Najtańszy splitter HDMI do PS3

Vaderus

New member
Bez reklam
Jaki najtańszy splitter byście Koledzy polecili do rozdzielenia sygnału z PS3 na dwa wyjścia HDMI.
Chodzi mi wyłącznie o wyświetlanie tylko na jednym wyjściu: albo na amplituner Yamaha 2067 albo na TV HD Ready.
Splitter musi zatem:
1. przepuszczać pełne FullHD 3D kiedy pracuje z amplitunerem (i dalej z telewizorem)
albo
2. umożliwiać wyświetlanie obrazu na telewizorze HD Ready (rozdzielczość 1600x1200).

W PS3 nie chciałbym niczego przełączać (niestety, z nieznanych przyczyn Sony blokuje jednoczesne wyświetlanie przez hdmi i component, co by sprawę rozwiązywało).

Wiem, że "najlepszy" i polecany jest nSPLITTER Pro ale jego cena nie wiem czy uzasadnia moje potrzeby - nie zamierzam wyświetlać jednocześnie obrazu z PS3 na dwu TV (grać się da tylko na jednym :) )
Widzę też identycznie wyglądające splittery jak nSPLITTER Pro na Amazon.co.uk i eBay kilkakrotnie tańsze... czemu? Chodzi tylko o marżę i gwarancję? Przykład: Cablesson

Zależy mi na szybkim zakupie więc z góry dziękuję za konkretne porady.

JackS.

New member
Bez reklam
Jaki najtańszy splitter byście Koledzy polecili do rozdzielenia sygnału z PS3 na dwa wyjścia HDMI.
Chodzi mi wyłącznie o wyświetlanie tylko na jednym wyjściu: albo na amplituner Yamaha 2067 albo na TV HD Ready.
Splitter musi zatem:
1. przepuszczać pełne FullHD 3D kiedy pracuje z amplitunerem (i dalej z telewizorem)
albo
2. umożliwiać wyświetlanie obrazu na telewizorze HD Ready (rozdzielczość 1600x1200).

W PS3 nie chciałbym niczego przełączać (niestety, z nieznanych przyczyn Sony blokuje jednoczesne wyświetlanie przez hdmi i component, co by sprawę rozwiązywało).
Jeśli amplituner, który chcesz podpiąć do splittera, ma wejście HDMI standardu 1.3, to każdy splitter poza nSplitterem Pro MK-II wytnie Ci z definicji tryby 3D. Chodzi o to, że standardowe splittery przekazują do źródła sygnału (w tym wypadku do PS3) te parametry odbiorników sygnału które są wspólne dla obu. Gdy któryś parametr jest w jednym odbiorniku lepszy, a w drugim gorszy, to przekazywany do źródła jest parametr gorszy.

Wiem, że "najlepszy" i polecany jest nSPLITTER Pro ale jego cena nie wiem czy uzasadnia moje potrzeby - nie zamierzam wyświetlać jednocześnie obrazu z PS3 na dwu TV (grać się da tylko na jednym :) )
Widzę też identycznie wyglądające splittery jak nSPLITTER Pro na Amazon.co.uk i eBay kilkakrotnie tańsze... czemu? Chodzi tylko o marżę i gwarancję? Przykład: Cablesson
Chodzi na przykład o to, że żaden z tych spliterów HDMI z Amazona czy eBaya nie ma obsługi funkcji DreamEDID, której właśnie potrzebujesz.

W przypadku tego typu urządzeń elektronicznych kształt ich obudowy (czyli wygląd zewnętrzny) nie jest tym, co decyduje o ich możliwościach. Z tego co wiem w identycznie wyglądającej obudowie dostępnych jest co najmniej kilka różnych modeli splitterów HDMI, znacząco różniących się parametrami technicznymi i dostępnymi funkcjami.

