farba - nie wiem, może nakręce filmik aparatem pokazujący jak u mnie to wygląda. Generalnie jestem zwolennikiem Plazm i jak zostałem "zmuszony" do zakupu w 2010 roku EX500, to po zakupie musiałem zreflektowac swoje zdanie. Czern spoko, kąty też, skalowanie obrazu jak najbardziej OK, clouding prawie żaden, kolory splaźmiłem, a do tego mat, który sprawdza się w moich warunkach. W przypadku EX500 jestem jak najbardziej na TAK.
Idąc tym tropem kupiłem kolejny telewizor Sony. Liczyłem się z tym, że EdgeLed ma prześwietlone krawędzie, jasne rogi. W sklepie tego nie widac, poza tym telewizor wisiał na ścianie lekko nade mną. Wszystko wydawało się OK. Sygnał był HD z rozdzielacza, ale ładny - jak to demo.
W domu wyszło szydło z worka. Ustawiłem, podłączyłem DVB-t bo tylko to mam i porażka. Specjalnie sprawdzałem w menu serwisowym matryce, bo byłem pewien, że mam AUO, a poza tym goście deklarowali, ze telewizor wisiał jakieś 2 tygodnie w sklepie, więc ciekaw byłem czy to prawda. W obu przypadkach dostałem pozytywne odpowiedzi, raz to, że matryca LTY... czyli Samsung, a dwa to TV miał 120 godz. więc mieścił się w tych deklarowanych - 2 tygodniach. Tylko te kąty i czerń :/ naprawde porażka.
Ponieważ nie wiem dlaczego, ale patrząc lekko od dołu TV ma lepszą czerń i kąty, zawiesiłem go na wysokości jakieś 170 cm, pochyliłem lekko do dołu i oglądam TV z lekkiego kąta od spodu. Jest dużo lepiej, ale jak wstanę i mam tv na poziomie oczu, to niestety porażka. W EX tego nie mam. Znajomy ma Z4500 i powiem wam, ze ten EX500 wcale mu nie ustępuje. Udał się ten TV Sony i już. A co dalej to ja widze, że nie za dobrze.
PS. Wczoraj doszedł do mnie nadajnik USB do WiFi z promocji. W zeszlym tygodniu napisałem maila co z nim, bo minal ponad miesiac i nic nie dostałem, więc zaraz wysłali. Trzeba się przypominać.