Nowe odtwarzacze bluray 2014 - czy warto czekać? Jaki odtwarzacz kupić w 2014?

spinacz66

New member
Bez reklam
jeszcze Samsung BD-F8500 numer będzie ciekawy bo test grupowym wzmacniaczy będzie do 3000zł i nowy system Marantza

collider

New member
Bez reklam
Czytalem ten test. Zastanawia mnie skad oni wzieli czarny model. Gdzie nie spojrzec sa srebrne z czarnym przodem.

spinacz66

New member
Bez reklam
Może u nas bedzie dostepny tylko w jednym kolorze a za granica w dwoch zastanawiajace jest to w av rez testowany bedzie srebrny

Hermann

New member
Test odtwarzaczy bluray

Już jest w kioskach majowe Audio-Video z oczekiwanym testem odtwarzaczy,

Oczywiście kupiłem i przeczytałem.

Hmmm....

Jak można było się spodziewać ocena redakcji w zasadzie nie ma żadnego znaczenia.

Nie będę psuł kolegom przyjemności przeczytania samemu wynurzeń redaktorów, ale dla mnie bez sensu jest porównywanie w takim zestawieniu, gdzie zestawia się 2 bluraye kontra nagrywarka + wewnętrzny HD + wbudowany tuner DVB. ( i to, o ile dobrze zrozumiałem, nagrywanie ma dotyczyć jedynie materiałów z tunera).
Na dodatek obecność tych dodatkowych bajerów przesądza, jak wynika z testu, o opinii redakcji, i to jest już przegięcie.

Ale, jak napisałem powyżej, przeczytajcie sami.

Nie ukrywam, że kilka faktów mocno mnie zastanawia, np. redakcja podaje, że Pionek BDP-450 nie ma żadnego wbudowanego DAC'a, podczas gdy na stronie Pionka wyraźnie jest napisane, że jakiś DAC jednak tam jest.

Komu wierzyć?

collider

New member
Bez reklam
Pioneer BDP 450 ma konwerter cyfrowy analogowy 192/24. Czy to jest typowy DAC trudno to jednoznacznie powiedziec. Jednak blizej mi okreslenia ze nie gdyz bluray nie posiada nawet wyjsc analogowych wiec byloby to troszke maslo maslane. O ile wiem to na pewno DAC mial LX 55 i tam byla konwersja 192/32.

Ostatnia edycja:

spinacz66

New member
Bez reklam
Pioneer przepuszcza i odtwarza pliki muzyczne 24/192 na złączu cyfrowym audio wielki plus nieźle sprawdza się przy odtwarzaniu plików przez DLNA w roli cyfrowego transportu i to na co czekałem wzoraowa detekcja pull-downów z płyt testowych.Panas jak czytam wielkie rozczarowanie robi błędy w upsamplingu koloru i skalowanie 4K nie obejmuje sygnałów 50 i 60 hz jedynie 24p

Ostatnia edycja:

Hermann

New member
Pioneer przepuszcza i odtwarza pliki muzyczne 24/192 na złączu cyfrowym audio wielki plus nieźle sprawdza się przy odtwarzaniu plików przez DLNA w roli cyfrowego transportu.Panas jak czytam wielkie rozczarowanie robi błędy w upsamplingu koloru i skalowanie 4K nie obejmuje sygnałów 50 i 60 hz jedynie 24p

Być może w Panasie 500 to jest poprawione?

Co do Pionka 450, to zastanawia mnie co napisali o SACD; że nie odtwarza płyt SACD samodzielnie?
Potrzebny jest amplituner z możliwością obsługi DSD??
Obawiam się, że m ampli 7+1 nie ma takiej możliwości.

Przeczytałem już wiele na temat tego odtwarzacza i nigdzie nikt o takich uwarunkowaniach nie wspomniał. Wszyscy piszą, że jakoś ten SACD u siebie odtwarzają, a nie sądzę żeby wszyscy posiadali amplitunery z obsługą DSD.

Owszem, czytałem, że np płyty DVD-Audio, Pionek 450 podaje tylko na wyjścia HDMI, ale nie na coaxial, ale o SACD nikt nic takiego nie pisał. Wiadomo, że DVD-Audio jest często wielokanałowe, a zatem i tak musi przejść przez jakiś amplituner (no i nie wymaga obsługi DSD), ale SACD ma wiele płytek stereo.
I co, nie ma stereo z płytki SACD na wyjściu coaxial?
Jakoś nie mogę w to uwierzyć.

