Nie działa "wychodzenie z ekranu" na pasywnym 3D

Bigger

New member
Witam. Mam TV LG 55lm620s. Siedzę 3,5 m przed ekranem. Sceny w filmach 3D wyglądają świetnie jeżeli chodzi o głębię. Tyle, że obiekty bliskie przy ekranie chcące "wyjść z ekranu" rozjeżdżają się w oczach i mam efekt podwójnego obiektu, zeza strasznego. Np. łeb węża w Żółwiku Sammy rozjeżdza się podwójnie. Mam filmy z netu Half SBS full HD.
Stosowałem już różne ustawienia tv itd. Coś robię źle, czy może pasywne lg jest do kitu? Nie mam już pomysłu. Dzięki z góry.

JackS.

New member
Bez reklam
Witam. Mam TV LG 55lm620s. Siedzę 3,5 m przed ekranem. Sceny w filmach 3D wyglądają świetnie jeżeli chodzi o głębię. Tyle, że obiekty bliskie przy ekranie chcące "wyjść z ekranu" rozjeżdżają się w oczach i mam efekt podwójnego obiektu, zeza strasznego. Np. łeb węża w Żółwiku Sammy rozjeżdza się podwójnie. Mam filmy z netu Half SBS full HD.
Stosowałem już różne ustawienia tv itd. Coś robię źle, czy może pasywne lg jest do kitu? Nie mam już pomysłu. Dzięki z góry.

To wygląda na problem z Twoim wzrokiem. Było sporo na ten temat na forum. Poszukaj.

sybirrr

New member
W moim telewizorze (42LM620S) efekt wychodzenia z ekranu jest świetny. Także nie jest to wina TV. Co prawda nie oglądałem Żółwika, ale efekt ten był świetnie widoczny np. w Step UP 3D (również z internetu).
Ja oglądam filmy z odległości 2-2,5m, jak usiądę bliżej to niestety obraz się rozmywa (ale jest to także widoczne podczas scen w której występuje głębia).

Bigger

New member
Dzięki Wam za zainteresowanie tematem.
Problem jednak wydaje się niełatwy i nie wiem gdzie leży wina.
Czy ktoś możę obalić albo potwierdzić moje przypuszczenia?
Możliwe przyczyny:

1. W filmach na Bluray 3D jakość lepsza i efekt obiektów przed ekranem jest widoczny i nie rozjeżdżają się jak w mkv. Nie mam niestety Blueraya.
2. TV z pasywnym 3D trzeba oglądać z dalekiej odległości, a w TV aktywnym nawet z bliska obiekty wychodzące widać doskonale. I nie chodzi mi o rozdzielczość, bo wiadomo, że różnica jest międy pasywnym/aktywnym, pomijając rozdzielczość. W teorii wydaje mi się, że to nie robi różnicy, bo przecież sposób przekazania dla każdego oka obrazu jest inny, ale cel jest ten sam, żeby każde oko widziało inny obraz.
3. Kwestia wersji softu.
4. Problem z percepcją wzroku w postrzeganiu 3D.
5. Jakieś ustawienia w TV, które może pominąłem, ale wydaje mi się, że próbowałem już wszystkiego.

Z innej beczki, ktoś posiadający model z serii lm620s (Sybirrr?) może sprawdzić czy taki film "Depeche Mode - Enjoy The Silence" odtworzy w playerze youtube wbudowanym w TV, no i dodatkowo czy pójdzie z przeglądarki TV na pełnym ekranie ten sam film. U mnie w playerze nie działa w ogóle, z przeglądarki nie da się większości filmów na youtube powiększyć na cały ekran. Wdzięczny będę ;]

Bronson

Member
Mam taki sam model TV jak Ty i mam pytanie do Ciebie "sybirrr" czy podczas oglądania filmów w 3D zaraz po naciśnięciu przycisku "3D" na pilocie nie pojawiają się czarne paski pionowe z lewej i prawej strony ? tzn.obraz zostaje troszkę zwężony bez utraty proporcji oczywiście ale nie wypełnia całego ekranu.Oczywiście nie są to duże straty ale sam fakt że nie jest to full zaczyna mnie denerwować.Wersja softu to ostatnia czyli 03.03.57

Bronson

Member
Z innej beczki, ktoś posiadający model z serii lm620s (Sybirrr?) może sprawdzić czy taki film "Depeche Mode - Enjoy The Silence" odtworzy w playerze youtube wbudowanym w TV, no i dodatkowo czy pójdzie z przeglądarki TV na pełnym ekranie ten sam film. U mnie w playerze nie działa w ogóle, z przeglądarki nie da się większości filmów na youtube powiększyć na cały ekran. Wdzięczny będę ;]
u mnie ten film jest niedostępny z youtube a z przeglądarki nie mogę powiększyć ale to moim zdaniem chyba wina rozdzielczości w jakiej jest ten filmik ?

Ostatnia edycja:

Bigger

New member
Mam taki sam model TV jak Ty i mam pytanie do Ciebie "sybirrr" czy podczas oglądania filmów w 3D zaraz po naciśnięciu przycisku "3D" na pilocie nie pojawiają się czarne paski pionowe z lewej i prawej strony ? tzn.obraz zostaje troszkę zwężony bez utraty proporcji oczywiście ale nie wypełnia całego ekranu.Oczywiście nie są to duże straty ale sam fakt że nie jest to full zaczyna mnie denerwować.Wersja softu to ostatnia czyli 03.03.57

Ustawienia głębi 3D zwężają nieco ekran po bokach. Poprzesuwaj suwakiem, a się powiększy.

u mnie ten film jest niedostępny z youtube a z przeglądarki nie mogę powiększyć ale to moim zdaniem chyba wina rozdzielczości w jakiej jest ten filmik ?

No właśnie, tak jest z częścią filmów. Chyba coś skopali, mam nadzieję, że aktualizacja jakaś to poprawi.

Do góry