Vaderus

New member
Bez reklam
Jeśli amplituner, który chcesz podpiąć do splittera, ma wejście HDMI standardu 1.3, to każdy splitter poza nSplitterem Pro MK-II wytnie Ci z definicji tryby 3D. Chodzi o to, że standardowe splittery przekazują do źródła sygnału (w tym wypadku do PS3) te parametry odbiorników sygnału które są wspólne dla obu. Gdy któryś parametr jest w jednym odbiorniku lepszy, a w drugim gorszy, to przekazywany do źródła jest parametr gorszy.
[...]

Czy napewno tak to działa, kiedy w moim przypadku odbiornikiem sygnłu w danej chwili byłby tylko albo TV HD Ready albo TV 3D - nigdy oba? Czy wtedy też "jakimś cudem zwykły splitter" się domyśli, że mimo iż sygnał idzie na TV 3D a TV HD Ready jest wyłączony, to on i tak sygnał zdegraduje?

Być może nSplitter to cudo nad cudami ale perspektywa wydania ok. 40% wartości na sam splitter... skłania do zakupu drugiej PS3...

O tych splitterach z Amazon wyrażają się pozytywnie. Chodzi mi o naprawdę najtańsze rozwiązanie do rozdzielenia sygnału na jeden z dwu TV w danym czasie.
Nie istnieje nic poza nSplitterm ???

JackS.

New member
Bez reklam
Czy napewno tak to działa, kiedy w moim przypadku odbiornikiem sygnłu w danej chwili byłby tylko albo TV HD Ready albo TV 3D - nigdy oba? Czy wtedy też "jakimś cudem zwykły splitter" się domyśli, że mimo iż sygnał idzie na TV 3D a TV HD Ready jest wyłączony, to on i tak sygnał zdegraduje?
Informacja o tym, że dany telewizor nie odtwarza formatów 3D jest przez źródła sygnału (w tym również splittery) pobierana z tablic EDID telewizora, które odczytywane są poprzez łącze HDMI. Tablice te są dostępne zarówno wtedy, gdy odbiornik telewizyjny jest włączony jak i w momencie gdy jest w stand-by. Z reguły nie są dostępne, gdy odłączysz telewizor od prądu. Tak więc możesz użyć dowolnego splittera HDMI, pod warunkiem, że gdy będziesz chciał oglądać coś w 3D, to wyciągniesz wtyczkę zasilania telewizora HD ready z gniazdka sieciowego, i przeresetujesz splitter (odłączając go na chwilę od prądu), aby odczytał zmienioną konfigurację, czyli konfigurację w której podpięty jest tylko telewizor 3D. Możesz nawet obie te operacje wykonywać zdalnie, bez wstawania z fotela, o ile splitter i telewizor HD ready podłączysz do prądu przez wyłączniki sterowane z pilota. Ale nie wiem czy wyjdzie Ci to taniej niż zakup od razu porządnego splittera.

Vaderus

New member
Bez reklam
Strasznie to wyglada i prawie beznadziejnie :(
Czy gdyby tylko chcieć full hd 2d z ps3 na dwa rożne tv ale nadal tylko na jeden w danej chwili to nie znajdzie się żaden inny splitter?
Perspektywa wydania 40% wartości nowej ps3 jakoś mi nie podchodzi...
Czy naprawdę nikt nie ma żadnych doświadczeń z rozdziałem hdmi z ps3?
Pomocy...

JackS.

New member
Bez reklam
Strasznie to wyglada i prawie beznadziejnie :(
Czy gdyby tylko chcieć full hd 2d z ps3 na dwa rożne tv ale nadal tylko na jeden w danej chwili to nie znajdzie się żaden inny splitter?
Jak chcesz raz na jednym raz na drugim, i jak najtaniej, to wystarczy przepinać raz jeden, raz drugi kabel HDMI do gniazda PS3. Tyle możesz mieć za darmo, ale trzeba chodzić i gniazdko może się z czasem wyrobić. Za gdzieś do ok. 100 złotych możesz kupić jakiś najtańszy mechaniczny przełącznik (izostat), który przełącza raz jeden, raz drugi kabel. Uprości Ci się o tyle, że co prawda też trzeba chodzić, ale zamiast celować wtyczkami do gniazda HDMI wystarczy guzik izostatu naciskać.

