Nie będzie Panasa 50PV80?!? Co kupić?

godski

New member
Nie będzie Panasa 50PV80?!? Co kupić? LG 50PG6000 czy Panas 50PV700

Witam, to mój pierwszy post na forum. Wybór padł na Plazmę 50 cali HD Ready ( skoro różnicy nie dostrzegę, to po co przepłacać za full HD)
Od dwóch miesięcy wybieram TV dla siebie. Wybór padł na Panasa 50PV80, ale jak wiadomo, brak konkretnych informacji na temat daty pojawienia się tej plazmy w Polsce. Jako że brak mi już cierpliwości muszę się na coś zdecydować. Faworyci dla mnie to LG 50PG6000 i Panas 50PV700 - i może jeszcze 50PV8.
Na temat Panasa wiem już sporo, natomiast zagadką jest 50PG6000 - jest to nowy model. CO wybrać?
Odległość od TV 4-5 m. Sygnał to Nka i Polsat cyfrowy. Komputer sporadycznie.
Kasy 5000-6000 zł.

Ostatnia edycja:

ulysse

New member
Kolego mam ten sam problem. Miesiąc czasu czekałen na 50PV80 i kiszka... Ale stwierdziłem, że poczekam na najniższy model FullHD tz. TH-50PY80P ma być w sprzedaży w połowie tego miesiąca.
Warunki mam podobne

4-5 metrów
i budżet 5500 zł

szymek66

New member
Ja też czekałem na 50PV80P, ale liczyłem że bedzie <5000zł , 50PV8P napewno będzie poniżej tej kwoty ale jaką będzie miał rozdzielczość? A panel w tym 50PV8P to nie czasami G10?
A słyszał ktoś może o tym samsungu PS-50A450P2; w niemieckich sklepach po 1300 Euro

Ostatnia edycja:

btw

New member
Skąd to info, że nie będzie 50PV80:confused: Wcześniej mówione było, że do 10 kwietnia Panasonic Polska wprowadzi te modele na nasz rynek. Ja wciąż odliczam dni i mam nadzieję, że na necie do ~4500 uda mi się go kupić.

Ps. Jakie ewentualnie polecacie modele w tym przedziale cenowym. Nowy LG super design ma ale mało informacji o nim. Kiki pisał, że może na testy weźmie.

czytelnik

New member
A czy ktoś w ogóle coś słyszał o jakiś nowych plazmach samsunga, które według informacji tego forum, też miały być w kwietniu ?

Chociaż Samsung akurat na 50 tki to ceny ma niezbyt korzystne porównując do 42 (przynajmniej w modelu Q91).

godski

New member
Kupiłem dzisiaj 50Py70 - nie wytrzymałem !!!

Kupiłem dzisiaj w sklepie dla idiotów Panasa 50PY70 za 5730,00 + 35 dowóz.
Będzie jutro u mnie. Jak jutro wejdzie 50PV80 i będzie w dodatku dużo tańszy to się chyba zastrzelę.
Porównywałem go z 50pv700 - stoją obok pracując na takim samym sygnale.
Można było samemu zmieniać źródło z SD na HD. Lepiej świecił, a że cena to tylko kilka stówek więcej to go wziąłem. Ciekawe że PV700 był droższy w tym sklepie od 50PY70.
Jak się jutro ogarnę to coś napiszę na jego temat - chociaż chyba wszystko już było.

ulysse

New member
Kolego nie martw sie, że niedługo pojawi się w sprzedaży 50PV80. Bo dostałem odpowiedź od Panasonic, że nie planują wprowadzać tego modelu na nasz rynek. A jeśli już jest taki temat to może ktoś pomoże mi wybrać TV ? Wstępnie brałem pod uwagę tylko HDReady ale...

Jak już pisałem :

budżet 5500zł
pokój 26m^
odległość 4-5 metrów
sygnał głównie SD na chwilę obecną Cyfrowy Polsat po Euro ale będzie N'ka
Przeznaczenie głównie telewizja, filmy z DVD to tak 20%

Tak jak przedmówca miałem na oku 50PV80 który miał wejść do sprzedaży ale wszyscy wiemy jak wyszło.
Zastanawiam się nad modelami :

-Panasonic TH-50PY70P (tylko czy potrzebne mi FullHD z takiej odległości ?)