Znaczyłoby to, że płytki SACD stereo nie odtworzę przez coaxial i mojego DacMagic + wzmak stereo?
Bo też nie widziałem w specyfikacji DacMagic aby miał obsługę DSD.

Przepraszam, czy jest tutaj jakiś właściciel Pionaka 450?

Może nam to rozjaśni?

spinacz66

New member
Bez reklam
Wiesz z tej recenzji odnoszę wrażenie że Pionek lepej sprawdza się puszczając muzykę po sieci niż przez płyty bo przepuszcza wtedy 24/192 na złączu audio cyfrowym chodź nie ma gapless funkcji i wifi i jak się okazuję że odtwarza pliki FLAC przez DLNA następnie przy odtwarzaniu muzyki po sieci można wyciągać płytę z szuflady a on nie przerywa muzyki.Chociaż ja go kupię bo mi chodzi o filmy niż muzykę i go przetestuję na filmach osobiście.Chodź jak pisali 22gb pliki mkv przez usb się wieszały i nie odtwarza nagrań 1080/60p w mp4 więc bez skazy też nie jest jako player do filmów

Ostatnia edycja:

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Kolejny gwóźdź do trumny, dla Panasa. Dla niektórych, może dość istotne, znalezione w sieci.
" Minusy produktu:
- brak obsługi napisów dialogowych w odrębnych plikach tekstowych (np. TXT/SRT)
- nie odtwarza popularnych formatów internetowych (FLV/RMVB)".

spinacz66

New member
Bez reklam
jeszcze dziwne duże ikony menu,brak obsługi mkv po DLNA,płaski dźwięk na optyku,Quick start pożera dużo 5,7w w porównaniu gdzie chodzi tylko 10w i można by wymieniać dużo po tym teście.Trafnie podsumowali na koniec Ze Panasonic cofnął się z tym modelem o parę lat w tył.Co mnie zaskoczyło pod klapką 2 porty usb i 2 hdmi z tyłu i.Natomiast poprawnie skaluje DVD i odczytuje BD jedyne plusy ale to za mało jak na teraz

Ostatnia edycja:

Hermann

New member
Wiesz z tej recenzji odnoszę wrażenie że Pionek lepej sprawdza się puszczając muzykę po sieci niż przez płyty bo przepuszcza wtedy 24/192 na złączu audio cyfrowym chodź nie ma gapless funkcji i wifi i jak się okazuję że odtwarza pliki FLAC przez DLNA następnie przy odtwarzaniu muzyki po sieci można wyciągać płytę z szuflady a on nie przerywa muzyki.Chociaż ja go kupię bo mi chodzi o filmy niż muzykę i go przetestuję na filmach osobiście.Chodź jak pisali 22gb pliki mkv przez usb się wieszały i nie odtwarza nagrań 1080/60p w mp4 więc bez skazy też nie jest jako player do filmów

Fakt, to że można bez problemu słuchać muzykę - i to także w gęstych formatach - po sieci to bardzo duży plus.
Jednak musi sieć mieć, co oznacza, że przy braku wifi trzeba go połączyć kablem.

Trochę to kłopotliwe.
No i z czym go wtedy połączyć - bezpośrednio z komputerem, czy może lepiej z ruterem wifi?

Co do .mkv, zależy chyba jak film jest zripowany. Czytałem na forach, że czyta .mkv przez USB bez problemu.Podejrzewam, że w teście w A-V sprawa dotycztła tego konkretnego pliku.

Co do formatu 1080/60p to ten standard dotyczy, jak mi się wydaje, systemu SECAM.
To chyba rzadkość w Polsce.
Jeśli już, to urządzenia nagrywające sprzedawane w Polsce przeważnie mają możliwość wyboru pomiędzy nagrywaniem w 1080/60p a 1080/50p.

W opisie Samsunga BD-F8500 jest napisane: "...Zaskoczył nas brak wsparcia dla materiałów 1080/60p (H.264).....(konkurenci wydają się pod tym względem słabsi, a jednak odtwarzają sygnał 60p).."

Co to za dziwny bełkot?
O jakie "materiały" chodzi?
Czyżby Pionek 450 nie odtwarzał tylko mp4 60p, natomiast odtwarza wszystkie inne "materiały" 60p, natomiast Samsung nie odtwarza żadnych "materiałów" w 60p, w tym zapewne także mp4.

To zapytam, za co taka wysoka punktacja dla Samsunga? Bo przecież nie za dźwięk.

A propos dźwięku, cytuję: "...Ponadto F8500 najlepiej radził sobie z plikami muzycznymi - to dlatego, że czyta miniatury okładek, dołączając je do każdego pliku...."