Vaderus

New member
Bez reklam

JackS.

New member
Bez reklam
Ok. Spróbujmy z innej strony... skoro nie da się :( tanio przełączać 2 wyjścia hdmi, to może warto w tej samie cenie kupic lepiej HDMI Matrix - czyli 4 wejścia i dwa wyjścia dowolnie konfigurowalne. Cena prawie taka sama jak za samego nsplittera a funkcjonalność wygląda na znacznie większą.
Pierwszy z brzegu przykładowy matrix: MATRIX HDMI ROZGAŁĘŹNIK / SUMATOR 1.4a 3D MRS PRO (1751527703) - Aukcje internetowe Allegro

Co o tym myślicie?

Do Twojego zastosowania, to nie bardzo. Ta matryca ma 4 wejścia i 2 wyjścia, a Ty masz tylko jeden sygnał, więc wykorzystywałbyś ją jako rozdzielacz z jednego wejścia na dwa wyjścia. W tym trybie pracy działałaby jako standardowy splitter HDMI ze wszystkimi jego ograniczeniami, w tym również tym polegającym na wycięciu trybów 3D.

Vaderus

New member
Bez reklam
Do Twojego zastosowania, to nie bardzo. Ta matryca ma 4 wejścia i 2 wyjścia, a Ty masz tylko jeden sygnał, więc wykorzystywałbyś ją jako rozdzielacz z jednego wejścia na dwa wyjścia. W tym trybie pracy działałaby jako standardowy splitter HDMI ze wszystkimi jego ograniczeniami, w tym również tym polegającym na wycięciu trybów 3D.

Nie przeszkadza mi nadmiar wejść w splitterze... o ile za prawie te same duże pieniądze można mieć uniwersalniejsze urządzenie (chodzi mi o cenę w relacji do funkcjonalności).
Dlaczego nie miałbym 3d z tego matrix'a skoro pisze ze jest hdmi1.4?
Jestem bliski poddania się i załamania :( aż takie problematyczne jest to hdmi?

JackS.

New member
Bez reklam
Nie przeszkadza mi nadmiar wejść w splitterze... o ile za prawie te same duże pieniądze można mieć uniwersalniejsze urządzenie (chodzi mi o cenę w relacji do funkcjonalności).
Jak zależy Ci na dużej uniwersalności, to za cenę urządzenia, o którym piszesz (matrycy 4 x 2) możesz sobie kupić nSplittera i najtańszy 4 lub 5-cio wejściowy switch HDMI z pilotem (na przykład taki). Łączysz oba razem i masz 5 wejść, dwa wyjścia, sterowanie przełączania wejść pilotem i wszystkie dodatkowe funkcje, jakie daje nSplitter.

JackS.

New member
Bez reklam
A zapytam z innej strony: jak sobie radzi reszta swiata, która nie zna ani nie ma szans na nSplittera?
:niewiem:

Może jak zmieniają telewizor na 3D, to nie jeden, ale od razu wszystkie?
A jeśli nie, to zapewne nawet nie próbują łączyć różnych telewizorów (2D i 3D) do tego samego źródła, bo im sprzedawca od razu mówi, że tak się nie da.

JackS.

New member
Bez reklam
ok. Załóżmy, że ten nsplitter... ale niepokoi mnie tekst w jego opisie "Użytkownik sam decyduje o tym, do którego z podłączonych urządzeń ma zostać dostosowany format wizji i fonii." iHDMI, nSplitter, nVisionHD & HDTV-to-VGA Home
Co to znaczy?
Że możesz wybrać sobie do parametrów którego, z podłączonych urządzeń mają być dostosowane wypuszczane przez źródło sygnału formaty. W Twoim przypadku korzystając z tej funkcji możesz ustawić, aby tak jak w innych spliterach ograniczyć wypuszczane formaty tylko do tych, które obsługuje Twój telewizor HD ready. Ale zapewne będziesz wolał wybrać parametry telewizora 3D. :cool:

Zresztą najwygodniej jest od razu skorzystać z funkcji DreamEDID, która praktycznie znosi wszelkie ograniczenia, z tych zapisanych w tablicach podłączonych urządzeń.

