Nowości kinowe, opisy filmów... officebox ;)

bubafat

Well-known member
Bez reklam
A ja wolno nadbrabiam zaleglosci.
GOT mnie znudzil ale American Gods (s02ep4)wymiata. Kto tu kulfa napidal?!
Zmianiam Chardonnay na jakies czerwone i jade z ep5.
I te kolory i swiatlo - Ci godcie musza byc na okraglo na jakis drugach.

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Jak moze GOT nudzic?

W sensie ze ogladasz pierwszy sezon czy 2 odcinek 8 sezonu (bo ten nudny).

American Gods nie ogladalem - slyszalem wiele razy ale nie ogladalem. Ostatnio mecze Black List (tasiemiec ala agenci NCIS) oraz Star Trek na netflixie.

Teraz trzeba sie powoli szykowac na wieska 3. Chyba nie wytrzymam z czekaniem i pojade 60km do kina :)

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Jak moze GOT nudzic?

W sensie ze ogladasz pierwszy sezon czy 2 odcinek 8 sezonu (bo ten nudny).

Prozaicznie. Jak stara baba, ktorej znasz wszystkie tricki, dzwieki i grymasy.
Widzialem 1 sezon z 5 razy, przyokzaji kazrej powtorki przed nowym sezonem. Teraz juz tak nie robie i pisze o ostatnim sezonie, a zwlaszcza ostatnim odcinku, w ktorym cały czas sie cos dzieje. I ta wlasnie bezustanna akcja mnie zmeczyla...

lolek126

Well-known member
Bez reklam
"Ludzie, nauczcie się ustawiać telewizory. Operator „Gry o tron” mówi, że ostatni odcinek nie był za ciemny" ; )

https://www.spidersweb.pl/rozrywka/2019/04/30/gra-o-tron-8-sezon-the-long-night-za-ciemny/

Jasne, szkoda, że jednak są ludzie, którzy na tv oglądali i również mieli podobne odczucia, ja obejrzałem na FHD (full led) w tygodniu jeszcze raz obejrzę na 4k z podświetleniem krawędziowym i jestem przekonany, że będzie jeszcze gorzej.. Tylko i wyłącznie chodziło kasę, która i tak wydali dużą jak na serial, a przy lepszej jakości musieliby jeszcze więcej wydać na efekty specjalne..

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Avengers zaliczony, właśnie wróciłem z kina. Powiem jedno film ekstra, pomimo że trwa 3h nieodczulem aby się dłużył. Trzy godzinki zleciały momentalnie. Bitwa z Tanosem super wyszła, mnustwo ciekawych wątków i nawiązań, efekty świetnie dopracowane. Dla mnie film bomba... :) Obowiązkowo zakup na płycie 4k, tylko znowu Galapagos ma nie wydać i trzeba będzie sprowadzać z zagranicy.
Ps. Czy po napisach ktoś miał coś jeszcze bo zawsze było a teraz nic...?

Rozmawiałem wczoraj z sąsiadem i mówił , ze chcieli iść do IMAX w 3d na Avengersów i nie dało rady , tyle było chętnych, a co ciekawe np w kinie z salą atmos można było bez problemu kupić bilet, oczywiście mam tu na myśli odpowiednie miejsca.. Zmiana repertuaru jest z wtorku na środę i znajomi o 7 rano wchodzili i wszystko w Imax było już zarezerwowane :) Ja zobaczę we wtorek z wieczora może się uda, bo musi być Imax.

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Jasne, szkoda, że jednak są ludzie, którzy na tv oglądali i również mieli podobne odczucia, ja obejrzałem na FHD (full led) w tygodniu jeszcze raz obejrzę na 4k z podświetleniem krawędziowym i jestem przekonany, że będzie jeszcze gorzej.. Tylko i wyłącznie chodziło kasę, która i tak wydali dużą jak na serial, a przy lepszej jakości musieliby jeszcze więcej wydać na efekty specjalne..

A co bedzie jak wyjdzie plyta UHD i okaze sie ze przy 5x wiekszym bitrate,
to fanzolenie o "zamierzonej koszmarnej"jakosci, nie ma specjalnie sensu? Odszczekasz, czy bedziesz zwalal na krawedziowe podswietlanie?

