Najtańszy splitter HDMI do PS3

JackS.

New member
Bez reklam
JackS, dzięki za dotychczasowa pomoc.
Mam kolejne pytania:
1. jeśli na ps3 ustawie parametry na max ale gra czy film będzie tylko w 2d, to oba Tv powinny wyświetlić obraz prawidłowo?
Tak, oczywiście.
2. Dźwięk tez będzie wtedy ok: 7.1 zdekoduje ampli a drogi Tv odtworzy sobie w stereo?
Nie, jak pójdzie 7.1, to telewizor będzie milczał.
3. Mógłbyś się tez odnieść do parametrów drugiego Tv, z mojego poprzedniego wpisu. Czy to nie upraszcza sprawy, skoro ampli/Tv i drugi Tv obsługują te same tryby (3d nieistotne)?
Twój TV HD ready wydaje się nie mieć żadnych ograniczeń co do trybów 2D, więc niezależnie od tego, czy obraz będzie szedł w 60Hz, czy w 24Hz (jakiś film) będzie mógł być wyświetlany równocześnie na obu.

Vaderus

New member
Bez reklam
Dzięki! Wreszcie widzę delikatne światełko w tunelu :)
Czy teraz znajdzie się jakieś tańsze rozwiazanie czy nadal jedynym na świecie jest nsplitter (nie mam nic przeciwko ale muszę byc pewny.., bo cena do efektu jaki chce uzyskać trochę mi nie podchodzi)?

jery--

New member
Bez reklam
Podepnę się...

Czy tak samo jestem skazany na Nspliter? Już piszę jaki mam problem:

Kupiłem TV 3D i podłączając do niego bezpośrednio PS3 oba urządzenia wykrywają technologię 3D. Ale podłączając konsolę do ampli który nie jest zgodny z ta technologią (Yamaha 1800) z 3D nici.
A więc albo 3D, albo dźwięk HD. Teraz wybieram dźwięk bo 3D traktuję trochę po macoszemu, ale jak już jest... a kabelków nie chce mi się okazjonalnie przełączać.

Więc ratuje mnie ten Nspliter, a może zwykły spliter wystarczy? Myślę o podłączeniu PS3 do splitera, a z niego jedno HDMI do TV, drugie do ampli...

pozdrawiam

Ostatnia edycja:

JackS.

New member
Bez reklam
Podepnę się...

Czy tak samo jestem skazany na Nspliter? Już piszę jaki mam problem:

Kupiłem TV 3D i podłączając do niego bezpośrednio PS3 oba urządzenia wykrywają technologię 3D. Ale podłączając konsolę do ampli który nie jest zgodny z ta technologią (Yamaha 1800) z 3D nici.
A więc albo 3D, albo dźwięk HD. Teraz wybieram dźwięk bo 3D traktuję trochę po macoszemu, ale jak już jest... a kabelków nie chce mi się okazjonalnie przełączać.

Więc ratuje mnie ten Nspliter, a może zwykły spliter wystarczy? Myślę o podłączeniu PS3 do splitera, a z niego jedno HDMI do TV, drugie do ampli...

pozdrawiam

Jesteś skazany na nSplitter. ;-)

Jakaś amerykańska firma robiła kiedyś splittery HDMI z możliwością ustawiania EDIDów przez USB - one też dałyby radę, ale kosztowały ponad 300 dolarów.

Vaderus

New member
Bez reklam
Witam po dłuższej przerwie z bardzo dobrą wiadomością!
:)
Mam już splitter, który spełnia wszystkie moje wymogi:
- 2 jednoczesne wyjścia: na amplituner z TV full HD 3D i jednocześnie na TV HD Ready
- audio 7.1 na ampli i jednocześnie stereo na TV HD Ready
- przesył sygnału na 10m
- żaden z trybów audio ani video mi nie zniknął ani nie został ograniczony!

Cena - uwaga! - 14€ ... mniej więcej 50zł

Jeśli ktoś zainteresowany, to kupiłem ten konkretny (świetny konktakt ze sprzedającym): HDMI 1x2 3D splitter v1.3 HDCP 2 ports swither 3 4 5 8 | eBay

Jestem mega zadowolony ze splittera... i z ceny :)

valdi74

Member
Splitter brałem od tego sprzedawcy z ebay: dttech | eBay

Poszukaj tam odpowiedni.

Witam,
Mam podobny problem, dlatego odgrzewam temat. Posiadam amplituner HK 255 oraz projektor EH-TW3200, źródłem sygnału jest laptop. Oba obsługują rozdzielczość na której mi zależy, czyli 1080/24p. Tyle, że projektor nie przyjmuje dźwięku. Przepuszczenie sygnału przez amplituner niestety powoduje jego degradację (pisałem o tym w osobnym wątku). To tej pory miałem dźwięk podłączony przez S/PDIF ale przyszedł czas na formaty HD.

I tu pytanie do kolegi Vaderusa, czy kupił tego typu splitter (sprzedawca dttech ciągle działa):
V1 3 Mini 1x2 HDMI Amplifier Splitter Support 3D V1 4 Compatible | eBay

Ewentualnie czy istnieje jakieś alternatywne rozwiązanie, tańsze niż słynny nSplitter?

Skraaj

New member
Również pozwolę sobie odświeżyć temat ze względu na mój problem.

Zależy mi na wypuszczeniu obrazu i dźwięku z PC na monitor (brak głośników) i do amplitunera (wyjście HDMI na projektor i dźwięk 5.1). Czy taki splitter jak powyżej umożliwi mi wyświetlanie obrazu jednocześnie na obydwu urządzeniach i dodatkowo pozwoli na odtwarzanie dźwięku 5.1 przez amplituner? Chciałem to osiągnąć kupując najtańszy splitter pasywny za 20zł (forum nie pozwala mi na wstawienie linku nawet do obrazu z tego forum ale mam nadzieję, że wiecie o jaki mi chodzi) ale niestety Windows twierdzi, że nie ma żadnego podłączonego urządzenia audio, amplituner też nie wykrywa żadnego kanału audio (zawsze są podświetlone te, które są aktualnie w użyciu), jednak obraz jest wyświetlany poprawnie zarówno na monitorze jak i projektorze w tym samym czasie. Zależałoby mi na tym żeby jeszcze dźwięk tak przechodził, stąd chciałbym się upewnić zanim znowu wydam parę groszy – czy taki splitter, jak zasugerował użytkownik wyżej podzieli mi sygnał na dwa sygnały A/V? Zależy mi też na tym żeby to działało bezobsługowo i nie trzeba było za każdym razem wachlować kablami, to jest właściwie główny powód dla którego szukam splittera :p

//Edit – Po ponownym uruchomieniu komputera z podłączonym splitterem bardzo się zdziwiłem... Komputer przestał wykrywać poprawnie monitor, wykrywa teraz "Monitor rodzajowy PnP" i nie pozwala ustawić innej rozdzielczości niż 640x480.

Ostatnia edycja:
Do góry