NAD T748 - pass through - niejasne zachowanie

bojeq

New member
Witam Szanownych Forumowiczów.
Wiele się nauczyłem czytając forum od dłuższego czasu. Wszystkim pomocnym dziękuję.

A teraz do rzeczy.
Pojawił się w zestawie NAD jak w temacie. Zastąpił Onkyo TX SR608. Zmiana dźwiękowo na lepsze ;-). Ale nie o tym ma być w tym poście.

Podłączenia jakie mam: Dune, PS3, dekoder UPC > HDMI > AMP >HDMI + światłowód> TV (Bravia SONY).

Ponieważ większość czasu zestaw pracuje jako TV plus kablówka (żona i junior) nie ma potrzeby ;-) włączania AMP. Sądziłem, że tryb stand by plus zakładane pass through (z założeniem niskiego poboru energii) załatwi sprawę.
Niestety NAD wchodzi w tryb stand by (dioda ma być pomarańczowa) tylko po wyłączeniu w menu wszystkich opcji dotyczących HDMI CEC na off. Tyle, że wtedy nic przez niego nie przechodzi :-(.
Przy opcjach włączonych na ON (w różnej kombinacji) po wyłączeniu NAD z pilota nie przechodzi w stand by (dioda pozostaje niebieska a AMP pobiera prąd na sporym poziomie bo jest lekko ciepławy; gasi wyświetlacz i odłącza chyba sekcję wzmacniacza bo słychać "klik"). Pozostaje w jakimś trybie pośrednim ani pełne ON ani pełne stand by. Zapis w manualu mówi, że tryb pass through działa z urządzeniami które obsługują CEC. Dekoder UPC nie ma tej funkcjonalności ale jak zakładam PS3 już tak (a DUNE chyba także) a wszystkie zachowują się tak samo :-(.

Poczytałem trochę ale niestety nie znalazłem jak dotąd odpowiedzi.
Chyba, że nie czytam ze zrozumieniem ;-).

W ONKYO wszystko działało ok tyle, że w trybie pass through pobierało 30 W. Tak było i już.
Czy ten "typ" ma podobnie?
Z tego co poczytałem inne AMP w tym trybie pobierają znikome ilości energii na pozimie góra 5 W.
Szkoda po prostu grzać powietrze , kiedy nie ma takiej potrzeby.

Może ktoś zna odpowiedź?

PS. Nie zmieniałem jeszcze kabli - może tędy droga. Ale skoro poprzednio działały to ...

Z góry dziękuję

Pozdrawiam

WiTT

New member
Bez reklam
Pojawił się w zestawie NAD jak w temacie. Zastąpił Onkyo TX SR608. Zmiana dźwiękowo na lepsze ;-). Ale nie o tym ma być w tym poście.
A właśnie że powinno się o takich rzeczach pisać, bo inaczej NAD T748 będzie nadal czymś egzotycznym w tym zaściankowym kraju. Bardzo dobrze że napisałeś, ba, mało tego, napisz więcej z wrażeń o tym ampli :)

Ponieważ większość czasu zestaw pracuje jako TV plus kablówka (żona i junior) nie ma potrzeby ;-) włączania AMP. Sądziłem, że tryb stand by plus zakładane pass through (z założeniem niskiego poboru energii) załatwi sprawę.
Niestety NAD wchodzi w tryb stand by (dioda ma być pomarańczowa) tylko po wyłączeniu w menu wszystkich opcji dotyczących HDMI CEC na off. Tyle, że wtedy nic przez niego nie przechodzi :-(.
Przy opcjach włączonych na ON (w różnej kombinacji) po wyłączeniu NAD z pilota nie przechodzi w stand by (dioda pozostaje niebieska a AMP pobiera prąd na sporym poziomie bo jest lekko ciepławy; gasi wyświetlacz i odłącza chyba sekcję wzmacniacza bo słychać "klik"). Pozostaje w jakimś trybie pośrednim ani pełne ON ani pełne stand by. Zapis w manualu mówi, że tryb pass through działa z urządzeniami które obsługują CEC. Dekoder UPC nie ma tej funkcjonalności ale jak zakładam PS3 już tak (a DUNE chyba także) a wszystkie zachowują się tak samo :-(.
Heh, mam ten amplituner, ale nie wpadłem na pomysł testowania opcji Pass Through :)

Na szybko, może ta dyskusja coś pomoże:
Help: NAD T748 standby HDMI pass-through | AVForums
- czyli funkcje CEC muszą być włączone we wszystkich urządzeniach: dekoder, ampli, TV.