OSŁUPIAŁEM!
To "..najlepsze radzenie sobie z plikami muzycznymi.." ma polegać na czytaniu miniaturek okładek,
(z tagów zapewne)?
Samsung sam z siebie niczego nie dołącza, tylko wyświetla informację, zresztą mało przydatną
i wymagającą włączonego telewizora przy słuchaniu muzyki?

A co do ma do rzeczy z jakością dźwięku muzyki, która, jak sam Pan Redaktor napisa,ł - "jest wpadką"

Przepraszam, albo pisał to ignorant, albo artykuł został sponsorowany przez Samsunga, co by tłumaczyło cały ten bełkot.

Jak dla mnie Pionek 450 jest zdecydowanym zwycięzcą testu.
Poważnie się nad nim zastanawiam, szczególnie mając na uwadze możliwe pozbycie się Cinavi, jak również cenę, znacznie niższą od swojego następcy LX-58.

Teraz jednak wstrzymuje mnie jeszcze to, co napisano w artykule, że aby odtwarzać SACD, to podobno muszę posiadać ampli albo innego DAC'a z podtrzymaniem dla DSD.
No, nie mam nic takiego! :(
A może to jednak pisał ignorant?

A do kolegi spinacz 66: to jak, zdecydowałeś się na 450? :)

spinacz66

New member
Bez reklam
Tak zdecydowałem się na niego tylko na filmy jak paczka przyjdzie to go przetrzepie swoimi próbkami filmowymi a mam takie egzotyczne kontenery plików z filmami aż jestem ciekawy czy wszytko odtworzy mam nadzieje że sie nie rozczaruję bo go odeśle do sklepu.Najważniejsze żeby mi czytał dysku pliki po 50gb bo jak nie to sie zdenerwuję.Zobaczymy czy pobije mojego Philipsa 7700/12 bo on łyka wszytko z płyt i porównam 2 procesory bo on ma Perfect Cinema HD

Ostatnia edycja:

spinacz66

New member
Bez reklam
Lubię kupować :) poza tym lubię testować i porównywać sprzęt.jak przejdzie moje testy to go zostawię a stary player na śmietnik i już

Ostatnia edycja:

Hermann

New member
Tak zdecydowałem się na niego tylko na filmy jak paczka przyjdzie to go przetrzepie swoimi próbkami filmowymi a mam takie egzotyczne kontenery plików z filmami aż jestem ciekawy czy wszytko odtworzy mam nadzieje że sie nie rozczaruję bo go odeśle do sklepu.Najważniejsze żeby mi czytał dysku pliki po 50gb bo jak nie to sie zdenerwuję.Zobaczymy czy pobije mojego Philipsa 7700/12 bo on łyka wszytko z płyt i porównam 2 procesory bo on ma Perfect Cinema HD

To jest męska decyzja!

Mam 2 pytania i 2 prośby o sprawdzenie, jak już przyjdzie.

1. Kiedy przyjdzie paczka?
2.Można spytać w jakim sklepie kupiłeś iw jakiej cenie?

A teraz prośby:
1. Czy mógłbyś sprawdzić z jakim firmware przeszedł z tego sklepu co kupiłeś (ewentualnie także, jaką ma datę produkcji)?
2. Czy masz jakąś płytkę SACD, aby sprawdzić to co wypisują w tym artykule o potrzebie posiadania
sprzętu z DAC'kiem podtrzymującym DSD?
Jeśli tak to sprawdź, bo mam wrażenie że przez HDMI odtworzy płytkę SACD każdy amplituner z HDMI,
a przez coaxial każdy DAC, wzmacniacz, czy amplituner z wejściem coaxial, bez żadnej potrzeby posiadania podtrzymania DSD.

Pamiętaj, że w tym Pionku można ustawić w opcjach wybór między streamingiem a PCM.
Myślę, że w teście mieli ustawione na streaming, ale przy ustawieniu na PCM powinno chyba być tak jak piszę.

Nie zapomnij też, że w opcjach można ustawić jasność , kontrast i nasycenie kolorów, o czym zdaje się , że zapomniał autor testu.

spinacz66

New member
Bez reklam
Mam nadzieje że do środy następnego tygodnia dotrze w Nautilus 2 za 970zł
Co do płyt SACD nie sprawdzę bo nie posiadam tych nośników wogole co do softu to z gosciem rozmawialem przez tel powiedzial 2.12 z najnowszym.Mam tylko nadzieje ze bedzie dobrze odtwarzal plyty i dyski bo do tego go kupuje i zeby mi nie hałasował bo go wypiepsze przez okno albo odesle

Ostatnia edycja:
Do góry