Porównanie 32A80 i 32S60
Od dłuższego czasu zamierzałem kupic tv. Długo czekałem na spadek cen oraz na nowsze modele tv. Rozczarowałem się jedynie tym drugim - nowa fala tv moim zdaniem nie wnosi nowej jakości. Pierwotnie chciałem kupic 37" (odległośc 2,5 - 3m) - na celownik brałem 37A80 i 37C3000 Toshiby. Oba dostępne nieco poniżej 4 tys.zł. Po własnych pierwszych obserwacjach 42A80 oraz słabych recenzjach na portalach zachodnich drugiego kandydata zacząłem rozważac Toshibe 37WL66...
Jednak cały czas szukałem jeszcze 37A80 w nadziei, że ma nieco lepsze kąty i czerń od 42A80.
Przy kolejnych odwiedzinach sklepu natknąłem się na wyprzedaż JVC 32S60
w cenie 2 499 zł. W pierwszym odruchu pomyślałem, że to stary model i w dodatku 32". Jednak był to wysoki model, który ma b.dobre recenzje w sieci. Zaraz przekalkulowałem, że jeśli będzie OK to niewarto dopłacac 1,4 tys. do tv o zaledwie 5" większego. W sklepie nie było 37A80 ale był 32A80 za 3 200 zł.
Przez około 2h porównywałem 32S60 vs 32A80 oto moje wnioski :
- płynnośc - oba tv pracują bardzo dobrze - nie miałem wrażenia. że któryś "klatkuje" lub szarpie,
- smużenie - oba pracowały bez zarzutu (miałem do dyspozycji tylko sygnał hd),
- poziom czerni - patrząc na wprost nieco lepszy jest 32S60, ale już pod kątem 30 st. róznica robi się dużo wyraźniejsza (podobnie słabe kąty miał również 42A80),
- kolory - pomimo, że bardzo się starałem nie udało mi się do końca tak samo wyregulowac obu tv. Kolory w 32S60 bardziej mi się podobały, choc róznica nie jest duża. Co ciekawe niekiedy miałem wrażenie, że metalowe elementy takie jak chromy na samochodach w 32S60 maja bardziej wyrazisty blask, w 32A80 były po prostu jasne. Za to na pewno 32A80 ma lepszą biel.
- szczegółowośc - na sygnale hd oczywiście w obu przypadkach co najmniej dobrze.
- design - 32A80 w kolorze srebrnym wygląda dużo lepiej niż czarny (widziałem czarnego 42A80). Nie odnosi się wrażenia tandetnego plastiku.
32S60 wygląda też bardzo dobrze.
- dźwięk - 32A80 to model podstawowy więc dźwięk bez rewelacji. 32S60 notuje tu znaczną przewagę.
- wyposażenie - 32A80 jest lepszy ze względu na 2 x hdmi. Plus dla 32S60 za obrotową podstawę.
Podsumowując spodziewałem się że postęp w technologii LCD jest dużo szybszy tzn. bazowy model dobrej marki będzie lapszy od topowego z przed 1,5 roku - jednakże tak na pewno nie jest.
Po teście nasunął mi się wniosek, że jeśli 32A80 i 42A80 mają pewne słabości więc wystapią one także w 37A80. Więc aby miec dobre 37" to musiałbym wydac 5-6 tys. (np. 37RA1 lub 37M70). A to już zbyt dużo w stosunku do dobrego 32" za 2,5 tys.
Kupiłem JVC 32S60 - gra już od tygodnia - jestem bardzo zadowolony. W 70% oglądam kablówkę więc 32" jest całkiem Ok. Pogram i poczekam jeszcze ze 3 lata może wówczas dokona się jakiś skok jakościowy w tv.
To jest wątek o JVC 32A80 więc napiszę jaszcze, że w sklepie porównywałem też (krótko) oba tv do Panasa 32LX60 oraz Sharpa 32GA8. Choc cenie sobie markę JVC to oba wydają mi się lepszym wyborem od 32A80 - głownie ze względu na kąty i czerń. Choc można też przypuszczac że ten ostatni lepiej wypadnie przy sygnale z kablówki.
Pozdrawiam
P.S. Kupiłem też Ampltuner JVC RX-D301 za 750 zł !!! oraz dvd Philpsa 5960 z HDMI i USB za 310 zł. Jak potestuję to coś napiszę.