Lolek
Po pierwsze dynamika pojawia się właśnie wraz ze wzrostem głośności,
Po drugie Hulka też mam i potwierdzam, że jest genialny. Jednocześnie stwierdzam, że właśnie potwierdziles to co sam napisałem, bo.... akurat ten film nagrany był głośniej niż przeciętny inny film. Ja w kazdym pudelku mam kartonik z notatkami na jakich ustawieniach dany film najlepiej ogladac i sluchac. Plus czasem wypisuje najlepsze sceny. I akurat Hulk pod względem głośności jest na przeciwnym końcu skali względem Avengers 2. Stąd wiele osób go wielbi a Avengers 2 krytykuje (co nie zmienia faktu, że nawet po sprowadzeniu obu ścieżek do wspólnego mianownika, Hulk robi większe wow).
Po trzecie, to co piszesz sarkastycznie o nowych kodekach nie ma sensu. Przecież one już teraz są bezstratne. Zmieniać się mogą jedynie założenia (patrz góra w Atmosie) ale nie jakość. Mylisz kodeki z inzynierią samego dźwięku. Można go skopac lub zrobić dobrze. Jak się skopie to najlepszy kodek nie pomoże. Nie myl pojęć
Nie o techniczne sprawy mi chodzi jeśli mówię o kodekach tylko o głupim zachwalaniu... mogę się założyć z Tobą

że jak wejdzie nowy kodek tutaj pewni ludzie będą zachwalać po niebiosa co to nie będzie i jak duża różnica będzie w stosunku do tego co mamy. Mało tego napisz mi na priv maila to ja Ci napiszę co to za osoby będą
A prawda jest taka Kolego ja mam kilka filmów tych samych zarówno na dvd jak i na Br i naprawdę w wielu przypadkach dźwięk w zwykłym DD jest porównywalny do np. DTS HD MA .. a są tutaj ludzie którzy zachwycali te kodeki po niebiosa .. i teraz podam Ci różnicę ile lat może mieć kodek DD 10 ?Nie wiem strzeliłem ale będzie tyle na pewno.. A teraz weź dla porównania skrzynię automatyczna sprzed 10 laty i z dzisiejszych czasów i zobaczysz jaka jest różnica między tymi skrzyniami w jeździe, w kulturze pracy , w spalaniu, w szybkości na reakcję zzmiany biegów itp.. To jest przepaść z tego co mówią ludzie którzy jeździli z takimi skrzyniami kiedyś i teraz..oraz to co mówią mechanicy - ja się nie wypowiadam bo dopiero jeżdżę z nową skrzynia od ponad roku...
A różnica w jakości dźwięku Kolego patrząc na to co było 10 lat temu DD i teraz np. w DTS HD MA jest w wielu wypadkach porównywalna ... i o to mi chodzi ... A patrząc na obecne tytuły w DD a właśnie w nowych kodekach to różnice są coraz mniejsze niż sprzed lat. A cena wiadomo jaka jest różnica - pisaliśmy już kiedyś o tym.
Oczywiście każdy ma swój wybór i to nie podlega dyskusji, ale dla mnie cos jest na rzeczy, że wymyślają kolejne niby lepsze rzeczy w audio które nie mają potem przełożenia w rzeczywistości na jakość tego dźwięku, a tylko chodzi o to żeby ludzi naciągnąć na nowe sprzęty.
Teraz co do dynamiki to ja nie zgadzam się ze im więcej głośności tym lepsza dynamika - Avengers 2 nawet na 70% głośności nie ma takiej dynamiki jak na 60% głośności takie filmy jak choćby Oblivion, Hulk, wojownicze żółwie...., mad max, Transy, Ocalony i wiele wiele innych, a już nie wspomnę o epicentrum - bo jest skopany....
nie wydaje mi się żeby przebił Leobnarda ;P
Nie każdy lubi takie ostre s-f. Avatar też był powiewem świeżości i też nie wiem czy go przebije.
Z chęcią pójde na star wars.
Wydaje mi się że dopracowanie świata jaki chce stworzyć Cameron, jego wizja potrzebuje sporo czasu. I zakładam, że mi wyjdą oczy jak ma to być lepsze jak Avatar 1. A w dniu premiery szczęka mi spadła że miesiąc szukałem ;P
Ale tutaj połowa będzie psioczyć na grafike dzwięk itd bo będą oglądać na monitorze 17 cali :banned:
pożyjemy zobaczymy
Tak jak piszesz i będzie cała masa takich ludzi co będą psioczyć a oglądali na 17 calowym monitorze od laptopa..

To samo będzie z nowymi Star Wars ...