Nowa seria EX720

Dig Dug

New member
Mariuszu2011 - ja mam matryce Samsunga w moim 40 calowym. LTY400H.2..cos tam. Ale jak u mnie z kątami i czernią to możesz poczytac wcześniej.

Mariusz2011

New member
Aż nie chce mi się wierzyć że matryca Samsunga może mieć tak kiepskie kąty i czerń jak opisujesz wcześniej, gdybyś trafił na AUO jak ja w 32" to dopiero doceniłbyś to co masz teraz. Pozdrawiam.

Dig Dug

New member
Mariusz2011 - wierz mi podłamałem się. Jak czytałeś mam 32 cale EX500 i jest naprade super. W sklepie leciał materiał HD + światło i nie zauważyłem, że jest aż tak źle. Poza tym sądziłem, że podobnie jak w EX500 w modelach 32 i 40 cali zakładają obowiązkowo Samsunga. Fakt nie myliłem się, bo mam matryce Samsunga, ale nie wiem czy to ten Edge Led, czy coś, ale w tym TV katy i czerń padają w porównaniu do starego modelu EX500. Żałuję że kupiłem ten TV, a nie HX720.

Jak poprzednio szukałem TV to widziałem obok siebie EX500 w 32 calach i 37 calach, a włąsnie w 37 calach dawali AUO. I powiem, ze mam kąty i czerń taką jak właśnie w 37 calowym EX500, albo nawet gorzej. Aż sprawdziłem jeszcze raz czy nie miałem zaćmienia i matryca nie jest Samsunga tylko AUO. Ale ewidentnie jest LTY..... jak dla matrycy Samsunga.

Acha TV mam z Hiszpani, a nie ze Słowacji. EX500 mam ze Słowacji.

Ostatnia edycja:

farba

New member
Nie wiem jak w Sonkach, ale w Samsungach wystarczy jedno kliknięcie w menu serwisowym aby zmienić kod sugerujący producenta matrycy. Ktoś nawet dawał do zrozumienia, że niektórzy sprzedawcy tak robią, by nikt im nie marudził w kwestii matryc. Wspominam o tym, ponieważ nie chce mi się wierzyć aby TV z matrycą Samsunga(S-PVA) mógł mieć słabe kąty. Matryce tego producenta słyną z b.db. kątów o czym sam się przekonałem, porównując UE32D5000 na matrycy od AUO z UE32C5000 na Samsungu. Różnica w kątach kolosalna na korzyść drugiego TV.

Ostatnia edycja:

Dig Dug

New member
farba - nie wiem, może nakręce filmik aparatem pokazujący jak u mnie to wygląda. Generalnie jestem zwolennikiem Plazm i jak zostałem "zmuszony" do zakupu w 2010 roku EX500, to po zakupie musiałem zreflektowac swoje zdanie. Czern spoko, kąty też, skalowanie obrazu jak najbardziej OK, clouding prawie żaden, kolory splaźmiłem, a do tego mat, który sprawdza się w moich warunkach. W przypadku EX500 jestem jak najbardziej na TAK.

Idąc tym tropem kupiłem kolejny telewizor Sony. Liczyłem się z tym, że EdgeLed ma prześwietlone krawędzie, jasne rogi. W sklepie tego nie widac, poza tym telewizor wisiał na ścianie lekko nade mną. Wszystko wydawało się OK. Sygnał był HD z rozdzielacza, ale ładny - jak to demo.

W domu wyszło szydło z worka. Ustawiłem, podłączyłem DVB-t bo tylko to mam i porażka. Specjalnie sprawdzałem w menu serwisowym matryce, bo byłem pewien, że mam AUO, a poza tym goście deklarowali, ze telewizor wisiał jakieś 2 tygodnie w sklepie, więc ciekaw byłem czy to prawda. W obu przypadkach dostałem pozytywne odpowiedzi, raz to, że matryca LTY... czyli Samsung, a dwa to TV miał 120 godz. więc mieścił się w tych deklarowanych - 2 tygodniach. Tylko te kąty i czerń :/ naprawde porażka.

Ponieważ nie wiem dlaczego, ale patrząc lekko od dołu TV ma lepszą czerń i kąty, zawiesiłem go na wysokości jakieś 170 cm, pochyliłem lekko do dołu i oglądam TV z lekkiego kąta od spodu. Jest dużo lepiej, ale jak wstanę i mam tv na poziomie oczu, to niestety porażka. W EX tego nie mam. Znajomy ma Z4500 i powiem wam, ze ten EX500 wcale mu nie ustępuje. Udał się ten TV Sony i już. A co dalej to ja widze, że nie za dobrze.

PS. Wczoraj doszedł do mnie nadajnik USB do WiFi z promocji. W zeszlym tygodniu napisałem maila co z nim, bo minal ponad miesiac i nic nie dostałem, więc zaraz wysłali. Trzeba się przypominać.

