Witam Panów,
od dłuższego czasu przyglądam się dyskusji na temat bzyczenia.
Sam mam ten telewizor i po kilku telefonach do lini serwisowej LG miałem ochotę używać niecenzuralnych słów.
Jako że telewizor jest mój - wziąłem sprawę w swoje ręce - jak będzie z gwarancją na razie się nie martwię, najważniejsze że PRZESTAŁ BZYCZEĆ!
Po demntażu obudowy stwierdzam:
- obudowa wzmacnia bardzo hałas wydobywający się z przetwornicy napięcia
- bez obudowy jest znacznie ciszej
Co zrobiłem:
- dokręciłem wszystkie śruby przytrzymujące elementy elektroniczne - niektóre były luźne
- kupiłem specjalną taśmę akustyczną do wytłumiania konstrukcji podwieszanych sufitów
- jest samoprzylepna, bardzo mocny klej
- okleiłem paskiem tej taśmy dokładnie na około obudowę - tam gdzie przykręca się śruby
- do obudowy przykleiłem maty wygłuszające pracę komputera uważając aby nie zasłonić otworów went - punktowo w kilku miejscach spore kawałki, mocno podgrzewając
- na tę matę nakleiłem ową piankę akustyczną również uważając na otwory
Skręciłem wszystko z wyczuciem- blacha siadła mięko na piance.
Telewizor nie bzyczy - może cichutko - jak jest całkowicie ściszony coś tam słychać ale już na 2 poziomie głośności nic nie bzyczy.
- nie grzeje się - cyrkulacja powietrza jest zachowana
To tyle - jak ktoś jest odważny to polecam tę metodę - jest skuteczna ale mogą być potem kłopoty jeśli coś się stanie.
Ja mam to gdzieś szczerze mówiąc - wolę oglądać cichy telewizor, a jak się zepsuje to będę się martwił - przy odrobinie wprawy całe ustrojstwo da się odkleić.
PODRO.
M