Vaderus

New member
Bez reklam
Że możesz wybrać sobie do parametrów którego, z podłączonych urządzeń mają być dostosowane wypuszczane przez źródło sygnału formaty. W Twoim przypadku korzystając z tej funkcji możesz ustawić, aby tak jak w innych spliterach ograniczyć wypuszczane formaty tylko do tych, które obsługuje Twój telewizor HD ready. Ale zapewne będziesz wolał wybrać parametry telewizora 3D. :cool:

Zresztą najwygodniej jest od razu skorzystać z funkcji DreamEDID, która praktycznie znosi wszelkie ograniczenia, z tych zapisanych w tablicach podłączonych urządzeń.

No to teraz to już kompletnie nic nie rozumiem :( Czyli, ze jak wybiore Tv3d to splitter na oba wyjścia da full hd sygnał i drugi Tv hd ready będzie ciemny... czy będę miał "prawo wybrać" jako podstawowy sygnał hd ready... i wtedy żegnaj 3d na pierwszym telewizorze ???

Vaderus

New member
Bez reklam
Sprawdziłem instrukcje i drugi Tv ma rozdzielczość fizyczna 1600x1200 (skalowania pewnie wewnętrzne) i obsługuje następujące sygnały na wejściu hdmi: 480, 576, 720, 1080 - każdy w trybie I i P i każdy 50hz i 60hz. Dodatkowo 1080P przy 24, 25, 30, 50 i 60hz.
To chyba wyczerpuje listę trybow i chyba oznacza ze nie mam żadnych ograniczeń (pominmy już 3d).

Pozostaje jeszcze dźwięk: na ampli musi iść pełne 7.1 DTS itd, a na drugi Tv???

Czy to w końcu upraszcza temat?

JackS.

New member
Bez reklam
Sprawdziłem instrukcje i drugi Tv ma rozdzielczość fizyczna 1600x1200 (skalowania pewnie wewnętrzne) i obsługuje następujące sygnały na wejściu hdmi: 480, 576, 720, 1080 - każdy w trybie I i P i każdy 50hz i 60hz. Dodatkowo 1080P przy 24, 25, 30, 50 i 60hz.
To chyba wyczerpuje listę trybow i chyba oznacza ze nie mam żadnych ograniczeń (pominmy już 3d).

Pozostaje jeszcze dźwięk: na ampli musi iść pełne 7.1 DTS itd, a na drugi Tv???

Czy to w końcu upraszcza temat?
Jak włączysz funkcję DreamEDID, to konsola da Ci możliwość wyboru formatów wizji i fonii jakie chcesz wysyłać do telewizorów/amplitunerów spośród wszystkich jakie obsługuje. Do wyboru pojawią się również formaty 3D. I to Ty będziesz decydował co chcesz do telewizorów wysłać. Jeśli do obu telewizorów wyślesz obraz w formacie 3D, to telewizor HD ready pozostanie oczywiście ciemny. Jak wyślesz format obsługiwany przez oba, to na obu będziesz miał obraz.

Jeśli dasz splitter od razu ograniczający dostępne formaty do tych, które obsługują oba telewizory, to w menu wyboru konsoli w ogóle nie pojawią się tryby 3D, i konsola nie będzie mogła wypuszczać obrazu w tym formacie.

Analogicznie z fonią.

Vaderus

New member
Bez reklam
JackS, dzięki za dotychczasowa pomoc.
Mam kolejne pytania:
1. jeśli na ps3 ustawie parametry na max ale gra czy film będzie tylko w 2d, to oba Tv powinny wyświetlić obraz prawidłowo?
2. Dźwięk tez będzie wtedy ok: 7.1 zdekoduje ampli a drogi Tv odtworzy sobie w stereo?
3. Mógłbyś się tez odnieść do parametrów drugiego Tv, z mojego poprzedniego wpisu. Czy to nie upraszcza sprawy, skoro ampli/Tv i drugi Tv obsługują te same tryby (3d nieistotne)?

Do góry