Nowy Amplituner - Wybór 3500 - 4000K

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jak lubisz ciepłe brzmienie to Harman-a avr370 też posłuchaj. Marantz też muzykalny może mniej ciepły niż Harman, ale za to nie tak sterylny (chłodny) jak Onkyo :)

abdul0412

New member
Bez reklam
Żaden z Ampli nie był prosto z Pudełka. Tylko nie rozumiem twojej wypowiedzi trochę Baltazar?
Rozwiń swoją wypowiedź , ja się postarałem to opisać na tyle ile , że tak powiem zostałem dzisiaj oświecony... czyżbyś stwierdzał , że po prostu słaba strona Denona jest wynikiem jego wieku czyli prosto z Kartonu?

SternQuest

New member
Żaden z Ampli nie był prosto z Pudełka. Tylko nie rozumiem twojej wypowiedzi trochę Baltazar?
Rozwiń swoją wypowiedź , ja się postarałem to opisać na tyle ile , że tak powiem zostałem dzisiaj oświecony... czyżbyś stwierdzał , że po prostu słaba strona Denona jest wynikiem jego wieku czyli prosto z Kartonu?
Też mnie to interesuje, ale ciekawi mnie też czy Baltazar odpisze więcej niż jedno czy dwa zdania :smile:Zazwyczaj jest bardzo oszczędny w swoich wypowiedziach ;)

Baltazar Gąbka

New member
Bez reklam
Producenci, nie wiem może to kwestia jakiejś umowy, wypuszczając amplituner z fabryki, wycinają bas na wszystkich satkach poniżej 100Hz. Jest z tym trochę zabawy i nie sądzę, by każdy amplituner w sklepie nawet jak dłużej stoi był zdjęty z kagańca.

abdul0412

New member
Bez reklam
Ciekawe jest to ze tym onkyo niechcialem nawet slyszec i jechalem glownie zobaczyc Denona ( na spontanie) co wiecej chyba lepiej sprzedac dwa razy drozszy ampli prawda?wiec czemu nie pokazac jego możliwości skoro ma je?

abdul0412

New member
Bez reklam
Tak dla porównania "recenzji" 636 wypada blado przy 4100 czego mogłem się spodziewać ale jak to mówią to tylko recenzje w sieci... Jak już wspomniałem w sobotę będę na drugim odsłuchu i w dwóch miejscach i zobaczymy jakie będą tego efekty, wydaje mi się , że Harman może jeszcze zaskoczyć...

Pzdr

myty

New member
A myslalem że zjadłem wszystkie rozumy:-x

Producenci, nie wiem może to kwestia jakiejś umowy, wypuszczając amplituner z fabryki, wycinają bas na wszystkich satkach poniżej 100Hz. Jest z tym trochę zabawy i nie sądzę, by każdy amplituner w sklepie nawet jak dłużej stoi był zdjęty z kagańca

Możecie mi troche rozjaśnić w głowie?

pozdrawiam myty

Baltazar Gąbka

New member
Bez reklam
A myslalem że zjadłem wszystkie rozumy:-x
Możecie mi troche rozjaśnić w głowie?
pozdrawiam myty
Myślę, że to coś w tym stylu:
"Podłączasz nowo wyjęty ampli z kartonu i po podłączeniu frontów nie słuchać za wiele poniżej 100Hz. Sopran jest, średnie są, pudełkowy bas jest, mięsistego brak.

abdul0412

New member
Bez reklam
hej Wszystkim ponownie.

Jak widać moje pytanie zostało pominięte, więc ponawiam.
czy ogólnie ustawienie kolumn przy trybie pure direct coś daje?

ew. Jakie jeszcze ustawienia mają wpływ ( chodzi tylko o ampli )

Z góry dzięki za odpowiedz

abdul0412

New member
Bez reklam
Jestem po kolejnym odsłuchu.

Tym razem utwory Flac -> Michael Jackson - Beat it, Metallica - Nothing else matters, Seal - Kiss from a rose, Two Steps From Hell - To gloty, Kings of Lean - Pyro , 05. Two Steps From Hell - Skyworld , Cosmic gate - Perfect stranger :

Ampli - Marantz SR5009, Yamaha Aventage rx-a2040 , Onkyo 636
Stereo - Marantz PM6005.

Udało się odsłuchać na dwóch typach kolumna - Dali Zensor 7 , Jamo s626 ( ja posiadam 606)

Dla jasności , na odsłuchu nie byłem sam , wrażenia podobne.

Marantz - Piekna i detaliczna góra , fajna scena wszelkie efekty echa itp były wyraźnie zauważalne. Bas niestety marny wręcz zerowy.... podbicia i odcięcie ustawione , praktycznie niezauważalne.

Onkyo - Tutaj pliki Flac pokazały niedoskonałość i nie za dużą szczegółowość. Ewidentnie słabszy od Marantza jednak bas poprostu bajka, jeszcze lepiej niż przy poprzednim odsłuchu.

Yamaha - nie wiem co było nie tak ale niema co się rozpisywać , niedość że ogromny klocek , wyglądający , z tragicznym wyświetlaczem i całym menu ,to jeszcze dzwięk naprawde słaby , niemam pojęcia ale totalne dno. Trochę nie chce mi się wierzyć , że za tyle pieniędzy nie potrafiło to zagrać ...

Marantz Stereo 6005 - pięknie zagrał jeszcze więcej detali niż w ampli lepsza scena więcej oddechu w utworach , tutaj bas się pojawił bardziej sprężysty niż w Onkyo ale jednak jeszcze niewystarczająco nawet przy podbiciu i loudness , być może to poprostu jest jego specyfika.

Teraz już wiem czego szukam , sprzętu z detalicznością Marantza i basem Onkyo :) , macie jakieś pomysły??? :)

chciałem posłuchać Harmana Ampli jednak nie mieli na stanie a z drugiej strony jeden ze sprzedawców powiedział , że Harmana już nie chcą sprzedawać na zasilacze nowe , które cytuje " mogą zasilić tylko jakieś pierdziawki do hałasowania" , a szkoda bo z tego co pamiętam Harman zawsze dbał o swoich klientów m.in wysoką wydajnością prądową i zapasem mocy.

Pozdrawiam

abdul0412

New member
Bez reklam
Myślisz , że kalibracja zwiększy detaliczność? nie chodzi o bardziej wyeksponowane niskie czy wysokie częstotliwości tylko zwiększenie sceny.
By the way kalibracja ma wpływ na polepszenie całości brzmienia w stereo?? bo z tego co pamiętam to najważniejsze przy odsłuchu jest użycie funkcji PURE DIRECT..

Henry

Active member
Bez reklam
@abdul, spróbuj posłuchać Marantza SR6009 w połączeniu np. z JBL STUDIO 270/280 lub Melodika BL40, a inna sprawa, że jeżeli Zensory 7 były niezbyt długo użytkowane, to też nie pokazały swoich możliwości ;)

abdul0412

New member
Bez reklam
Właśnie , ograniczenie elektroniki do przesłuchania też jest minusem. prawdopodobnie w środku tygodnia wybiorę się do Fusic-a , bo mają mieć dostawę a drugą sprawą jest to , że mają znacznie większy wybór.

Ach te odsłuchy to męcząca spraw;).

Do góry