A wieczorem spróbuję zobaczyć u siebie czy mi zadziała, ale nie mam pojęcia czy mój dekoder ma CEC, bo Sharp raczej ma (Aquos Link, CEC).

W ONKYO wszystko działało ok tyle, że w trybie pass through pobierało 30 W. Tak było i już.
Czy ten "typ" ma podobnie?
Z tego co poczytałem inne AMP w tym trybie pobierają znikome ilości energii na pozimie góra 5 W.
Kurcze, co tak ostatnio wszyscy z tymi poborami prądu. Jeśli 1kWh kosztuje w granicach 0,30zł to jakie różnice będą wychodziły czy pobiera 5W czy 30W? :|

Zachęcam kolegę oczywiście do oddania głosu w ankiecie :)
http://www.hdtv.com.pl/forum/amplitunery-av/101349-jakich-marek-macie-amplitunery-kina-domowego.html

bojeq

New member
Na reakcję Kolegi niejako liczyłem po cichu ;-)
To Twoje pochwały nakierowały mnie na NAD-a. A ponieważ ostatnio jakoś tak nie za bardzo lubię pływać z nurtem - to mam :).

(...)
A właśnie że powinno się o takich rzeczach pisać, bo inaczej NAD T748 będzie nadal czymś egzotycznym w tym zaściankowym kraju. Bardzo dobrze że napisałeś, ba, mało tego, napisz więcej z wrażeń o tym ampli :)

No cóż tu dużo pisać. Tego trzeba posłuchać ;-). Nawet na moim zestawie KEF KHT8005 5.1 różnica jest znacząca. Czystość, lokalizacja, scena, zrównoważenie, niskie. Po prostu lepiej. Wcześniej było "poprawnie". Teraz - hmmm - to się czuje a nie "słyszy" :). A poza tym to kręci mnie ten design (hehehe) a menu przypomina, że na to zabrakło czasu ale za to masz coś innego .... No i nie kręcą mnie dodatki robione kosztem dźwięku.

Heh, mam ten amplituner, ale nie wpadłem na pomysł testowania opcji Pass Through :)

- czyli funkcje CEC muszą być włączone we wszystkich urządzeniach: dekoder, ampli, TV.

Oglądałem i sprawdzałem. Niestety :(. Albo coś robię nie tak.

A wieczorem spróbuję zobaczyć u siebie czy mi zadziała, ale nie mam pojęcia czy mój dekoder ma CEC, bo Sharp raczej ma (Aquos Link, CEC).

Będę wdzięczny. A co do dekodera to raczej mieć nie będzie. Aquos Link może też być "problemem" podobnie jak na jakimś forum pisali, że Viera Link nie do końca jest taka CEC ;-).

Kurcze, co tak ostatnio wszyscy z tymi poborami prądu. Jeśli 1kWh kosztuje w granicach 0,30zł to jakie różnice będą wychodziły czy pobiera 5W czy 30W? :|

Nie chodzi o kasę (w skali roku to raczej groszowe sprawy). Ot po prostu skoro można być eko to dlaczego nie ;-). Wkurza mnie to niedoinformowanie przez producentów o Green/eco itp. Niech po prostu nie piszą że jest ja nie ma (zakładam, że nie da się ;-) ). Niech piszą jasno prawdę.

Oczywiście zaraz zastosuję się :).

PS.
Coś nie tak mi idzie z tą edycją. Muszę poćwiczyć.

