Nowości kinowe, opisy filmów... officebox ;)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Premiera w PL na BR 19 września. Widzę że jest w 7.1 DTS-HD, zobaczymy jak wypadnie jakość audio.
Spodziewam się mrocznego klimatu, ale z tego co czytam chyba się przelicze...

eedviking

Banned
Godzilla (2014) - IMDb zaliczona.

Małe spoilery

Zacznę od minusów :
Największym było chyba zatrudnienie typa na głównego bohatera.Gościu zupełnie bez charakteru...Osobiście zmieniłbym również Olsen na jakąś inną kobietę.
Fabuła nie była za wysokich lotów ale w tym filmie akurat to sprawa drugorzędna.
Film jest produkcji Japonia/USA.Mam wrażenie że pierwszą średnią i momentami nudną połowę robili Amerykanie a drugą...

Plusy :
....robili Japończycy :)
Zaczęło się mroczniej i klimatyczniej.Przez większość czasu jest trochę ciemno lub pada deszcz ale i tak praktycznie wszystko widać.Tym razem nie mamy jednego potwora a trzy :-D
Efekty specjalne - bardzo widowiskowe,walczące stwory sieją niezłą rozpierduchę w mieście :mrgreen:
Efekty dźwiękowe - tutaj było świetnie :-D Kruszące się i upadające budynki,mruczenia,wycia i ogólne odgłosy potworów robiły ogromne wrażenie.
Jakość video taka :
http://s9.postimg.org/s9vqjimcd/image.jpg

Porównując z wersją z 1998 r ,nazwałbym ten film bardziej "poważnym" Szkoda że dostał tylko kategorie "PG13" ale i tak było ok...Godzilla w nowej wersji miała również bardziej wredną mordkę i posiadała dodatkowo fajną zdolność...
Ogólnie na pewno wrócę do tego filmu,przynajmniej aby zobaczyć walki :-D

Zaliczony. ;)
Do minusów - (dodałbym) podczas występów "potwornickich", ciągłą szarówkę, a czasem mrok.
Do plusów - Gojira w końcu wyglądem przypomina tę z lat '60, efekty dźwiękowe mód na organy słuchowe.
Film może nie jest ach i och, ale ogląda się przyjemnie. ;-)

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Edi,Godzilla w tej wersji to on czy ona bo czytalem różne wersje ?

Zrobiłem sobie małe podsumowanie filmów z 2014 r,które widziałem i chciałbym ponownie zobaczyć.Wyszło na razie tylko 5 :

Strażnicy Galaktyki
Kapitan Ameryka : Zimowy żołnierz
Jack Strong
Raid 2
Godzilla

Jeszcze będzie druga połowa roku,więc tych filmów trochę dojdzie.Mógłby to być jakiś dobry thriller,kryminał czy dramat...

Waszym zdaniem jakie były najlepsze z tego roku ? :)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Godzilla 2014 zaliczona.
Absolutny nr.1 w swoim gatunku.
W końcu coś, co łamie obecne (modne) trendy.
Jest mrocznie, bez fajerwerków, infantylnej "Zimmerowskiej" muzyki czy zbędnego humoru dla przedszkolaków.

Nie jest to wybitny film, ale w moim mniemaniu lepszy jak wszyscy przebierańcy łącznie z kolorowymi Transami wzięci.
Nie chodzi o efekty, a o styl. Szaro, brudno, a co najważniejsze nie dzieje się tam dużo, stosunkowo niewiele scen walki, co jest ogromną zaletą, zyskujemy dzięki temu namiastkę klimatu.

Obsada równie dobra, głowny bohater w przecieństwie do nażelowanych rówieśników z białymi ząbkami, nie wychyla się przed szereg, gra spokojnie, bez emocji, jego gra jest bardzo ok i fajnie wkomponował się w konwencje filmu. Podobnie Olsen czy Sally Hawkins, nie wspominając już o K.Watanabe. Zero zastrzeżeń. No chyba że ktoś woli wytapirowaną sikse z gołym tyłkiem na wierzchu.

Jak ktoś nie rozumie o czym pisze, to niech sobie włączy film od 1:37m do 1:39m, jest tam scena w której pojawia się Godzilla wymachująca ogonem, a w tle słyszymy dzwięki fortepianu. Hitchcock słynął z takich zabiegów. To jest coś, czego dziś ze świeczką szukać. Bezcenne i tego właśnie szukam w filmach, a nie przez godzine naparzania na ekranie z orkiestrą dęta na czele.

