epson ma więcej opcji ostrości, i ciekawe menu gamma.

*** pilot - lepszy w Sanyo. Jest bezposredni dostęp do wielu często używanych funkcji jak np. tryby lampy, tryb HDMI, (W Epsonie trzeba grzebać w menu aby zmienić).

***głośność - przewaga Sanyo. Epson dośc mocno szumi przy lampie ustawionej na full. U mnie stoją na komodzie pod sufitem i Epson czasem mi przeszkadzał kiedy dzwięk był cichy. Pewnie kwestia przyzwyczajenia, ale jak ktos się przyzwyczaji do bezgłośnego to poźniej mały szum mu przeszkadza:twisted:

***obydwa mają takie same możliwości lens shift i zoom. najlepsze w klasie.

*** dodam jeszcze jedną sprawę. Otóż podłączenie Tw2000 przez HDMI do media center poprzez wzmacniacz Onkyo prowadzi do braku sygnału. Jest niemożliwe, próbowałem 3 kablami. Trzeba podłączyć bezpośrednio, bez możliwości przejścia przez wzmacniacz. Z Sanyo nie ma najmniejszych problemów.Przy podłączaniu n-ki przez HDMI poprzez Onkyo nie ma problemów w żadnym projektorze. Nie umiem tego wytłumaczyć.

Jakośc wykonania

***obudowa Epsona jest bardzo ładna (ja mam wersje srebrno-białą). W Polsce dostępna jest wersja czarna. Sanyo to prostokątny klocek - Obiektyw jest automatycznie zakrywany przy wyłączeniu projektora.

***godziny biją szybciej na Epsonie (o około 10%). Nie wiem kto oszukuje:mrgreen:

***solidnośc wykonania Sanyo jest większa. Projektor sprawia bardziej "profesjonalne" wrażenie. Wszystko jest idealnie spasowane i trzyma się świetnie kupy. W moim przypadku Epson ma większy problem covergance
niż Sanyo. Na białym tle Epson daje obraz z delikatnym czerwonym przebarwieniem z lewej i prawej strony ekranu. Sanyo daje obraz prawie idealnie czysty (lekki róż w lewym dolnym rogu).
Sprawa wyjaśniana w serwisie Epsona - opdpwiedż: odchylenie w ramach tolerancji. Sanyo jest produkowany w Japonii (poza pilotem), Epson w Chinach i to chyba wyjaśnia różnicę.

Cena:

*** Epson jest o około 3500-4000 PLN droższy

Konkluzja:

Ta sama klasa projektorów. Różnią się niuansami w obrazie. Funcjonalnośc i cena po stronie Sanyo.
Nie wiem dlaczego u nas panuje taka gorączka na TW2000, bo poza trochę lepszą czernią nie oferuje on nic extra, a ma kilka rzeczy do nadgonienia. A co najciekawsze jest duużo droższy. Chyba ten kontrast 1:50000 tak robi wrażenie:p.

Aby poznać wyższa klasę obrazu trzeba załatwic sobie coś z DC4 ew nowe IRLDA. Nie łudźmy się że nowe modele projektorów LCD z tymi samymi panelami wniosą jakąś nową jakość (poza ta w specyfikacji).

Ostatnia edycja:

dread

New member
Bez reklam
Ciekawa sprawa... ja to widze tak - albo 90% recenzji na calym swiecie z niewiadomych powodow faworyzuje TW2000 nad sporo tanszym i jednoczesnie nieco lepszym Z2000 albo... trafil ci sie kiepski egzemplarz Epsona. Wnioskuje to po tych przebarwieniach i malo czytelnej czcionce...

Nie wiem czy wiesz, ale jakies pol roku temu avsforum w ogole zaprzestalo sprzedawania TW2000 (a raczej 1080UB) z powodu sporej ilosci problemow ze zbieznoscia paneli i konwergencja - efekt to wlasnie gorsza ostrosc i przebarwienia obrazu. Wiadomo, ze nie da sie calkowicie uniknac pewnych odchylow jesli chodzi o projektory 3lcd bo taka juz jest ich konstrukcja, ale gosc z avsforum pisal o odchylach rzedu 2-3 pikseli zarowno w pionie jak i poziomie, przyznajac rownoczesnie, ze TW2000 ze zbieznoscia paneli w granicach normy w swojej klasie cenowej jest nie do pobicia jesli chodzi o jakosc obrazu.
Jednak, jako ze problem dotyczyl znacznej czesci partii projektorow z ktorymi mieli do czynienia, chcieli zaoszczedzic sobie problemow z kupujacymi i masowej wymianie sprzetu, w zwiazku z czym wstrzymali sprzedaz tego modelu i poinformowali Epsona o tych problemach. Epson mial przyjrzec sie sprawie i chyba cos tam zdzialali bo po pewnym czasie TW2000 wrocil do lask handlarzy z avsforum.

Z tego co pamietam to kupowales swoj projektor w USA, o ile sie orientuje to ich serwis nie robi absolutnie zadnych problemow z wymiana. Czytalem jak ludziska wymieniali sprzet po 3-4 razy w poszukiwaniu tego idealnego TW2000... ja bym w kazdym razie tak tej sprawy nie zostawil.

