Gratuluje pierwszego posta. Polszczyzna masakryczna i do tego merytorycznie sterta bzdur.witam!
napisy musiałbyś miec w topione w film ,inaczej nie odtworzysz napisów .napisy są odtwarzane jedynie w tedy gdy są w tym samym folderze co film i format ich jest .txt.
To trochę nie tak... Na starym sofcie 03.03.51, pliki .mkv i .srt umieszczone w tym samym katalogu działały mi przez DLNA, po aktualizacji do 04.01.63 ten sam film idzie bez napisów.To czy będą Ci działać napisy przy odtwarzaniu przez DLNA zależy moim zdaniem od serwera dlna, z którego korzystasz - to już kwestia tego oprogramowania czy "oferuje" takie rzeczy jak napisy czy np. możliwość wyboru ścieżki dźwiękowej z pliku mkv (telewizor jest tylko klientem i odtwarza to co dostanie).
Nie. I raczej to zrozumiałe - nie nadąży buforować przez sieć. Przez WiFi tym bardziej.Czy działa Ci przewijanie (forward/rewind) przy odtwarzaniu przez DLNA?
A świstak siedzi i zawija....Przewijanie mi działa
Jesteś absolutnie pewien? Ja odtwarzałem napisy i na starszym sofcie (03.*), odtwarzam też na najnowszym.To trochę nie tak... Na starym sofcie 03.03.51, pliki .mkv i .srt umieszczone w tym samym katalogu działały mi przez DLNA, po aktualizacji do 04.01.63 ten sam film idzie bez napisów.
Nie. I raczej to zrozumiałe - nie nadąży buforować przez sieć. Przez WiFi tym bardziej.
Pozdrawiam
A próbowałeś z napisami w formacie SRT z rozszerzeniem .srt? Wydaje mi się, że ten tv obsługuje tylko napisy w formacie srt.Witam !!
Przewijanie mi działa. Pliki z napisami o rozszerzeniu TXT są w tym samym folderze (identyczna nazwa co plik AVI lub MKV). Korzystam z klienta wbudowanego w serwer NAS (NetGear ReadyNas Duo v1).
W 100%. Obejrzałem kawałek filmu i miałem dokończyć wieczorem. Zaktualizowałem soft i kiedy chciałem dokończyć oglądanie, napisów już nie było.Jesteś absolutnie pewien?
No tak, ale ja serwera nie zmieniałem, a soft owszemJeśli ktoś na tym samym modelu tv odtwarza prawidłowo filmy z napisami przez DLNA, a ktoś inny nie, to wina leży prawdopodobnie po stronie serwera DLNA.
O widzisz... U mnie klawisze przewijania wyglądają identycznie przy oglądaniu przez DLNA jak i z pendriv'a. Z tym, że jak najadę kursorem na nie i kliknę pilotem, to w przypadku DLNA mam właśnie taki komunikat jak podajesz, a w przypadku pendriv'a przyśpiesza 2x, 4x itd.A z tym przewijaniem to imho nie ma to związku z szybkością połączenia sieciowego. Te opcje sa u mnie "wyszarzone" przy oglądaniu przez dlna - przy wciskaniu klawiszy przewijania na pilocie pojawia się napis "funkcja tymczasowo niedostępna".
Ja używam Nero MediaHome i ścieżki daje się wybierać, ile by ich nie było. Podobnie z napisami.Np taki Servio nie ma (jeszcze?) obsługi więcej niż jednej ścieżki dźwiękowej w pliku mkv i tutaj nie ma znaczenia, na czym to będzie odtwarzane, to i tak nie będzie się dało wybrać ścieżki dźwiękowej przy oglądaniu przez dlna serwowane przez Servio (mimo, że w pliku mkv są dwie ścieżki).
Nie - brak funkcji przyspieszonego odtwarzania/cofania nie ma moim zdaniem związku z ograniczeniami łącza. Ja np odtwarzam bez problemów przez dlna film o rozmiarze 15GB i wszystko działa pięknie, dlaczego więc ma brakować pasma dla odtwarzania z szybkością x2 pliku o wielkości 2GB (i czasie trwania porównywalnym z czasem tego o wielkości 15GB)? Przecież zapotrzebowanie na transfer będzie nadal dużo mniejsze niż przy normalnym odtwarzaniu tego większego pliku.O widzisz... U mnie klawisze przewijania wyglądają identycznie przy oglądaniu przez DLNA jak i z pendriv'a. Z tym, że jak najadę kursorem na nie i kliknę pilotem, to w przypadku DLNA mam właśnie taki komunikat jak podajesz, a w przypadku pendriv'a przyśpiesza 2x, 4x itd.
