witam,
Wreszcie dotarł mój soniacz. Jeszcze nie bawiłem się w dokładną kalibrację ale pierwsze wrażenia są jak najbardziej pozytywne!.
W ogóle to się długo zastanawiałem co ma napisać aby jednej strony nikogo nie urazić a z drugiej wnieść do tej dyskusji coś konstruktywnego.
Na wstępie chciałem powiedzieć, że bardzo sobie cenię to forum - można się dużo ciekawego dowiedzieć jednak jak na ironię tym razem więcej sobie zaszkodziłem niż pomogłem czytajac poniższe posty. Odebrało mi to elementarną przyjemnść z faktu zakupu NOWEGO TV. Zamiast się cieszyć i delektować “zejebistym TV” to nic innego nie robię tylko latam i skaczę jak małpa przed TV i szukam “cloudingu” i sprawdzam te “przeklęte kąty” Żona ma ze mnie niezłą polewkę

. Mam dość “krzątania” się po domu i jednoczesnym gapieniem się na TV i szukania złych kątów …. przecież to niebezpieczne..... już trzy razy wpadłem na szafę i raz na teściową …..
Moim skromnym zdaniem cała te zamieszanie z latarkami czy kątami są delikatnie mówiąc trochę przesadzone. Jak już ktoś wcześniej powiedział “gdyby nikt o tym nie wspomniał to bo nikt na to nie zwracał TAKKKIEJJJJJ uwagi. A przecież są ważniejsze rzeczy w tych telewizorach na które “trzeba ” zwracać uwagę … choćby 1000HZ motion flow

Uważam, że negatywne oceny dot. Sony są wyolbrzymione i na dodatek przysłaniają mocne strony tego LCD-ka - których jest zdecydowanie więcej.
Faktem jest, że clouding występuje w szczególności w dolnych rogach ale powiedzcie mi gdzie nie występuje. Przewertowałem wiele stron z testami TV gdzie panowie latali z miernikami trykorderami czujnikami i innimi cudami jakby badali jakiegoś ufoka a nie LCD-ka

. Przejrzałem kilka testów sony EX NX, HX, samsunga D 6500,7000 ect. jak i i co wszyło, że prawie wszystkie LEDy mają ten problem bez względu na cenę. Bardzo podobnie sytuacja wygląda w sprawie kątów .
Oczywistym jest, że jak patrzymy pod większym kątem to obraz się pogarsza. I w przypadku EXa nie jest inaczej. Pogorszenie obrazu (wpływający znacząco na komfort oglądania) pojawia się pod kątami pod jakimi nikt nie ogląda TV.Uważam , że kąty nie odbiegają od konkurencji. Jest wiele TV i to z wyższej półki gdzie te kąty są jeszcze gorsze nawet w modelach, które były wymieniane w tym poście.
Oczywiście i zdaje sobie sprawę z osobistych preferencji każdego z użytkowników. Dla jednego kąty są złe a dla drugiego biały jest zółty.
Przez to całe zamieszanie zapominamy, że …,przy najmniej dla mnie …...sony Kdl 46EX72x jest bardzo dobrym telewizorem w swoim segmencie
Obraz SD prezentuje się bardzo do dobrze. Kilku minut minęło zanim zorientowałem się , ze oglądam fakty na TVN24 a nie na TVNHD

Obraz w HD po prostu miodzio Wczoraj akurat na N-ce leciał Toy story..... no brak słów

Moim zdaniem Motion Flow od sony jest zdecydowanie najbardziej dopracowane i nie tak inwazyjne jak u konkurencji. Obraz nie jest tak teatralny jak w niektórych samsungach.
O obrazie z BluRay chyba nie muszę już pisać bo wyjedzie zaraz, ze sony mi płaci

To samo dotyczy flmów w mkv.
Tryb Kino - nie wyobrażam sobie filmów bez niego.
O 3D jeszcze się nie wypowiem ponieważ okulary jeszcze nie dojechały do mnie.
No dobra głośniki mogłyby być trochę bardziej soczyste ale przecież wiemy, że to przypadłość większości cienkich TV.
Po tych krótkich testach już sam sobie odpowiedziałem na pytanie czy warto dopłacić do HX …... jak cię stać to zawsze warto. Ja tą kasę odkładam na lokatę i zbieram na projektor