Nie chodzilo mi o gatunek a o to ze nie kazdy remaster 4k jest sobie rowny .
Sa obrazy slabe(gdzie na ekranie tego szerszego gamutu i wyzszego bitrate nie widac , mniej rowne (zalezy od sceny ) , no i te tytuly ktore wygladaja oblednie .
I to o te ostatnie mi chodzi , bo tak na oko to trudno wbrac cos optymalnego z posrod blisko dwudziestu pozycji .
No nic .
Sorry Pantomima. Nie ignoruje Ciebie, tylko temat. Gdybys zapytal 2-3 lata temu, czy kiedy to tam Sony wypuscilo pierwsze tytuly, tobym Ci cos napisal. Nigdy pozniej nie bylo to w kregu moich zainteresowan, dlatego ze nie widze sensu podniecania sie specjalnym wydaniem, "masterowanym w 4k", skoro jesli film byl krecony niedawno, bo roznice sa dla mnie nieznaczace. Co innego jesli stary, dobry film, ktory mam w wersji wolajacej o pomste do nieba, dostaje nowy skan i dzwiek. Generalnie nie wyrzucam pieniedzy, ktore "zaraz bede musial" wydac na wersje UHD. Wiec plyt takich nie kupuje ( jakies tam mam)
Poniewaz zapytales mnie, jakby chodzilo o demo, tym bardziej nie wiem co Ci napisac, bo mentalnie zyje w UHD. Jest niewiele wydan filmow fabularnych (wylaczam seriale tv) na BD, ktore moga startowac do demowek 4k@60Hz 10Bit HEVC. Oczywiscie mozna sobie wrzucic jakies Elysium, czy Obliviona, wlaczyc uplynnianie, Darbee, RC, E-shifty czy inne Super Resolution (albo Samsare chocby bez dopalaczy) i nawet na projektorze wydaje Ci sie ze masz UHD, ale tak naprawde to sa juz dawno wystygle kotlety * i jak napisal Racoon, czekamy na nowe. Najwazniejsze dla percepcji jest oczywiscie podwyzszone rozdzielczosc i kontrast, oraz HFR i kompresja koloru.
Tymczasem nadal nie ma HFR i pelnej chromy, wiec to cale UHD to raczej rownanie calego badziewia do dzisiejszego topu (co juz jest oczywiscie bardzo pozadane). Na rewolucje jakosciowa przyjdzie nam jeszcze poczekac.
* - piszesz sa tytuly wygladajace oblednie. Przez lata uzywano (ja tez) takich okreslen w stosunku do coraz to nowszych perelek. Tymczasem od roku juz nic nie wyglada dla mnie oblednie.
Pewnie dlatego, ze nie mam jeszcze OLEDa w sypialni