Obiecałem w innym temacie, że się pochwalę (jakby było czym...
), jak skończę modernizację kącika audio-wideo-leniucho. No i wygląda to tak:
- telewizor: PHILIPS 65PUS8818
- amplituner PIONEER VSX-418 + DVD PIONEER DV-410V
- głośniki PRISM Onyx 100 5.0 (tylne głośniki są, zgodnie z przeznaczeniem, z tyłu za oparciem kanapy)
- dekoder Netia Player 2.0 (schowany za szkłem)
- pecet (schowany w lewej szafce)
- zasilacz UPS Power Walker 100VA 600W (jw.)
- szafka i mininarożnik jak widać
Wiem, że to wygląda na styl sprzed co najmniej kilkunastu lat, ale... w nosie to mam. Urządziłem salon odwrotnie do obecnie panujących trendów i zamiast wzorzystej podłogi, różnych dziwnych rzeczy na ścianach i minimalistycznych mebli mam bardziej wyraziste meble, białe ściany i jasną (docelowo będzie też prawie biała) podłogę. No i jeszcze te filiżanki jak u ciotki na imieninach
Co do systemu audio, to miałem kupować soundbara jeszcze do poprzedniego telewizora, ale znajomy sprzedawał akurat caly widoczny zestaw za cenę flaszki. I to dosłownie. No głupi by nie wziął. Blu-raya raczej mieć nie będę, bo nie potrzebuję, a DVD i tak używam zwykle do odtwarzania CD. Stoi to wszystko na widoku z tego względu, że przy zamknięciu w szafce nie wyrabiałaby się wentylacja (taki wzmacniacz potrafi się naprawde nieźle zagrzać, a nie ma wentylatora jak komputer i nie da sobie rady w częściowo zamkniętej przestrzeni), a poza tym narożnik jest asymetryczny, więc stawianie telewizora na środku też nie jest koniecznością. Choć pewnie estetów to zaboli.
W kwestii telewizora, to na razie on stoi. Czy będzie wisiał, to szczerze nie mam przekonania do wiercenia w ścianach. Jeszcze zobaczę. I wiem, że ambilight to gadżet dla pospólstwa
i w ogóle, ale serio na dużej białej ścianie robi niesamowitą robotę, zwłaszcza wieczorami. A to i tak nie jest najbardziej jaskrawe ustawienie i można sobie zrobić konkretne disko, jakby ktoś chciał.
PS. Nie chcecie wiedzieć, ile tam z tyłu jest kabli (poza ww. sprzętami są jeszcze dwa routery i antena tv naziemnej), bo na samą myśl, że coś mam wpiąć / wypiąć, dostaję bladej kur...
(Specjalne podziękowania za doradztwo otrzymuje niezastąpiony
@kiki )
View attachment 24970
View attachment 24973
View attachment 24971
View attachment 24972