WiTT

New member
Bez reklam
Na reakcję Kolegi niejako liczyłem po cichu ;-)
Dla kolegów z NAD'ami - zawsze chwilka się znajdzie ;)

To Twoje pochwały nakierowały mnie na NAD-a. A ponieważ ostatnio jakoś tak nie za bardzo lubię pływać z nurtem - to mam :).
No to widzę że się rozumiemy, być może dla takich jak my jest NAD. A i nikomu nic nie muszę udowadniać - jak NAD zagra, sami się nawracają ;)
Fajnie że ktoś czyta co tu wypisujemy. Jeszcze fajniej że przeczytałeś o NAD T748 :D

No cóż tu dużo pisać. Tego trzeba posłuchać ;-). Nawet na moim zestawie KEF KHT8005 5.1 różnica jest znacząca. Czystość, lokalizacja, scena, zrównoważenie, niskie. Po prostu lepiej. Wcześniej było "poprawnie". Teraz - hmmm - to się czuje a nie "słyszy" :). A poza tym to kręci mnie ten design (hehehe) a menu przypomina, że na to zabrakło czasu ale za to masz coś innego .... No i nie kręcą mnie dodatki robione kosztem dźwięku.
Fajnie opisane - to się po prostu czuje podczas działania NAD'a :)
Ale menu to faktycznie, czasy DOS'a normalnie :D Teraz znam już je na pamięć, to zanim TV wyświetli menu, ja już przeklikam pilotem w szukaną kategorię :D
I słusznie, dźwięk, dźwięk i jeszcze raz dźwięk. A za dodatki robią inne sprzęty :) Świetnym uzupełnieniem ampli jest T567 BluRay. Genialne skalowanie obrazu i odtwarzanie plików po otoczeniu sieciowym(!). Coś tak banalnego a jakże zapomnianego przez innych na rzecz DLNA (które w T567 także jest). Gratuluje komuś kto ma mnóstwo plików filmowych o dziwnych nazwach. Wyszukanie odpowiedniego w DLNA graniczy z nerwem. A tu ciach ciach, struktura katalogów i mamy to. ;)

Oglądałem i sprawdzałem. Niestety :(. Albo coś robię nie tak.
...
Będę wdzięczny. A co do dekodera to raczej mieć nie będzie. Aquos Link może też być "problemem" podobnie jak na jakimś forum pisali, że Viera Link nie do końca jest taka CEC ;-).
Obiecuję szczere chęci ze swojej strony :) Choć nie obiecuję, że mi junior nie zaabsorbuje głowy ;)

Nie chodzi o kasę (w skali roku to raczej groszowe sprawy). Ot po prostu skoro można być eko to dlaczego nie ;-). Wkurza mnie to niedoinformowanie przez producentów o Green/eco itp. Niech po prostu nie piszą że jest ja nie ma (zakładam, że nie da się ;-) ). Niech piszą jasno prawdę.
OK, tak postawioną sprawę rozumiem :) I fakt, to jest niezła ściema z tym eko naszych czasów. Na równi bym zestawił z produktami fitness.. ;)

Oczywiście zaraz zastosuję się :).
Dzięki za głosik, zawsze to +1 :)
No i zachęcam do szerzenia NAD'a innym na forum ;)

Coś nie tak mi idzie z tą edycją. Muszę poćwiczyć.
Trening czyni mistrza :krol:

quasimodek

Member
Bez reklam

Niestety nie są to grosze w przypadku Onkyo a niepotrzebnie zmarnowane ~180 PLN (24h na dobę paląca się 30W żarówka)
Pisaliśmy o tym tutaj, od postu 24 ---> http://www.hdtv.com.pl/forum/kino-d...3000zl-kolumny-2-0-amplituner-av-kable-4.html

bojeq

New member
No dobrze :).
Rzeczywiście może nie grosze. Dodatkowe (ale niekoniecznie potrzebne) fundusze na nasze "hobby".

bojeq

New member
Dla kolegów z NAD'ami - zawsze chwilka się znajdzie ;)

Miło mi niezmiernie :). Nie dość, że sprzęcik ok to jeszcze koledzy dzięki niemu się znajdują :).

