W końcu pojawił się długo wyczekiwany (przeze mnie) "Free Guy" z Ryan Reynoldsem.
https://www.imdb.com/title/tt6264654/
https://www.filmweb.pl/film/Free+Guy-2021-828206
Czekałem głównie z uwagi na trailer który wpadł mi w oko i nie dawał o sobie zapomnieć, a jak dodamy do tego skoczny kawałek Mariah Carey, to z automatu wpadł na listę must have ; )
A co wyszło? A no zupełnie coś innego, jak to, czego się spodziewałem... na szczęście.
Dostaliśmy film skierowany GŁÓWNIE dla graczy, a że środowisko dziś jest potężne, nie powinny już takie filmy nikogo dziwić.
Podobnie było z "Player One", większość widziała, ale tylko gracze wyłapali wszystkie smaczki i to raczej ci starsi którzy zaczynali od 8-bitowców. Bez historii growej, ten film traci połowę na wartości. To był ukłon głównie w strone graczy, a nie kinomaniaków. Tutaj jest podobnie, aczkolwiek już bardziej przyswajalnie, stąd też dziwaczne porównania o których poniżej.
Nie pisałbym tego, gdybym nie był po kilku "recenzjach" i kilkunastu wpisach postronnych osób. Kompletny brak znajomości tematu. Oczywiście, każdy może obejrzeć, a nawet może mu wpaść w oko, ale tylko gracze wyciągną z niego clue programu. Stąd też dziwaczne próby dopasowania/porównania do innych produkcji.
Film jest porównywany do jakiś Disneyowskich produkcji, Avendzersów (chociaż jest scenka), czy w końcu do Truman Show, nawet tutaj Kinomaniak (z którym często się zgadzam), kompletnie nie miał pojęcia o czym mówi, ale też mu się nie dziwię, to nie jest gracz i interpretuje na bazie tego co zobaczył, a że nie praktykował wcześniej setek godzin, to nie ma żadnego odniesienia ; ).
Natomiast film jest oparty na gruncie takich gier (głównie) jak GTA ONLINE! Tak, tak
Większość ludzi którzy opiniuje, kompletnie nie czuje klimatu, nie widzą tych wszystkich gliczy, funkcjonowania miasta, tych potrąceń na ulicy, przelotów nad miastem, słynne już czołgi ; ), a to wszystko jest wyjęte żywcem z GTA.
Zresztą całe miasto, plaża, no i garaże! ; )
Nie wspominając już o NPCach, część widowni nigdy w praktyce nie spotkała, a gracze spędzają z nimi lata ; )
Dla graczy, fajne doświadczenie, zresztą na forach growych ludzie doskonale kumają.
Na filmowych już nie koniecznie, co nie zmienia faktu, że te 2h można przyjemnie spędzić.
Podsumowując, zgadzam się z ocenami. Przyjemny film, dużo efektów, przyjemne audio i dobry soundtrack.