NAD T748 - pass through - niejasne zachowanie

collider

New member
Bez reklam
Co rozumiecie przez okreslenie " czuwanie"? Czy jest to równoznaczne z pass through. U mnie praca ampka to 450W natomiast czuwanie wynosi 0.1W.

hans2

Banned
czasami producent podaje zuzycie pradu osobno dla trybu standby i dla CEC standby.
u denona CEC standby oznacza ampli z wlaczonym hdmi control czyli dzialajacym passthrough.

werf

Active member
Bez reklam
Co rozumiecie przez okreslenie " czuwanie"? Czy jest to równoznaczne z pass through. U mnie praca ampka to 450W natomiast czuwanie wynosi 0.1W.

Jakiś mega stratny ten twój sprzęt :-D

czasami producent podaje zuzycie pradu osobno dla trybu standby i dla CEC standby.
u denona CEC standby oznacza ampli z wlaczonym hdmi control czyli dzialajacym passthrough.

Jeszcze jest coś takiego jak Network Stand by ON/OFF tu jest pobór między 30-50W

WiTT

New member
Bez reklam
Kolego quasimodek - bardzo się cieszę iż wyjaśniłeś swoje obliczenia, bo właśnie dotarłem gdzie nastąpił błąd logiczny w naszych porównaniach :) Otóż ja nie zakładałem iż ampli będzie całą dobę pracował w PT - taki stan rzeczy jest dla mnie niedopuszczalny. Przecież to totalnie bez sensu żeby ampli pracował w trybie uśpienia PT z poborem 50W po to by obejrzeć tv przez 6 godzin na dobę - czyli 18 godzin ciągnie prąd bez potrzeby.
To tak jakby przez cały rok światło świecić, czy ogrzewanie grzejnikami na max. przez cały sezon ustawić.
TAK - na taki stan rzeczy się nie godzę. Myślałem iż chodzi tylko o czas oglądania TV.

Zatem ja pozostaję przy opcji używania całego systemu, nawet podczas oglądania TV. Potem wszystkie urządzenia przechodzą w stan czuwania (pobory mocy od 0,2 do 0,5W).

bojeq

New member
Zatem ja pozostaję przy opcji używania całego systemu, nawet podczas oglądania TV. Potem wszystkie urządzenia przechodzą w stan czuwania (pobory mocy od 0,2 do 0,5W).

Idea PT z "dużym" poborem (by NAD ale nie tylko) ma się nijak do rzeczywistości (w rozumieniu sprzętów spełniających normy "eco").
W trybie jaki podajesz w ogóle PT nie ma uzasadnienia (no chyba że do sterowania pilotem TV dźwięku AMP).
W moim przypadku, jak pisałem wcześniej dołożę drugi kabel na krótko TV do dekodera i główny "obszar poboru mocy" (żona i junior) zostanie obsłużony (-50W/h) ;-).
A ponieważ zanabyłem w między czasie nowy TV (ok 1/2 poboru poprzedniego) to już w ogóle jestem teraz "eko" :grin:

Ostatnia edycja:

quasimodek

Member
Bez reklam
To już nawet nie o eko ale o uszczuplenie portfela chodzi.
Taki pobór tylko dla przesyłu sygnału HDMI kiedy ampli śpi to porażka (zarówno w Onkyo jak i w NAD).
Wg mnie akceptowalny poziom poboru energi przy tej opcji to max 5-10 W i tak powinni to projektować producenci.

WiTT

New member
Bez reklam
To się nadaje na nowy odcinek "Tajemnice Korporacji", jak klientów nabija się w butelkę trybem PT - czy 30W czy 50W już nie ma znaczenia. Ale sama idea działania tego trybu całą dobę...

picard-facepalm.jpg

WiTT

New member
Bez reklam
Kolego bojeq,
A powiedz mi prosze, jak sie zapatrujesz na tryb EARS, pomysl autorski NAD? :)
Bo wg. mnie brzmi o wiele lepiej na programach stereo, lepiej niz PLII Movie.

Jeju, ale milo nie byc samemu na forum z ampli T748, juz sie nie czuje jak na pustyni :mrgreen:

bojeq

New member
Potwierdzam. Moje uszy mowia, ze ta "przerobka" dzwieku by NAD jest bardzej naturalna niz tryby dolby. Te robia to za bardzo hmm analitycznie...

WiTT

New member
Bez reklam
Czyli cos tam slysze ;-)

Swoja droga, gratuluje ladnego zakupu, 55 cali, razem z NAD'em ladny komplet :) Bezawaryjnosci i niech cieszy oko :)

bojeq

New member
Tez mi się wydaje że coś słyszę ;-).
Co do TV to dziękuję. Zacny kawałek elektroniki. Myślałem, że po 46w5500 niewiele może mnie zaskoczyć (oczywiście w LCD) poza rozmiarem a tu zonk. Powiem więcej. 3d, które mnie w ogóle "nie rajcowało", nawet w IMAX, teraz nabrało znaczenia.
A przy okazji to już "włączył" mi się tryb estetyki i powoli myślę o BR...czyli minimalizacji i unifikacji wizualnej klocków pod TV. Upc jest już na kartę więc chyba pójdę tą drogą...powoli

WiTT

New member
Bez reklam
Postęp technologiczny jest bezlitosny. Ja przeżyłem szok przy zmianie poprzednika LCD Sharpa 32" (5 lat temu kosztował ponad 3k) jak teraz zmieniłem na plazmę.. za połowę tamtej kwoty. Wręcz niewiarygodne jaki postęp nastąpił w TV przez ten okres - i zarówno w calach jak i jakości wyświetlanego obrazu. :)

Czyżby zamiary w kierunku BR były pod kątem jednej stajni czyli NAD'a? ;)

Do góry