No to widzę że się rozumiemy, być może dla takich jak my jest NAD. A i nikomu nic nie muszę udowadniać - jak NAD zagra, sami się nawracają ;)
Fajnie że ktoś czyta co tu wypisujemy. Jeszcze fajniej że przeczytałeś o NAD T748 :D

Jest czas to się czyta :). Chociaż nie zawsze tak się udaje :-(

Fajnie opisane - to się po prostu czuje podczas działania NAD'a :)

U mnie nawet junior zauważył, żę coś się "stało" z dźwiękiem :)

Ale menu to faktycznie, czasy DOS'a normalnie :D Teraz znam już je na pamięć, to zanim TV wyświetli menu, ja już przeklikam pilotem w szukaną kategorię :D

Ja już trochę starszawy jestem więc poczułem się jak za starych dobrych czasów :)

I słusznie, dźwięk, dźwięk i jeszcze raz dźwięk. A za dodatki robią inne sprzęty :) Świetnym uzupełnieniem ampli jest T567 BluRay. Genialne skalowanie obrazu i odtwarzanie plików po otoczeniu sieciowym(!). Coś tak banalnego a jakże zapomnianego przez innych na rzecz DLNA (które w T567 także jest). Gratuluje komuś kto ma mnóstwo plików filmowych o dziwnych nazwach. Wyszukanie odpowiedniego w DLNA graniczy z nerwem. A tu ciach ciach, struktura katalogów i mamy to. ;)

I tu mnie masz :). To (pomimo posiadania DUNE) mój kolejny kierunek ;-).

Obiecuję szczere chęci ze swojej strony :) Choć nie obiecuję, że mi junior nie zaabsorbuje głowy ;)

Spokojnie. Nie pali się :). Mam to samo.

OK, tak postawioną sprawę rozumiem :) I fakt, to jest niezła ściema z tym eko naszych czasów. Na równi bym zestawił z produktami fitness.. ;)

Pisać prawdę. Ten co ma kupić i tak weźmie. inaczej pozostaje "niesmak" chociaż miło rekompensowany dźwiękiem.

Ostatnia edycja:

WiTT

New member
Bez reklam
No dobrze, pogrzebalem chwile w ustawieniach :)

Ogolnie to wychodzi na to ze pass through dziala. Trzeba wlaczyc opcje w ustawieniach HDMI Setup - Power: ON, oraz HDMI Audio Out: TV. TV w Sharp Aquos Link wlaczony, dekoder opcja CEC rowniez. W takim ustawieniu PT dziala, da sie wylaczyc ampli, obraz i dzwiek mialem na TV. Tyle ze tak jak wspomniales, ampli nie wylacza sie do konca, po pyknieciu zostaje niebieska lampka. Co zapewne ma nas informowac o uzyciu PT. Ponadto ampli potrafil mi sie wzbudzic przy wlaczeniu dekodera, hmm.

No i teraz pytanie, specyfikacja mowi ze pobor pradu jest w stand by 0,5W oraz Idle 50W. Pod ktore wpisuje sie PT? :)

Nie mam porownania tej funkcji z innymi firmami, ale tez mam wrazenie ze cos tu nie do konca jest tak jak powinno. Byc moze jakas jeszcze kombinacja ustawien? Moze wspolnie cos ustalimy :)

PS: brak polskich znaczkow - tablet. Wybacz ;-)

bojeq

New member
Wygląda, że tak to już jest.
Dziękuję za sprawdzenie. Twój "test" pokrywa się z moimi spostrzeżeniami.

W wolnej chwili zrobię to jeszcze raz dla wszystkich kombinacji ale nie spodziewam się przełomu :) a do tego jeszcze sprawdzę miernikiem ten pobór mocy (coś czuję, że wyjdzie około 50 ;-).

Wygląda, że PT jest w trybie Idle a nie Stand by.