Swojego TW2000 kupilem w Niemczech z obietnica sklepu, ze przed wysylka sprawdza konwergencje tego modelu i musze powiedziec, ze trafil mi sie bardzo dobry model. Konwergencja w pionie idealna, w poziomie roznica 0.5 lub 1 piksela, brak widocznych przebarwien aczkolwiek przy kalibracji i zabawa kolorymetrem dostawalem nieco inne odczyty po bokach obrazu w porownaniu do srodka, ale tak jak pisze sa to minimalne odchyly i nawet na bialym tle niczego niepokojacego nie zauwazam.

Co do samego Sanyo Z2000...TW2000 (ktorego kupilem za 2200eur) byl od niego drozszy o nieco ponad 1000zl w sklepie w ktorym go bralem, w Polsce ta roznica wynosila w tym czasie jakies 3000zl.
Gdybym mial go kupowac w Polsce to zdecydowalbym sie na Sanyo bo przy Brilliant Cinema i odpowiedniej kalibracji nie dzieli tych projektorow az taka roznica aby bylo warto dolozyc tyle kasy.
Przy obecnej cenie Z2000, czyli mniej niz 1300eur w Niemczech to nie ma sie co zastanawiac tylko brac poki jeszcze ten projektor nie zniknal z polek.
Tansze 1080p moze i sie pojawia w niedlugim czasie, ale z tego co widze to zarowno nizsze modele Sanyo Z700, Epsony TW3000 i TW3800 korzystaja z tanszych paneli d7 organicznych, ktore w prawie kazdym aspekcie koncowej jakosci obrazu sa gorsze od tych w Z2000.

Ostatnia edycja:

ludwickik

Member
dread napisał:
90% recenzji na calym swiecie z niewiadomych powodow faworyzuje TW2000

No i dlatego kupiłem sobie TW2000. A później wyszło szydło z worka.

Zastanawiam się ilu z tych recenzentów miało możliwość obcowania z tymi projektorami jednocześnie przez jakiś czas w warunkach domowych (nie laboratoryjnych)

Ale mam obydwa sprzety w domu i zadnego interesu aby fawiryzowa którys projektor. Myśle że ta ogólna euforia jest spowodowana czernią w Epsonie która jest trochę lepsza. Ale na prawdę dla mnie jest to różnica taka sobie. A nie jestem nowicjuszem. A co z innymi aspektami o których napisałem? Trudno polemizowac.

Przesunięcie piksli jest około 1.5 piksla. Serwis Epsona nie widział problemu w obrazie. Ocenił nienagannie.

dread

New member
Bez reklam
Ale, ktory Epson ? W USA ? Robia problemy z wymiana ? Cos mi sie nie chce wierzyc, ludziska wymieniaja ten projektor z bardzo blachych powodow, a do takich na pewno nie naleza widoczne przebarwienia obrazu. Do tego ponoc nie wymagaja odeslania starego projektora tylko od razu wysylaja zastepczy. No chyba, ze ludziska na avsforum bajki wypisuja...

Co do innych aspektow... Sanyo jest porownywalny jesli chodzi o jasnosc, ale w trybie Brilliant Cinema, nad ktorym trzeba popracowac, bo kolorki ponoc sa rozjechane w tym trybie. Nie ma czegos takiego jak kinowe kolory... albo kolory sa naturalne = zgodne z d65, albo nie.
Co do wyzszego kontrastu ANSI w Z2000 to juz pozostawiam Melomanowi do komentarza, on tam siedzi troche bardziej w technicznych sprawach ;)
Wiem tylko, ze kontrast natywny TW2000 ma sporo wyzszy od Sanyo, co tez ma swoje odzwieciedlenie w czerni.
Z drugiej strony Sanyo ma tez swoje niewatpliwe plusy... tak jak piszesz jest cichszy, do tego lepiej rozwiazana sprawa z filtrami powietrza o czym nie wspomniales i jest jednym z najostrzejszych projektorow 1080p. O braku skalowania obrazu po hdmi nic nie wiem bo taka funkcja nie jest mi w ogole potrzebna, ale zapewne jest tak jak piszesz.
No i przyznaje, ze osobiscie gdybym mial doplacac 3000zl do drozszego TW2000 to wybralbym Z2000.

Bambolo82

Banned
Epson wydaję znaaaaacznie więcej na marketing i tzw. "testy" albo "recenzje".

Tw-2000 to świetny sprzęt, ale recenzję chyba są trochę przekoloryzowane i na silę wmawiają wyjątkowość tego sprzętu.

Tidus1024

New member
Bez reklam
Bez wątpienia najlepszą cechą TW2000 są głębokie czernie i tego nie można mu odmówić. Co do reszty to już kwestia gustu, ale spostrzeżenia ludwicka są bardzo interesujące.

Trzeba też pamiętać, że im lepszy projektor, tym wyższe ma wymagania względem pomieszczenia.

Do góry