rosiu101 : Miałem ten sam problem "finansowy". U mnie jeszcze było tak: chciałem przeznaczyć max 4k na TV i to jeszcze wziąść na raty (nie chciałem raty większej niż 200 pln).
Nad szukaniem plazmy spędziłem 3 tygodnie. W końcu, ze względu na brak 42pc51 kupiłem model prawie identyczny 42pc3ra (piszę identyczny wg mnie, 42pc51 ma drugie hdmi i 100hz obraz i podobno "nowszą" matrycę).
Co do Twoich pytań
odpowiedzi opieram o tym co się dowiedziałem i w oparciu o mój model 42pc3ra, który jest bardzo zbliżony do 42pc51)
1. Jeśli na TV CRT masz "kaszankę" to na plazmie też będziesz miał, jeśli na CRT ekran będzie żyleta to na plazmie tesh taki będzie tylko "nieco" większy. U mnie jakoś obrazu jest taka sama jak na moim crtku.
2. Wypalanie...w nowych matrycach po pewnym czasie oglądania kanału w którym jest jakiś stały obraz to powstają "duszki". Po przełączeniu na inny kanał znikają one po pewnym czasie. Nie uważam tego za wadę, bo wydaje mi się to normalne przy tej technologii. Trzeba uważać by np. nie zostawiać plazmy z jednakowym obrazem przez dłuższy czas (np. ekran w dvd po zakończeniu filmu).
Nie wiem jak dokłądnie w 42pc51, ale u mnie oprócz orbitera jest jeszcze wybielanie i inwersja (robi Ci coś na styl negatywu z obrazu)
Ja mam podłączonego kompa po d-sub 15 i obraz "żyleta". Wygląda jak bym miał monitor w laptopie powiększony do 42"
Wszystko jest wyrażne i doskonałe. Da się z odległości 3m przeglądać strony, pisać posty etc. Chociaż nie używam 42pc3ra jako monitora bo nie chcę narażeć jej na statyczny obraz. Jedynie do divxów i filmów HD.
3. Zakup przez net. Wg mnie ma plusy bo taniej, minusy bo nie masz pewności czy towar dojedzie, w jakim stanie i ile godzin już przepracował (jeśli będziesz kupował model z ekspozycji to polecam przed zakupem w "normalnym" sklepie wejśc do menu serwisowego i looknąć ile godzin dany egzemplarz pracował)
4. Mój również buczy, ale dla mnie to nie jest uciążliwe. Zawsze słucham przy użyciu kina domowego. Narazie sam mieszkam z żoną bez dziecka więc nie muszę ściszać kina jak ktoś w domu idzie spać.
Mam nadzieję że jakoś naświetliłem Ci temat plazm LG
pozdrawiam
Romek
P.S. Jeśli chcesz kupić 42pc51 to się pośpiesz bo model znika z półek jak ciepłe bułeczki, zwłaszcza po spadku cen. Zobacz mój poprzedni post to będziesz wiedział o co chodzi.