A co do wzbudzenia AMP od strony source (jak miałeś ustawione source w menu HDMI on czy off?) to ok ale u mnie po włączeniu TV, który ma ustawioną opcję czasowego wyłączenia po ponownym włączeniu zbudza AMP.

lolek126

Well-known member
Bez reklam

Help: NAD T748 standby HDMI pass-through | AVForums

http://www.hdtv.com.pl/forum/amplitunery-av/101349-jakich-marek-macie-amplitunery-kina-domowego.html

Kolego moze niektorzy chca nie tyle oszczedzac na kasie bo to akurat tak jak piszesz , mysle ze nikt przez to nie zbankrutuje, ale dba o srodowisko dla przyszlych pokolen, tak jak jest to np w krajach skandynawskich gdzie starsznie dbaja o srodwisko. Wyobraz sobie ze tam na osiedlu potrafi przyjsc sasiad do sasiada i powiedziec ze mu sie swiatlo pali przed domem :) Pozdro..

WiTT

New member
Bez reklam
Coś czuję że rozpocznie się z tego offtopic, ale ok, odpowiem ;)

Kolego moze niektorzy chca nie tyle oszczedzac na kasie bo to akurat tak jak piszesz , mysle ze nikt przez to nie zbankrutuje, ale dba o srodowisko dla przyszlych pokolen,
lolek, jak Ty coś napiszesz, to uśmiech sam wędruje na twarz ;) o jakim dbaniu o środowisko dla przyszłych pokoleń mowa? Pierwszy lepszy market zużywa więcej prądu przez miesiąc czy rok na oświetlenie niż Ty przez całe życie jesteś w stanie, to o czym my tu rozmawiamy :) wmawia się zwykłym obywatelom ideologie pro-eko, a korporacje bezkarnie trują świat na potęgę. Zamiast bez zastanowienia się powtarzać puste hasła typu "zgaś żarówkę" należałoby się zastanowić co nam ktoś chce wmówić :)

tak jak jest to np w krajach skandynawskich gdzie starsznie dbaja o srodwisko. Wyobraz sobie ze tam na osiedlu potrafi przyjsc sasiad do sasiada i powiedziec ze mu sie swiatlo pali przed domem :) Pozdro..
Dodaj że w krajach skandynawskich panuje największy odsetek ludzi z depresją (mało słońca), wprowadzona jest prohibicja (sklep monopolowy czynny do 18tej, w pubie alko tylko do 24tej) oraz mnóstwo młodzieży bezkarnie siedząc w miejscu publicznym zażywa narkotyki.

I tak na koniec - jakie to jest ku*na dbanie o środowisko, z tym prądem etc. jeśli urządzenie o którym mowa, jest zrobione z materiałów często toksycznych, materiałów które nigdy nie rozłożą się na wysypisku oraz elektro-podzespołów które trafaiają na elektro-wysypiska śmieci np. w Afryce.
Jeśli ktoś chce siebie uważać za pro-eko, proszę bardzo. Ale niech to robi z głową i dystansem do tych pustych często haseł.

Wygląda, że tak to już jest.
Dziękuję za sprawdzenie. Twój "test" pokrywa się z moimi spostrzeżeniami.

W wolnej chwili zrobię to jeszcze raz dla wszystkich kombinacji ale nie spodziewam się przełomu :smile: a do tego jeszcze sprawdzę miernikiem ten pobór mocy (coś czuję, że wyjdzie około 50 :wink:.

Wygląda, że PT jest w trybie Idle a nie Stand by.

A co do wzbudzenia AMP od strony source (jak miałeś ustawione source w menu HDMI on czy off?) to ok ale u mnie po włączeniu TV, który ma ustawioną opcję czasowego wyłączenia po ponownym włączeniu zbudza AMP.
Eh, też mi na to wychodzi że ten tryb PT to będzie pod tryb Idle. Jak sprawdzisz miernikiem, to potwierdź :)
W weekend mam nadzieję że jeszcze się pobawię tymi ustawieniami. Może być że parametr Source miałem na ON.

Ogólnie tryb PT jakoś mnie nie przekonuje, strasznie dużo kombinacji. To już wolę tak jak mam. Czyli w ciągu dnia żona włącza MiniMini+ dla młodego, gdzie ampli ma tylko centralny + surround. Fronty są pod wzmakiem - jego nie włącza. I tak jakość tych kanałów TV to w 90% audio leci przez centralny tylko ;)

Ostatnia edycja:

bojeq

New member
Witam po dłuższej chwili.