-Panasonic TH-50PY80P ( ma być w połowie tego miesiąca tylko pytanie czy zmieszczę się w pułapie cenowym ?)

-LG 50PG600 ( czytałem recenzję i okazał się bardzo dobrym telewizorem tylko czy aby warto LG ?)

tutaj recenzja tego LG :
http://www.trustedreviews.com/tvs/review/2008/04/01/LG-50PG6000-50in-Plasma-TV/p1

godski

New member
Recenzja PG6000

Co do recenzji LG PG6000.
Na tym forum jest również recenzja 42PZ70 - to chyba odpowiednik 42PY70 wzbogacony o tuner DVBT ( niestety nie 50-tki, ale to oprócz ekranu chyba to identyczne modele) i ma on również ocenę 9/10.
Również model 50px70 ( HD Ready) ma 9/10.

ulysse

New member
42" to będzie dla mnie za mało jak na odległość 4-5 metrów.
A jak już pisałem w Polsce Panasonic ma wprowadzić TH-50PV8 który jest jeszcze na starszej matrycy. Tak więc HDReady 50" na nowej matrycy u nas nie będzię przynajmniej przez najbliższy czas. A na FullHD 50" nie wiem czy będzie mnie stać dlatego zastanawiam się nad tym LG.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
oczywiście że brałbym 50" i wcale nie potrzebujesz full Hd.
Wcale nie potrzebujesz super nowości , chyba że dla dobrego samopoczucia.
Wystarczy że będziesz miał Panasonica 50 PV 700 i będzie super.
Przy 5-ciu metrach i tak nie dostrzeżesz różnic - bo ekran jest za mały :D

ArtS007

New member
Bez reklam
Czy ktoś może potwierdzić, że seria PV8 oparta jest na starszej matrycy, gdyż ja tak nie sądzę. Wiele osób o tym wspomina opierając się tylko na porównaniu danych technicznych PV8 z PV70. Ciekawe, czy ktoś w Panasoniku mógłby zdecydowanie potwierdzić, jak jest naprawdę? Jaki jest sens utrzymywania produkcji dwóch generacji matryc jednocześnie? No chyba, że cykl zmiany linii produkcyjnych jest tak długi.

ArtS :)

czytelnik

New member
A ja też prosiłbym o informacje na temat tego LG PG6000. Wczoraj przebrnąłem przez dyskusję o nim na niemieckim forum. Tłumaczył mi na polski programik z gazety dlatego było trochę trudno ale ogólnie opinie o nim niemcy wypowiadają raczej pozytywne, a część osób się zachwyca widząc konkurenta kuro. Parę osób stwierdzało też, że obraz lepszy niż w panasonicu px80. Podobnie w przytaczanej gdzieś w części forum o lg szwedzkiej recenzji ten tv dostał dużo wyższe noty od nowego panasonica. Jedyny problem na jaki zwracali uwagę Niemcy to autofromatowanie obrazu na niektórych kanałach, ale z tego co wiem panasonic też ma z tym jakieś problemy. LG ma kilka pożytecznych doodatków AVL, złącze USB. MA też zdecydowanie ładniejszy wygląd.

Wiec jeśli ktoś ma ten TV w wersji 42 lub 50 ( a w którymś z watków -chyba o głośności plazm, jakiś user o nim pisał) prosimy o opinie z uwzględnieniem tego autoformatowania obrazu z 4/3 do całego ekranu i jakieś info na temat dźwięku (ma jakiegoś nowego typu głosniki).

Swoją drogą w Samsungach i LG jest dużo większa róznica cenowa pomiędzy 42 a 50 niż w pansonicach (nawet 1500-1800 zł a w panasach około 700-800) ciekawe czemu ? Dla mnie 5500 za 50 LG byłoby stanowczo za dużo gdy 42 można dostać za 3500-3700 w zalezności od sklepu.

I jeszcze odwieczne pytanie Czy działa PG 6000 z N-ką przez HDMI ??????????????

Ostatnia edycja:

ulysse

New member
Czyli mamy już dwa pewniaki

50"
HDReady

A teraz co do super nowości to nie chodzi o samopoczucie tylko o to, że teraz kupując najnowszy telewizor i tak nie będziemy na czasie bo to kwestia roku i wejdą nowe modele. A tak przynajmniej przez pewien okres czasu będę miał TV w miarę nowoczesny.