Ostatnia edycja:

farba

New member
@Dig, nie myśl, że się czepiam, bo znam ból związany z lipnymi kątami. Ów ból zmusił mnie do sprzedania świeżo zakupionego Samsunga, na czym straciłem prawie 20%, licząc od ceny zakupu. Zwyczajnie nie byłem w stanie zaakceptować "wypranych kolorów", gdy zerkałem pod lekkim kątem na TV. Szkopuł w tym, że u mnie była matryca od AUO, a przypadłości identyczne jak twoje, tzn najgorzej prezentowały się kąty pionowe - górne. Pion - dół ciut lepszy, tak samo poziome. Ogólnie, kąty tragedia w porównaniu z telewizorami na matrycach Samsunga, dlatego trochę mnie dziwi, że ta matryca tak słabo się u ciebie spisuje.

Ostatnia edycja:

Dig Dug

New member
@Mariusz2011 - to, że nie ma idealnych to wiadomo, że nie bedzie miał, ale różnica do starego EX500 jest za duża. Ja codziennie widzę jeden i drugi TV kilkanaście razy i mam skalę porównawczą na bieżąco. Trudno się mówi, na szczęście poza czernią i kątami, skalowanie obrazu, kolory, generalnie sam wygląd i oddanie głębi itp. są spoko. Gdyby oglądać same jasne sceny i do tego najlepiej siedzieć centralnie to nie byłoby się do czego przyczepić, ale typowe użytkowanie + obecność ciemnych scen pokazuje słabość tego TV.
Najgorzej, że jakby mi ktoś dał kase i powiedział "dobrze kup sobie co innego" to za wyjatkiem HX720, nie widzę niczego innego do zakupu (plazm nie liczę bo buczą w przeciwnym razie słałaby GT30 lub może nawet VT30).

@Pasek - napisz do nich poprzez strone, gdzie się rejestrowałeś. Ja zarejestrowałem się 19 stycznia, a 22 lutego napisałem, bo nie wytrzymałem, ze nie dostałem WiFi, dostałem odpowiedzi 24 w piątek, że do 3 tygodni dostanę WiFi, ale mylili się bo przyszło przedwczoraj kurierem. Tak więc minął miesiac więc napisz.

@farba - ja bym nie poświęcił 20% na wymianę, chyba że w przypadku plazmy Panasa - to buczenie naprawdę jest upierdliwe. Widziałem dawniej EX500 w 37 calach na matrycach AUO, ale to było dawniej i w sumie nie pamiętam. Tu mam Samsunga i pewnie podświetlenie daje ciała. Jak przyzwyczaisz się do lepszego to poźniej gorsze razi, czy to TV, czy samochód, czy cokolwiek innego. Odnoszę wrażenie, że u mnie pojawił się lekki clouding po powieszeniu TV. Rogi podeszły głębiej w TV.

Ostatnia edycja:

euro01

New member
Witam
Ja mam pytanie odnośnie dźwięku jaki jest puszczany przez wyjście optyczne w EX720. Czy przesyłając po HDMI obraz i dźwięk 5.1 np. z PS3 do telewizora, na wyjściu optycznym tv będzie też 5.1 czy stereo? Chciałbym ten dźwięk przesłać z telewizora do amplitunera i nie wiem czy jest taka możliwość?

eM!

New member
euro01
Jest taka możliwość i będziesz miał 5.1 gdy prześlesz dźwięk z PS3 po HDMI do TV i dalej optykiem do amplitunera.

siefca

New member
witam,

zakupiłem ex720. Mam dwa problemy i proszę bardzo o pomoc.

Ściągam filmy 3d mkv potem je konwrtuje programem freemake video conventer do mpeg 4. Po zgraniu na pendrive (sformatowany na exfat) film jest widziany przez tv , ale gdy go odpalam jest napisane ze niemozliwe odtwarzanie. Co robie źle? gdzie jest problem? czy instnieje mozżliwość obejrzenia filmu 3d zapisanego do mkv przez laptop? np kablem hdmi? czy też film musi być odpalany tylko i wyłącznie przez tv? proszę o pomoc

Mylagos

New member
Witam.

Niestety w modelach Sony. nie jest różowo jeśli chodzi o ilość odtwarzanych formatów.
Co do opcji z podłączeniem laptopa, to jest taka możliwość, tylko telewizor musi rozpoznać sygnał 3D, więc najlepiej abyś użył albo Cyberlink Power DVD 11 lub Stereoscopic Player.