Zrobiłem testy ze wszystkimi możliwymi kombinacjami.
Nic nowego. Wyniki jak wcześniej.
PT tylko działa w połączeniu z trybem idle.

Jak obiecałem kupiłem także miernik.
Wyniki spodziewane. W PT ok 50W (pokazywało 47-48 ale zakładam, że to błąd pomiaru urządzenia średniej jakości). Co ciekawe po włączeniu AMP zużycie rośnie nieznacznie do ok 52-55W i utrzymuje się podczas słuchania z poziomem głośności wystarczającym do użytkowania TV przez juniora i żonę.
Wniosek mam jeden - można po prostu AMP nie wyłączać wcale mając potrzebę PT ;-).

Dla chcących być eko pozostaje połączenie dekoder kablowy to TV (bo o takiej sytuacji tutaj pisałem) i dalej do AMP światłem.

quasimodek

Member
Bez reklam
Dla chcących być eko pozostaje połączenie dekoder kablowy to TV (bo o takiej sytuacji tutaj pisałem) i dalej do AMP światłem.

Zapomniałeś dodać "lub dla oszczędnych" albo "nielubiących wyrzucać pieniądzy w błoto" i parę innych opcji jeszcze by się znalazło.
W moim ampli producent deklaruje 30W i jest to koszt około 180 PLN/rok. W Twoim wypadku jest to już około 300 PLN/rok...
Trzeba zadać sobie 2 pytania:
- stać mnie na to?
- widzisz lepsze przeznaczenie dla tej sumy?
W przypadku odpowiedzi na 1 pytanie przecząco lub 2 pytanie twierdząco należy wyłączyć tą prądożerną opcję i wydać pieniądze na coś innego :) chociażby BD czy zewnętrzny dysk itp...

bojeq

New member
Każdy może wybrać jak uważa :).

Ja wybiorę połączone eko z zakupami kolejnych BR ;-).
Ale jak sobie pomyślę o przeciąganiu kolejnego kabla "w ścianie" i grzebaniu w szafce to aż mnie trząsa :)

WiTT

New member
Bez reklam
Jak obiecałem kupiłem także miernik.
Wyniki spodziewane. W PT ok 50W (pokazywało 47-48 ale zakładam, że to błąd pomiaru urządzenia średniej jakości). Co ciekawe po włączeniu AMP zużycie rośnie nieznacznie do ok 52-55W i utrzymuje się podczas słuchania z poziomem głośności wystarczającym do użytkowania TV przez juniora i żonę.
Wniosek mam jeden - można po prostu AMP nie wyłączać wcale mając potrzebę PT ;-).
No i przynajmniej udokumentowane :)
Czyli zostaję przy opcji która od początku działa - z wł. ampli :)
Ja mam to wszystko pospinane, idzie wg. zamysłu przez ampli wszystko, ponadto Logitech pilot też skonfigurowany, jednym przyciskiem włącza się to co trzeba - już chyba nie miałbym siły zmieniać i tłumaczyć żonie co miałaby wcisnąć by juniorowi bajka się włączyła z dźwiękiem przez TV, a co wcisnąć żeby film z TV popłynął przez ampli ;) Wybieram prostsze rozwiązanie :D

W moim ampli producent deklaruje 30W i jest to koszt około 180 PLN/rok. W Twoim wypadku jest to już około 300 PLN/rok...
Poproszę o dokładne rozpisanie powyższych wyliczeń.