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Bubufat nigdy nie kupię wydania 4k tego serialu, więc nie będzie mi dane ocenić. :) Nie wiem jak to będzie wyglądało w wydaniu na BR, ale na HBO słabiutko to wyglądało.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
"Vice" z Bale - zaliczony.
https://www.filmweb.pl/film/Vice-2018-797516

Nie jestem zwolennikiem ekstremalnych charakteryzacji i z natury wolę oglądać aktorów z natury (lub chociażby) w zbliżonym do naturalnego wizerunku, ale tutaj Bale wypadł świetnie.

Niektórym to nie przeszkadza, ale ja należę do tych którzy "cierpią" jak oglądają (np.) "Monster" z Theron, mimo, że wypadła genialnie, a sam film równie dobry.

Filmu, a raczej treści nie oceniam, z wiadomych przyczyn. Politykę czy religię lepiej omijać na forach dalekim łukiem, wiemy jak takie dyskusje się kończą.
Jako całość, czyli sam seans, aktorstwo, dla mnie więcej jak ok.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Bubufat podchodzisz do filmów w kontekście wydań 4k, natomiast ja podchodzę tak jak większość ludzi, bo wielu nie będzie kupować filmów, seriali na BR czy już nie wspomnę o 4k, aby raz czy dwa razy obejrzeć dany film, serial. I jeśli są filmy, seriale, które fajnie wyglądają w C+ czy HBO, nie wspomnę o filmach na BR,więc jeśli jedni potrafią to i inni też mogą iść taką drogą. Taki serial jak choćby Pacyfik, który pod względem technicznym zjada GOT na śniadanie, a na kolację go wypluje. GOT praktycznie nie wiele daje jak się go ogląda poprzez amplituner KD, a wspomniany Pacyfik z butów wyrywa.. a jeden i drugi nagrany jest w DD.
Ale tak jak ludzie piszą, mówią nikt nie miałby problemu, gdyby jegomość nie pisał bzdur typu, że ludzie oglądają serial na komórkach, tabletach, ewentualnie nie umieją ustawić swoich tv, ja mam przeprowadzoną kalibrację tego konkretnego tv to chyba Gość się zna na swojej robocie. A pomimo tego tak wyglądało, a nie inaczej.. i widział to cały Świat i gro osób podobnie do tematu podchodzi.. I zamierzenia twórców średnio mnie interesują , jeśli człowiek ma trudności z zobaczeniem aktorów na planie filmowym. A filmu nigdy nie obejrzałem w swoim życiu na telefonie czy tablecie, wiec ktoś niech mi nie pisze bzdur, a przyzna się , że nie mieli kasy na to aby jakość tego serialu na HBO była na wyższym poziomie niż to co ludzie mogą oglądać. Bo ja rozumiem, że i tak wydali kupę kasy i pewnie na palcach można liczyć , który inny serial wydał tyle pieniędzy co oni, ale nie można z ludzi ........ robić. Co nie zmienia faktu, że dla mnie ten serial jest jeden z najlepszych jakie oglądałem. I tyle z mojej strony w tym temacie.

Ostatnia edycja:

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Z ciekawości przejrzałem wyrywkowo AMAZONSKĄ wersję i nie zauważyłem tam niczego nadzwyczajnego.
Ot bitwa w nocy,dymie,kurzu i śnieżycy ;)