Natomiast, jak piszesz "przy wciskaniu klawiszy przewijania na pilocie", w obu przypadkach film "przeskakuje" o około 3 minuty.
Będę się upierał, że wyłączenie możliwości przewijania ma związek z szybkością połączenia sieciowego . Filmy 1080p wysyła u mnie kablem z prędkością 60-80Mb/s. Zwróć uwagę, że standard g WiFi pozwala teoretycznie na prędkość 56Mb/s. Trochę brakuje, prawda? Ciekawe ilu tu na forum ma ma routery w standardzie n. I pytanie zasadnicze: czy WiFi w telewizorze LG jest g czy n? Nie wiem, bo nie mam, a nie mogę się doczytać w specyfikacji.
No i właśnie o czymś takim pisałem. Ja korzystam z softu minidlna i przy odtwarzaniu pliku mkv z wbudowanymi napisami i więcej niż jedną ścieżką dźwiękową mogę sobie w tv wybrać ścieżkę dźwiękową oraz włączyć/wyłączyć napisy. W tym wypadku więc "wina" leży na 99% po stronie Nero MediaHome (ten 1% zostawiam na taką możliwość, że klient dlna w tv nie potrafi jakoś dogadać się z serwerem).Ja używam Nero MediaHome i ścieżki daje się wybierać, ile by ich nie było. Podobnie z napisami.
Nie no, zgoda, przy pliku 15GB jeszcze jest OK. Przy filmie 1,5h jest do wysłania około 3 MB w ciągu sekundy. Ale przy tej samej długości filmu mającego 40GB trzeba już wysłać około 8 MB w ciągu sekundy, i tu już robi się za wąsko. Wciąż mówimy o połączeniu TV kablem z kartą sieciową 100Mb, nie WiFi.Ja np odtwarzam bez problemów przez dlna film o rozmiarze 15GB i wszystko działa pięknie, dlaczego więc ma brakować pasma dla odtwarzania z szybkością x2 pliku o wielkości 2GB (i czasie trwania porównywalnym z czasem tego o wielkości 15GB)? Przecież zapotrzebowanie na transfer będzie nadal dużo mniejsze niż przy normalnym odtwarzaniu tego większego pliku.
Skłaniam się do opcji nr 1. Zwróć uwagę na komunikat. To telewizor informuje, że ma wyłączoną tę funkcję, a nie że żądamy od niego czegoś co chciałby dla nas zrobić, ale mu serwer nie pozwala (coś w rodzaju "nieznany błąd" ).Możliwości takiej blokady sa moim zdaniem dwie:
1. po stronie softu tv - blokada przewijania przy odtwarzaniu przez dlna
2. po stronie serwera dlna - albo nie udostępnia on takiej opcji, albo ten tv nie potrafi się dobrze dogadać z tym serwerem.
Dopóki nie zobaczę nagranego filmiku jak człowiek odpala DLNA i działa mu przewijanie - nie uwierzę Ludzie mogą pisać różne rzeczyMożliwość pierwszą można wykluczyć, jeśli znajdzie się osoba, u której to działa. Pisałem już wcześniej post na tym forum z prośbą o sprawdzenie tego, ale jakoś nie spotkał się on z odzewem.
O, i teraz przechodzimy do WiFi. No właśnie o tym pisałem w poprzednim poście i tu przyznajesz mi rację Już film 12GB Ci się ciął. Ilu ludzi ma rutery w standardzie n? Większość ma w g, więc gdzie jeszcze miejsce na przewijanie? Dlatego wciąż uważam, że zostało to wyłączone aby nie słuchać skamlania klientówWi-fi w LM620S jest w standardzie n - wiem na 100% bo korzystam. Jak miałem wcześniej Access Point w standardzie G to nie dało się przez wi-fi oglądać dużych plików (1080p, np 2 godzinny film o wielkości 12GB), filmy wielkości 4GB/2 godziny działały jeszcze bez zarzutu (przy tych dużych po prostu obraz co jakiś czas zacinał się, i była przerwa na buforowanie).
Ale ja napisałem, że Nero nie ma z tym problemuNo i właśnie o czymś takim pisałem. Ja korzystam z softu minidlna i przy odtwarzaniu pliku mkv z wbudowanymi napisami i więcej niż jedną ścieżką dźwiękową mogę sobie w tv wybrać ścieżkę dźwiękową oraz włączyć/wyłączyć napisy. W tym wypadku więc "wina" leży na 99% po stronie Nero MediaHome
Niczego nie można być pewnymJesteś absolutnie pewien? Ja odtwarzałem napisy i na starszym sofcie (03.*), odtwarzam też na najnowszym.