Trzeba zadać sobie 2 pytania:
- stać mnie na to?
- widzisz lepsze przeznaczenie dla tej sumy?
Jest jeszcze trzecia opcja - nie po to kupowało się Kino Domowe żeby teraz słuchać dźwięku przez głośniczki pierdząco-buczące z TV :razz: :mrgreen:
Nie chcę rozpoczynać dyskusji o wyższości jednego rozwiązania nad drugim - bo nie tego temat dotyczy, ale kurcze, to tak jakby kupić większe mieszkanie/dom i dziwić się że mam większe opłaty. To przecież jest logiczne że jak kupujemy coś, to nie po to by stało i od święta się używało (komuną mi tu zaleciało) tylko by służyło na codzień. Nie dajmy się zwariować. Jak coś nam generuje duże wydatki czy koszta - pozbądźmy się tego, po co na siłę utrzymywać, żeby przed znajomymi się chwalić? -> ot, takie moje trzy grosze do tej całej dyskusji o pro-eko i oszczędnościach. ;)

quasimodek

Member
Bez reklam
Zapraszam kolegę do kalkulatora jakich dużo w necie. Np. tutaj ---> http://www.calculla.pl/pl/koszt_pradu

Kolega podstawi dane i mu wyjdzie orientacyjny koszt zużycia.
Ja podałem roczny.
Nie jestem przeciwnikiem nieużywania. Jak najbardziej, używajmy. Ale czy ta opcja jest potrzebna kiedy domownicy śpią? Para w gwizdek, mamona w niebo wraz ze spalonym węglem w elektrowni.
Ja nie używam pass through. Wiadomości czy 80% innych programów jakie oglądam w TV nie puszczam na 5 kolumn bo mija się to przeznaczeniem kina domowego.
Przez ampli idą tylko filmy, muzyka i gry.
Oczywiście każdy ma wybór i każdy robi jak uważa. Ja wyraziłem tylko swoje zdanie i podałem orientacyjne koszty.

Ostatnia edycja:

WiTT

New member
Bez reklam
O widzisz, bardzo fajny kalkulator.
Przy moim założeniu: 0,31zł (obecnie 0,25zł/kWh, taryfa Komfort PGE), 6h/dziennie, pobór 50W (czyli PT) - to mi wylicza 33,94zł/rok (!).
Nie wiem jaką masz taryfę ani jakiego dostawcę energii, ale skąd Ty żeś wytrzasnął u siebie 150zł to pojęcia nie mam i tym bardziej te 300zł na nasze NAD'y.

quasimodek

Member
Bez reklam
O widzisz, bardzo fajny kalkulator.
Przy moim założeniu: 0,31zł (obecnie 0,25zł/kWh, taryfa Komfort PGE), 6h/dziennie, pobór 50W (czyli PT) - to mi wylicza 33,94zł/rok (!).
Nie wiem jaką masz taryfę ani jakiego dostawcę energii, ale skąd Ty żeś wytrzasnął u siebie 150zł to pojęcia nie mam i tym bardziej te 300zł na nasze NAD'y.

To Kolega weźmie jeszcze raz kalkulator i policzy swój koszt kwh w taryfie G11 poprawnie (koszt kwh + koszt dystrybucji) a następnie poprawnie podstawi dane do kalkulatora.
Załączona opcja Pass Through działa NON STOP więc jak napisałem jest to cały czas "paląca się żarówka" 30W (Onkyo) / 50W (NAD). Jeżeli faktycznie chcesz mi udowodnić błąd to pomnóż zamiast 24h dziennie 18h dziennie (bo napisałeś, że ampli działa 6h/dziennie więc tego zużycia liczyć nie będziemy)
Dla ułatwienia podam jeszcze przydtany opis i cytat z tego linku:
Ile kosztuje 1kWh energii. Cena prądu w 2014. Kalkulator. | Jak oszczędzać w domu

Jak liczyć zużycie prądu przez żarówkę czy grzejnik?
1kWh = energia zużywana przez urządzenie o mocy 1000 W w ciągu 1 godziny.
przedrostek „kilo” = 1000
Zatem jako klient Tauronu (dystrybucja i sprzedaż) ogrzewając biuro grzejnikiem 1000W w taryfie G11 zużywam w moim regionie (Dolny Śląsk) prądu za 54 grosze za godzinę.
Mój laptop o mocy 40W liczy się następująco 54 grosze x 40Wh = 54 grosze x 0,04 kWh = ca. 2 groszy na godzinę pracy.
Proste? Oczywiście – kalkulator do ręki i już wiesz ile prądu zużywa Twoje urządzenie.

Do góry