Ostatnia edycja:

eedviking

Banned
Kto z amerykańców obejrzał oryginał dopiero w 2005 roku ?

W 1956r. film został przerobiony na rynek USA, w którym wycięto wiele scen ( bo wrzucili amerykańskiego reportera, oczywiście film stracił), a w 2005 roku z okazji 50-lecie powstania pierwszego filmu i przy okazji wyświetlania filmu Godzilla: Ostatnia wojna dopiero mogli obejrzeć w kinach oryginał. ;)

Z tymi jajami, to jak zwykle hamerykany muszą dodać swoje trzy grosze, ot taki dziwny naród. :D

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Godzilla 2014 zaliczona.
Jest mrocznie, bez fajerwerków, infantylnej "Zimmerowskiej" muzyki czy zbędnego humoru dla przedszkolaków.

Nie jest to wybitny film, ale w moim mniemaniu lepszy jak wszyscy przebierańcy łącznie z kolorowymi Transami wzięci.
Nie chodzi o efekty, a o styl. Szaro, brudno, a co najważniejsze nie dzieje się tam dużo, stosunkowo niewiele scen walki, co jest ogromną zaletą, zyskujemy dzięki temu namiastkę klimatu.

Obsada równie dobra, głowny bohater w przecieństwie do nażelowanych rówieśników z białymi ząbkami, nie wychyla się przed szereg, gra spokojnie, bez emocji, jego gra jest bardzo ok i fajnie wkomponował się w konwencje filmu. Podobnie Olsen czy Sally Hawkins, nie wspominając już o K.Watanabe. Zero zastrzeżeń. No chyba że ktoś woli wytapirowaną sikse z gołym tyłkiem na wierzchu.

Jak ktoś nie rozumie o czym pisze, to niech sobie włączy film od 1:37m do 1:39m, jest tam scena w której pojawia się Godzilla wymachująca ogonem, a w tle słyszymy dzwięki fortepianu. Hitchcock słynął z takich zabiegów. To jest coś, czego dziś ze świeczką szukać. Bezcenne i tego właśnie szukam w filmach, a nie przez godzine naparzania na ekranie z orkiestrą dęta na czele.

Oglądałeś u siebie? Z netu ściągnąłeś film - jak jakość na 80 calach ?
Co do filmu to ja nie oglądałem czytałem kilkadziesiąt opinii ludzi którzy oglądali ten film ( nie wiem czy w kinie czy ściągali film z netu) ale ileś wypowiedzi było że jednak troszkę rozpierduchy im brakowało w tym filmie.. Myślę też że to kwestia czego widz oczekuje od filmu, bo idąc na Transów do kina ja osobiście oczekuję, że będzie dużo efektów( wizualnych jak i tych dźwiękowych) i dużo właśnie rozpierduchy przy fajnej muzie, a nie nastawiam się że będzie to mega fabuła bo film ma co innego widzowi dostarczyć. ja na to mówię kino familijno-rozrywkowe. :) Ale to moja opinia..

Godzille na pewno na bluray kupię więc za kilka miesięcy się przekonam jaki to film..

Piramida Transi za miesiąc mają być u nas czy w Europie, bo to wiesz że czasem to dwie rożne rzeczy choćby film 300 początek imperium w Europie pojawił się bodajże pod koniec lipca, a u nas w połowie września ..:)

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Oglądałeś u siebie? Z netu ściągnąłeś film - jak jakość na 80 calach ?
Co do filmu to ja nie oglądałem czytałem kilkadziesiąt opinii ludzi którzy oglądali ten film ( nie wiem czy w kinie czy ściągali film z netu) ale ileś wypowiedzi było że jednak troszkę rozpierduchy im brakowało w tym filmie.. Myślę też że to kwestia czego widz oczekuje od filmu, bo idąc na Transów do kina ja osobiście oczekuję, że będzie dużo efektów( wizualnych jak i tych dźwiękowych) i dużo właśnie rozpierduchy przy fajnej muzie, a nie nastawiam się że będzie to mega fabuła bo film ma co innego widzowi dostarczyć. ja na to mówię kino familijno-rozrywkowe. :) Ale to moja opinia..
Godzille na pewno na bluray kupię więc za kilka miesięcy się przekonam jaki to film..