A z tego co przeczytałem tą recenzję to wypadł nieźle ten TV :)
Kiki pisałeś w poście o tym TV LG , że będziesz brał go na testy ? Jak tam wrażenia ?

Z tego co widzę po specyfikacji to ten TV ma już tuner DVB-T i kontrast lepszy.

btw

New member
Właśnie dostałem odpowiedź od Panasonic Polska, że nowe modele wejdą w drugiej połowie tego miesiąca (jakie, nie wiem :hmm: . Ja bym jeszcze poczekał, sam licze na 50PV80 tak do 4500 max byłoby miodzio :rolleyes: .
Pozdrawiam

ulysse

New member
wczoraj dorwałem się do Audio-Video kwietniowego i tak w tabelce która porównuję nowe modele Panasoniców jest wymieniony PV80P. Wyraźnie jest też napisane, że jest on oparty na matrycy G11. Sam już nie wiem co myśleć :confused: A Panasonic Polska leci sobie w kulki.... do 10 Kwietnia miał być wprowadzony do sprzedaży model 50" HDReady

A_ndy

New member
...

Coś mi się wydaje, że do końca kwietnia wprowadzą "tylko" 50PV8 tak jak u naszych sąsiadów. Na 50PV80 przyjdzie dłużej poczekać :(
Pozdrawiam, A_ndy

ulysse

New member
Dokładnie też mi się tak wydaje :/ A informacji o tym, że PV8 jest na nowej matrycy nigdzie nie znalazłem, no ale i nie znazłem info, że będzie to inna matrtca. Ale z moich przypuszczeń tak wynika. Chwyt marketingowy moim zdaniem, że niby już nowa seria 8 a na starszych matrycach które przecież i tak muszą sprzedać. Zreszta z Panasonic Polska nic nie wiadomo jak pisałem do nich 1 albo 2 kwietnia to odpisali mi, że nie planują w najbliższym czasie wprowadzania na nasz rynek PV80.

Skończy się na tym pewnie, że kupię LG PG6000 50"

ArtS007

New member
Bez reklam
ulysse napisał:
A Panasonic Polska leci sobie w kulki.... do 10 Kwietnia miał być wprowadzony do sprzedaży model 50" HDReady
A dziś jest dopiero 8 kwietnia. Daj im szansę.

Już pisałem, że na stronie Panasonic.pl przy obu telewizorach PV8 oraz PV80 piszą o nowym panelu. Dokładnie piszą tak:

Nowy 42-calowy, progresywny panel HD

ulysse

New member
ArtS007

Rozumiem, że to pomyłka i miałeś na myśli 50" a nie 42" :>? Czy taka odpowiedz od Panasonic Polska dostałeś jak się pytałeś o 50" czy 42" ?

ArtS007

New member
Bez reklam
Odnosiłem się wyłacznie do krążącej, a niesprawdzoinej pogłoski o tym, że PV7 ma matrycę 10G, a PV80 matrycę 11 G. Rozmiar nie ma tu znaczenia. W Panasoniku nie pytałem, gdyż wątpię aby mieli pewność tego, co mówią. Poczekam na premierę w Wielkiej Brytanii, wówczas zapytam ich.

Co do ewentualnej dostępności konkretnych modeli, to często przedstawicielstwa same nie mają dokładnych informacji na ten temat. Pamiętam, jak swego czasu przymierzałem się do kupna nagrywarki DVD+HDD Sony. Ceny były wówczas dużo wyższe, niż dziś dlatego zainteresowałem się modelem 510, którego nie było w Polsce, a był w Wielkiej Brytanii. Ten model miał 80 GB dysk, a modele dostępne w polsce zaczynały się od 160GB. Oczywiście większy dysk, to lepiej, ale różnice w cenie były wówczas bardzo duże. Więc zapytałem przedstawicielstwo Sony, czy model 510 będzie dostępny w Polsce. Okazało się, że nie planują jego dystrybucji w Polsce, co trochę mnie dziwiło. Dlaczego w bogatej Wielkiej Brytanii jest model budżetowy, a w Polsce nie.

Chyba nikogo nie zaskoczę, że po jakimś czasie model 510 w Polsce zaistniał.

Do góry