Na demówce Atmosa fajnie brzmi Bailando Iglesiasa
DTS X (Neural)
Noc oczyszczenia: Czas wyboru 2016
The Purge: Election Year Blu-ray
Na wybranych fragmentach czuć ewidentnie (namacalnie) sufit.
Niebo a ziemia w porównaniu do "typowej" instalacji 5.1
Pierwsza scena (ok. 10min. filmu) wyskakujący zza rogu klaun/przebieraniec, scena okraszona krótkim, ale jakże sugestywnym (czyt. można się zesłać) uderzeniem z sufitu w kompani z resztą tylnych.
Zaraz po niej, druga (coś pomiędzy 20-30min.) scena w której przez bitą minutę słychać cały czas dźwięki płynące prosto z sufitu.
Sicario
Załączony upmix do sufitowych (DSU)
Klimatyczna scena, nie dość, że okraszona genialną muzyką, to dodatkowo pięknie prezentuje możliwości sufitowych.
Czas/scena: ok.25 minuta.
Scena gdzie patrolujący konwój helikopter wylatuje z prawego górnego rogu.
Przedni prawy sufit (TFR) pracuje pełną parą, dżwięk śmigła przechodzi płynnie w tylny lewy (TRL), a do tego uzupełniają tylne surroundy (SBL/SBR), naturalnie wszystko w bazie bocznych surroundów (SL/SB), frontów i centrala.
Polecam sprawdzić, szczególnie jak ktoś chce "poczuć" różnice w odbiorze pomiędzy 2 sufitowymi a 4.
"Jak wytresować smoka",
DSU - scena gdzie Viking wysiada ze statku na ziemie smoków +/- od 1.11.00.
Scena trwa kilka sekund, ale sufitowce świetnie podnoszą atmosferę.
Age of Ultron, Terminator i cała masa innych, te powyższe wkleiłem z moich starszych wypowiedzi, ale scen mam kilkadziesiąt.
Są te które budują atmosferę przez większość filmu, ale ich nie słychać w kontekście efektu "wow" - a moim zdaniem tu jest cała magia sufitowych i oczywiście sceny "pokazówki", czyli te fragmenty filmowe które ewidentnie eksponują możliwości sufitowych.
Uzupełnie w wolne chwili.
Jak już wątek dot. scen/fragmentów, to mam prośbę - niech każda wypowiedż będzie w temacie.
Żeby nam się tu nie zrobiła następna dyskusja atmosowa, mamy już taki obszerny wątek.
Tutaj niech będą same konkrety, niech inni korzystają.