Kilka pytań HX750
Drodzy Forumowicze.
Od dłuższego już czasu zastanawiałem się nad kupnem nagrywarki stacjonarnej DVD z HDD. Miałem kilka typów. Przez kilka dni byłem w posiadaniu TOSHIBA RD XV 47 KTE, ale z kilku względów urządzenie nie odpowiadało mi. Po zapoznaniu się z różnymi opiniami na temat SONY RDR-HX750 (między innymi na tym formum) i biorąc pod uwagę własne bardzo dobre doświadczenia z SONY, postanowiłem nabyć urządzenie. Oczywiście wcześniej zapoznałem się w miarę dokładnie z instrukcją (niestety w wielu miejscach bardzo pobieżną i niedokładną, napisaną raczej dla mało zaawansowanego użytkownika). Po kilku godzinach testów mam kilka pytań, na które nie znalazłem wystarczających odpowiedzi w instrukcji ani internecie. Oto one. Nadmieniam, że zestaw z którego korzystam to:
Nagrywarka SONY RDR-HX750
Telewizor SONY KDL 42 cale HH Ready (zakupiony 2 miesiące temu, dokładnego oznaczenia nie pamietam)
Dekoder satelitarny Cyfra+ PIONEER 1530 (2 x Scart)
Magnetowid SONY SLV-E800VC (2 x Scart)
Telewizji naziemnej nie odbieram z uwagi na specyficzne ukształtowanie terenu (mogę odbierać tylko satelitę).
1. Czy warto zakupić kabel HDMI do połączenia urządzenia z telewizorem. Teraz korzystam ze Scart. A może Component (czym wtedy najlepiej podłączyć Audio). Na stronie Sony zalecają w kolejności malejącej jakości: HDMI, DVI, Component, SCART.
2. W tej chwili mam następujące połączenie: Dekoder - SCART-HX750-SCART-Telewizor. Jak w to wszystko wpiąć magnetowid? Potrzebuje z niego zgrać w formacie cyfrowym trochę taśm, jednocześnie oglądając coś z DVD lub dekodera.
3. W opisie nagrywania Synchro Rec (str. 49/50) jest podane, że należy nacisnąć na 3 sekundy REC STOP. Wtedy urządzenie ma się wyłączyć i czekać na włączenie dekodera (oczywiście dekoder powinien być wyłączony). Niestety, u mnie to tak nie działa! Muszę wejść w Menu , Timer recording i wybrać Synchro rec. Wtedy faktycznie urządzenie się wyłącza z zapalonym wskaźnikiem SYNCHRO REC i czeka na sygnał (włączenie) dekodera, a po włączeniu dekodera (ustawiłem sobie w nim listę nagrań) automatycznie włącza się HX750 i rozpoczyna nagranie. Wada czy coś robię nie tak? Przeczytałem wszystkie uwagi w tym temacie z dokumentacji, i wszystko powinno być ok.!
4. Czy można zgrywać w tle film w formacie DVD-Vide? Chodzi o to, aby film zgrywał mi się (z obniżeniem jakości do np EP lub LP) na dysk, a ja oglądał bym w tym czasie coś z dekodera. Ni jak nie udało mi się tak ustawić urządzenia. Zgrywanie tego typu filmów możliwe jest chyba tylko podczas odtwarzania (nie możn zgrać z menu Kopiowanie). A to spora niedogodność!
5. W jakim formacie (jakości) zapisywać materiał. Ja wim, że zaraz ktoś odpowie iż to jest tylko i wyłącznie mój wybór. I to prawda! Jednak mimo wszystko proszę o poradę. Nie zależy mi jakoś na super jakości. Z drugiej strony nie mam ochoty męczyć oczu kiepskiej jakości nagraniem. Z trzeciej (hi hi) gromadzenie setek płytek z jednym filmem jest uciążliwe. Chętnie nagrywał bym w takim formacie aby na płytce DVD zmieściło się kilka filmów. Proszę o poradę. Z moich prób wynika że chyba EP/LP. Dodam jeszcze, że film kompresowany XVID 544x304 25.00fps 908Kbps, czas trwania 1h30m, rozmiar 733 MB ma jak dla moich potrzeb przyzwoitą jakość. W takim formacie na płytce mieści się około 8h nagrań. Jak zrobiłem próbę z trybem SLP (czyli porównywalny stopień kompresji, na płytce powinno się zmieścić 8h), to jakość nagrania była niestety bardzo kiepska (w każdym razie dużo gorsza od opisanej powyżej XVID).
6. Jaka jest rozdzielczość (w pikselach) nagrywanego materiału w poszczególnych trybach nagrywania.
Pozdrowienia: dudus