odpowiedzi do tekstu radzique (kolorem) : No więc podskoczyłem sobie dzisiaj do MM w Poznaniu zobaczyć 42pc51 i jestem już praktycznie zdecydowany. Ale mam pare pytań.
- jak to jest z rozdzielczością w plazmach ?? bo chyba czegoś nie kumam. Miałem ze soba laptopa, podłączyłem po d-sub i szczerze się zdziwiłem jak zobaczyłem , że moge ustawic 1366x768
. I wyglądało znacznie lepiej niż niby natywna rozdzielczość 1024x768. Ogólnie materaiał w 720p (300, koncerty - rewelacja)
czcionki, ikonki i wszystkie szmery bajery w kompach sa projektowane pod konkretna rozdzielczosc i proporcje. plazma 42 cale ma rozdzielczosc 1024x768 ale ułożoną w proporcjach 16:9, ale jak posylasz w nia sygnal 1024x768 (bedacy w komputerze w proporcjach 4:3) to wyswietla go piksel oryginalny -> pikela na plazmie - czyli w efekcie wszystko rozciaga i gubi sie proporcja obiektow na ekranie, czcionki zaczynaja sie strzepic, mieć różne odległosci i tak dalej.
gdy puscisz na plazme lg sygnał 1366x768 to obraz jest tworzony w proporcji panoramy i tak wysylany na plazeme. wtedy plazma z panoramy 1366 przelicza obraz na panorame 1024 i wszystko jest git. dlatego najlepiej jest robić, tak jak napisałeś (lub wysylać obraz 1200x768, zależy od karty). pomimo, że insturkcja plazmy nie wymienia tych rozdzielczości jako możliwych do podania przez d-sub, to plazma przyjmuje ten sygnał i bardzo dobrze obraz wyglada.
- czy zawsze kiedy wyświetlany jest 4:3 bez zoomowania pasy po bokach są szare a nie czarne ??
tak, ale podobno w menu serwisowym można go pociemnic, lub nawet zrobic czarny. tylko że nie zaleca sie ogladania obrazu 4:3 bez zoomowania, bo mozna sobie zostawić slad krawedzi obrazu na dłuższy czas. poza tym, zoomowanie naprawde dobrze dziala, czlowiek sie szybko przyzwyczaja
- buczała dość poważnie, w duzym w sumie hałasie dało sie słyszeć brzęczenie. Rozumiem, że każda buczy, ale czy każdy egzemplarz z taką samą intensywnością ?
nie sadze,żeby ktoś słuchał wiecej niż jednego egzemplarza... jednym to przeszkadza bardziej, innym mniej prawdopodobnie. jedni maja w domu mały pokój i za plazma sciane, która dzwięk odbija na pokój, drudzy maja wolna przestrzeń i jeszcze jakiś kilimek i prawie tego nie słyszą. choć w hałasie wedłóg mnie tego nie słychać, wiec może ten egzemplaż był już "przemęczony"
- obraz z anteny w MM wyglądał dość dobrze, wiadomo sygnał tragiczny ale jakoś to wyglądało.
sygnał telewizyjny w supermarketach zniecheca do kupna zazwyczaj, a jest naprawde wiele lepije w rzeczywistości
- czy plazmy zawsze zuzywaja tyle pradu ile jest podane (310) czy jest to zmienna wartość od wyświetlanego obrazu ? Czy ktoś jest w stanie napisać o ile skoczył mu rachunek po przesiadce z CRT ?
nie wiem ile mi skoczylo, ale plazma pobiera prad w zależności od ilości jasnego wyświetlanego - czyli jak ktoś lubi horrory to bedzie plazma ciagnela tylko ulamek tej wartości. Lg ma opcje trybu oszczednego (mały kontrast, wszystko szare), poza tym na pilocie ma osobne guziki do pojaśnienia/sciemnienia - wiec jesli ktos przekłada rachunek ponad jakość (bo np. oglada teraz obrady sejmu) to ma opcje znacznego zmniejszenia poboru produ
- czy ktoś używa 42pc51 z pierwszym Xbox'em po componencie ? Chciałbym, żeby ktoś tylko napisał, że współpracują bezproblemowo, XBMC itd.
keine Anung
Jedyne czego sie boje to rozmiaru. 42" to dla mnie sporo, idealne byłoby 37". Mam teraz 32PW9551, ale w końcu cali chyba nigdy za mało. Szczególnie że materiał w HD można oglądać nawet z metra
42 za dużo?? chyba ze masz metr od telewizora... pierwszy tydzien kobieta/żona/matka/kochanka narzeka że dużo za duży, a potem milknie i możemy sie rozkoszować rozmiarem
Teraz pozostaje tylko przekonać kobietę i czekać na jakąś promocje.
Chyba, że ktoś z forumowiczów przesiada się na coś lepszego to chętnie przygarne LG, bo budżet strasznie napięty i każda stówka się liczy
niestety, nie ja. popytaj tych, co marudzili o buczeniu
ps. przepraszam ze sie ciezko czyta, ale nie chcialem bawic sie w quotowanie pół godziny