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Oj Lolus.
Widze, ze dawno sobie nie "dyskutowales" i jestes na glodzie.
A wystarczylo napisac - Ok, zobaczymy jak to bedzie z plyty wygladac, kiedy przyjdzie czas, ale Ty wolisz bombardowanie slowotokiem, ktory dowodzi jedynie Twojej niekonsekwencji i cynizmu, bo to co napisales odbieram jako sofistyczne sztuczki, a nie jako dowody ignorancji.
Kazdy dzisiaj chyba zdaje sobie sprawe z tego, jaka role odgrywa bitrate i stopien i jakosc kompresjii, zwlaszcza w przypadku "trudnego" materialu, jakim niewatpliwie jest GoT s08ep03. Nie ma osob zadowolonych z jakosci tego odcinka w streasmach, ktore przez lata zdarzyly rozpuscic nas HDR-em i szegolowym, kontrastowym obrazem. Niektorzy niezadowoleni nie tylko marudza, ale kompletnie stracili glowe i obieszczaja swiatu, ze sie wypisza z HBO, albo ze mizeria obrazu, byla zamierzonym efektem, majacym przykryc slaba jakosc CGI (sic!). Zwrocilem Ci uwage, ze uderzasz w ten sam dzwon i ze w moim odczuciu robisz to niepotrzebnie, bo jaka jest prawdziwa jakosc tego odcinka przekonamy sie kiedy bedzie dostepny material o bitrate na poziomie 40mbps (BD) albo 100 mbps (BDUHD), a nie 8mbps, jak bylo w przypadku najlepszego zrodla dostepnego dla krytykujacych widzow.
Rozumiem kiedy piszesz, ze realia wygladaja tak, ze wiekszosc gawiedzi oglada serial w telewizji/VoD i jest to dla nich gotowy (ostateczny) produkt, wiec powinien on miec co najmniej zadowalajaca jakosc. To zrozumiale i akceptowalne podejscie, z ktorym sie w pelni zgadzam. Zwroc jednak uwage, na to, ze poki co stream satelitarny, czy internetowy nie zapewnia maksymalnej jakosci AV dostepnej dla spragnionych jej widzow. Tu narazie kroluja plyty i dziwie Ci sie bardzo, ze jako fan, ktory pisze, ze jest to najlepszy serial ever, nie siegnales po plyty, zwlaszcza , ze do sezonu 5, byly one powszechnie dostepne za granica, w jezyku polskim i znam rzesze ludzi, ktorzy kupili ten serial na plytach. Jakosc obrazu i dzwieku z plyty BD nie tylko oferuje o niebo lepsze doznania niz z telewizji, VoD, ale tez, jak to ujales "zjada jakosc" Pacyfiku ( tez mam ten serial na BD) o ktorym tutaj pisales. Gdybys obejrzal oba seriale z plyt, z pewnoscia nie napisalbys takich bzur, Obraz z plyt rozni sie nie tylko miedzy seriami ale nawet odcinkami, ale jest on zdecydowanie przyjem,niejszy dla oka w przypadku GoT niz Pacyfiku. Dzwiek na plytach tez jest czesto ponadprzecietny oryginalna sciezka jest w DTS-MA, ktora 2 lata temu dostala upgrade do Dolby Atmos. W swietle tego, co piszesz, a lansujesz sie na entuzjaste ekstremalnej jakosci dzwieku, ze sprzetem o wartosci samochodu i kablach z nasa i japonskich plytach, to co co napisales wola o pomste do nieba. Ty ogladsz guano, a Jasiu Kowalski, ktory wyda stowke ( ktora zreszta odzyska pozniej po odsprzedarzy plyt) obejrzy i uslyszy film w optymalnej jakosci. Twoje teksty o slusznosci werdyktu wydanego na podstawie beznadziejnego streamu, na kalibrowanym telewizorze ( z krawedziowym podswietlaniem), " bo widzial caly swiat", sa po prostu zabawne. Zreszta osobiscie mam gdzies to, kto na czym oglada, slucha i z czego jest zadowolony. Natomiast fajnie byloby zebysmy sie rozumieli. Przywolalem tutaj plyte UHD jako wzorzec, bo jesli nie spitola wydania, bedzie to najlepsza dostepna jakosc i nie tylko ze wzgledu na HDR i kolor, ale o czym powinienes juz wiedziec, chocby z lektury, na wydaniach 10 bitowych, rzadko uswiadczysz posteryzacje, o czym juz wie ostatni lamus na forum.
Polecam Ci czytac posty, ze zrozumieniem, a nie po lebkach i nie traktowac ich jako atak na swoja osobe.

PS. GoT S01 jest tez dostepny na BDUHD.

Ostatnia edycja:

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Przecież Lolek robi sobie jaja :D
Nosz dowcipas jeden.
Jaja to warto miec ...w pierwszej kolejnosci.

Dobra starczy smutkow i first world problems. Trzeci swiat ma inne problemy niz ciemny GoT. Maya Beach zamknieta, tony smieci w wodzie, Pleasure Harbour Butique Hotel zamkniety (taki hotelik z sex hustawka i gadzetami w kazdynm z pokoi), Swiat sie zmienia dramatycznie szybko.

[youtube]m6hAGuh7sTU[/youtube]

Tutaj tez sie robi niezly tlum. Ale moze krystaliczna woda i sloneczko Was wyzluzuje.

Ostatnia edycja:
Do góry