Fankis

New member
a jak mozna sprawdzic jaką mam matryce samsunga czy auo?? widze tylko ze na tv z tyłu po Rusku pisze,a tv był kupiony w Niemczech... 46 ex 720...

ps.strasznie wkurza mnie oswietlenie w rogach przy ciemnych scenach(clouding)..ale chyba bi nie wymienia w sklepie gdzie kupiłem na inny model...co myślicie??

gosc_niedzie

New member
a jak mozna sprawdzic jaką mam matryce samsunga czy auo?? widze tylko ze na tv z tyłu po Rusku pisze,a tv był kupiony w Niemczech... 46 ex 720...

ps.strasznie wkurza mnie oswietlenie w rogach przy ciemnych scenach(clouding)..ale chyba bi nie wymienia w sklepie gdzie kupiłem na inny model...co myślicie??

Musisz wejść w menu serwisowe (ale niczego nie ruszaj )

Wyłącz TV w stand by
naciśnij na pilocie po kolei
'' i+''
'' 5''
"vol+"
i załącz TV

Sony modele z roku 2011
26EX320/1 -> S-IPS
32EX302 -> LTY320AP04 Samsung
32CX520 -> V315B6-L03
32EX520 -> LTY320HN0102 Samsung
32EX720 -> LTY320HJ0101 Samsung
37EX720 -> V370H4-LE1 AUO AMVA3
40EX720 -> LTY400HJ Samsung
46EX720 -> LTY460HJ05 Samsung
46CX520 -> LTY[Z]460HN01 Samsung
40HX720 -> LTY400HL0301 Samsung
40NX720 -> LSY400HF0101
46HX820 -> LSY460HQ01 - FQLL460LT01
46HX929 -> LSY460хх01 - FQLF460DT01
55HX920 -> FQLF550DT01
55HX927 -> FQLF550DT01

Fankis

New member
Musisz wejść w menu serwisowe (ale niczego nie ruszaj )

Wyłącz TV w stand by
naciśnij na pilocie po kolei
'' i+''
'' 5''
"vol+"
i załącz TV

Sony modele z roku 2011
26EX320/1 -> S-IPS
32EX302 -> LTY320AP04 Samsung
32CX520 -> V315B6-L03
32EX520 -> LTY320HN0102 Samsung
32EX720 -> LTY320HJ0101 Samsung
37EX720 -> V370H4-LE1 AUO AMVA3
40EX720 -> LTY400HJ Samsung
46EX720 -> LTY460HJ05 Samsung
46CX520 -> LTY[Z]460HN01 Samsung
40HX720 -> LTY400HL0301 Samsung
40NX720 -> LSY400HF0101
46HX820 -> LSY460HQ01 - FQLL460LT01
46HX929 -> LSY460хх01 - FQLF460DT01
55HX920 -> FQLF550DT01
55HX927 -> FQLF550DT01

ale jak naciskam 5 to mi sie tv włącza na cyfrowy program zakodowany na nr.5..:)..

pasek

New member
Siefca,jeżeli chcesz ogladać materiał hd to tylko kablem bezpośrednio do tv. Z pendriva pójdzie mpeg4 ale też nie zawsze .O mkv zapomnij

eM!

New member
witam,

zakupiłem ex720. Mam dwa problemy i proszę bardzo o pomoc.

Ściągam filmy 3d mkv potem je konwrtuje programem freemake video conventer do mpeg 4. Po zgraniu na pendrive (sformatowany na exfat) film jest widziany przez tv , ale gdy go odpalam jest napisane ze niemozliwe odtwarzanie. Co robie źle? gdzie jest problem? czy instnieje mozżliwość obejrzenia filmu 3d zapisanego do mkv przez laptop? np kablem hdmi? czy też film musi być odpalany tylko i wyłącznie przez tv? proszę o pomoc

Jeśli chodzi o USB i odtwarzanie filmów TUTAJ masz link.
Nigdzie nie napisali że odpala mkv ;). A jeśli chodzi o jakość obrazu to najlepsze wyjście, jakie już zostało wspomniane, to HDMI z laptopa/PC do TV i po sprawie.

siefca

New member
Jeśli chodzi o USB i odtwarzanie filmów
Nigdzie nie napisali że odpala mkv ;). A jeśli chodzi o jakość obrazu to najlepsze wyjście, jakie już zostało wspomniane, to HDMI z laptopa/PC do TV i po sprawie.

super dzięki za odpowiedz. Więc dla ścisłości- puszczając film z lapka mkv 3d przez kabel hdmi bede mógł używać normalnego trybu 3d na tv a nie tylko symulowanego ? wiem że pytania są cieżkie, dziękuje z góry za pomoc !

Mylagos

New member
super dzięki za odpowiedz. Więc dla ścisłości- puszczając film z lapka mkv 3d przez kabel hdmi bede mógł używać normalnego trybu 3d na tv a nie tylko symulowanego ? wiem że pytania są cieżkie, dziękuje z góry za pomoc !

Tak jak napisałem już wyżej, więc się powtórzę, telewizor musi rozpoznać sygnał 3D, więc użyj do odtworzenie filmów, któregoś z tych programów:
- Cyberlink Power DVD 11
- Stereoscopic Player
( na forum Sony polecał je Zimny) .

Do góry