Lolek, film oglądnąłem na 34" z odległości ok 1m. Film jest w proporcjach 21:9 więc pięknie wypełnił ekran, czułem sie prawie jak w kinie. Żart oczywiście.
Nie opiniuje jakośći video/audio, bo na 110% film na BR kupię i odpalę na "normalnym" sprzęcie w salonie i dopiero wydam pełną opinie w sprawach technicznych. Już się nie mogę doczekać.
Mogę się wypowiedzieć jedynie na temat treści, co też uczyniłem. Film jest prosty jak budowa cepa, ale ja już mam naprawdę dość tych wszystkich infantylnych produkcji. Transi to przede wszystkim akcja, fajerwerki i orgia audio/wizualna. Godzilla raczej tutaj ustępuje, tyle że jest spokojniesza, jakby z innego bajki i to mnie urzeka w takich produkcjach.
Jakoś nie mam ochoty oglądać przez godzine walczących "jaszczurek", ileż można patrzeć na walące się budynki i wymachujące ogony.
Ja nie lubię przesytu.
Gdybym szukał rozpierduchy, to na pewno bym się zawiódł, ale liczyłem na inne klimaty i w mojej ocenie film oceniam na bdb, ale też nie będę się nim podniecał bo nie jest to też żadne dzieło wybitne.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Lolek znalazlem takie info o Transach...

Myślę że w Polsce gdzieś może listopad... na szczęście w kinie bylem to aż tak mnie nie pali:)
Co do filmów które mogą być warte uwagi w tym roku to z polskiej produkcji myślę że będzie to film miasto 44 - tak nawet myślę że może to być jedna z lepszych produkcji rodzimej..

collider

New member
Bez reklam
Godzilla 2014 zaliczona.

Po twojej recenzji jestem podjarany jeszcze bardziej :).
Na marginesie dodam, że z filmów o "potworach" jednym z bardziej trzymających klimat albo inaczej wnoszących coś nowego, zaskakującego i bez zbędnych przekoloryzowanych scen bitew był Projekt Monster. Czekam na kontynuację bo podobno ma być.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Po twojej recenzji jestem podjarany jeszcze bardziej :).
Na marginesie dodam, że z filmów o "potworach" jednym z bardziej trzymających klimat albo inaczej wnoszących coś nowego, zaskakującego i bez zbędnych przekoloryzowanych scen bitew był Projekt Monster. Czekam na kontynuację bo podobno ma być.

Drugą część "Projekt Monster" powiadasz? To się cieszę, bo jedynka bardzo mi się podobała.
Szczególnie teraz ją doceniam (na tle innych "nowych" filmów)

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Ja żałuję że nie poszedłem na Godzillę do kina,gdzie mógłbym ją podziwiać jeszcze ogromniejszą :)
Co do rozpierduchy,to wcale nie było jej tak mało,uzbierałoby się kilkanaście minut...

Lolek,jeszcze "Służby specjalne" :)

Poza tym nie mam dobrych wiadomości.Przejrzałem przed chwilą sporo stron z filmami,które będą miały premierę w 2014r i oprócz s-f i fantasy znalazłem tylko dwa,które mogą coś zdziałać..."Furia" i "Zaginiona dziewczyna".
Jest jeszcze kilka filmów które były planowane na rok 2014 ale prawdopodobnie zostaną wypuszczone dopiero w przyszłym roku...
Może coś przeoczyłem,jak coś znajdziecie,dajcie znać :)

Caparzo

New member
Bez reklam
Drugą część "Projekt Monster" powiadasz? To się cieszę, bo jedynka bardzo mi się podobała.
Szczególnie teraz ją doceniam (na tle innych "nowych" filmów)

projekt monster piękna sprawa, ale was zmartwie puki co JJ Abrams nie ma czasu na 2 część, nikt nie potwierdził informacji oficjalnie, tylko o ile wiem niby prequelem projektu był super 8.

Dodatki są świetne na project monster i cała otoczka jak wpada to "coś" do oceanu i na końcu filmu "taśmy prawdy" ;)

collider

New member
Bez reklam
projekt monster piękna sprawa, ale was zmartwie puki co JJ Abrams nie ma czasu na 2 część, nikt nie potwierdził informacji oficjalnie, tylko o ile wiem niby prequelem projektu był super 8.

Dodatki są świetne na project monster i cała otoczka jak wpada to "coś" do oceanu i na końcu filmu "taśmy prawdy" ;)

Skoro nie ma czasu to zawsze jest nadzieja, ze znajdzie :). Co do Super 8 to raczej powatpiewam, ze to byl prequel. Nie ta konwencja filmu. 8 to raczej kino familijne.

Do góry