Wracając to Transformers, ja też włączyłem wczoraj by zobaczyć jak to na TVN będzie wyglądać. No nie wiem jak to komuś może lepiej wyglądać niż wydanie na BD, bo to nawet namiastka nie była nawet wydania DVD które mam, słabizna i miernota, nawet moja żona pokiwała głową jaką różnicę widzi i słyszy. No właśnie, słyszy. Obraz jak "cie moge" ale dźwięk....o ludzie, ścieżka PL to tak słabe stereo że aż kiszki bolały, głos w tle Optimus Prime'a to jak płaski papierek, a przecież on ma niski, głęboki i basowy głos! Przełączyłem na ścieżkę DD Ex... uuuu panie, nie wiem co to było ale na pewno nie DD Ex te znane mi z DVD. Dźwięk przede wszystkim strasznie cichy, rozkład na kanały bardzo ledwo słyszalny, surroundy włączały się tylko na bardzo wyraźnych scenach, frontowe coś tam grały, centralny zbyt przyciszony. KOMPLETNE ZAPRZECZENIE tego co jest na DVD. Mimo że tam jest tylko(?) DD 5.1, to dźwięk jest głośny, wyraźny, świetna separacja kanałów, surroundy włączają się co chwila, Optimus mówi głębokim niskim głosem, ryk silników... nie nie nie, ja wyłączam TV, mimo że lubię TVN za ich (jak mi się wydawało) przyzwoity dźwięk, to ten film nie wiem skąd mieli albo co z nim zrobili, ale Transformers w TV stracił jakikolwiek sens.