Lg 42pc51
Witam, też zakupiłem niedawno tę plazmę i jestem bardzo zadowolony. Oczywiście wydając na nią 3500,00 nie spodziewałem się, że będzie grała jak pioneer za 13000,00 ale efekt i tak przeszedł moje oczekiwania.
Plazma gra w zasadzie tak, jak można się spodziewać po dobrym TV plazmowym. Podłączając pod NTV obraz na zwykłych kanałach niewiele się różni lub w ogóle od jakiegoś cyfrowego polsata ale przewagą N jest dźwięk. Amplituner mam ustawiony na source direct, więc dostosowuje tryb dźwięku do nadawanego i chyba większość kanałów na N ma jakieś DD ale przeważnie jest to któryś tryb 5.1. O Discovery HD albo N-sport HD to chyba pisać specjalnie nie trzeba - wiadomo sygnał obrazu i dźwięku REWELACJA (trochę mi przycina dźwięk na Discovery HD ale nie wiem jeszcze z jakiego powodu, być może to wina b. starego konwertera). N ma mało stacji radiowych (no chyba, że coś przeoczyłem, ale na polsacie miałem więcej). Na tym forum wyczytałem, że niektórzy mają podłączoną plazmę do źródła przez eurozłącze....Oczywiście jest to chyba jeden z najgłupszych pomysłów i nie mam pojęcia jak się taki obraz może komukolwiek podobać. Minimum to komponent, gdzie sygnał idzie nieskompresowany i jest naprawdę wtedy co oglądać. Oczywiście dżwięk też musi być podłączony do amplitunera światłowodem bo inaczej z dobrego dźwięku DUPA.
Jeżeli chodzi o oglądanie filmów DVD to jak podłączy się odtwarzacz komponetem i coaxialem do amplitunera to jest JAZDA. Obraz REWELACJA, perfekcja i doskonałość (oczywiście nie porównuję tutaj do pioneera
) to samo z dźwiękiem. Ale podstawową sprawą jest użycie dobrych kabli (nie zaliczam do nich na pewno euro albo innych czinczów - bo to nieporozumienie) Tylko kable HDMI, ew. komponent no i do dźwięku coaxial i światłowód. Mam tę plazmę i efekt wśród znajomych jest oszałamiający...ile to cudo kosztowało?? Głupio mi powiedzieć, że tylko 3500,00 hihihihi no ale taka jest prawda.
Obraz w plazmie oglądam na DVD w trybie standardowym, kino itd. standardowe ustawienia i jest spoko (tzn. cudownie) to samo na kanałach HD. Jeżeli natomiast chodzi o oglądanie pozostałych kanałów to polecam ustawienia własne, jak się dobrze to poustawia to nawet za bardzo nie przeszkadza niedoskonałość sygnału SD.
Pozdrawiam i czekam na inne opinie użytkowników
p.s. wczoraj z żoną oglądaliśmy koncert na DVD Michaela Buble w 5.1 ...to była jazda!!! Do dzisiaj jesteśmy obydwoje pod wrażeniem i czujemy się jakbyśmy faktycznie byli na tym koncercie wczoraj. Były chwile, gdy zaczynaliśmy klaskać!!! A to wszystko za sprawą amplitunera Onkyo 604e + Jamo e650 + tyły i centralny własnej konstrukcji