wzorcu napisał:Mam pytanie dość błahe [....]
Drodzy forumowicze czy potwierdzacie, że przy tej sile sygnału to nie ma związku, ami się tylko "wydaje" że mam gorszy obraz?
Nie jestem profesjonalnym "ustawiaczem anten" i mogę sie mylić, ale z tego co widze u siebie, to siła sygnału ma znaczenie tylko w tym sensie że przy mniejszej sile i gorszych warunkach atmosferycznych szybciej zniknie obraz. Dopóki jest, to jest taki sam.
Czy zmiana konwertera moze mieć wpływ na obraz. Myślę ze tak. Może to nie najlepszy przykład, ale porównywałem dwa dekodery przy tym samym konwerterze i tych samych kablach. Dekoder n-ki dawał nieco ostrzejszy ale jednocześnie nieco bardziej spikselowany obraz niż dekoder polsatu (ten sam kanał sd, ten sam kabel scart). Różnica była minimalna. Może tak jest u ciebie, że strary konwerter dawał nieco rozmyty obraz, a nowy daje trochę ostrzejszy ale przez to bardziej widać pikselozę. To przemawia raczej na jego korzyść bo ostrość można wyregulować przy nowszych telewizorach z poziomu menu, czyli nowszy konwerter daje ci "większe pole manewru". Ale to takie gdybanie. Wpływ na jakość sygnału ma też wsunięcie lub wysunięcie konwertera do przodu lub do tyłu. U mnie jakość sygnału znacznie się poprawiła gdy przesunąłem go dalej od lustra anteny. Poprostu lepiej się "wstrzelił" w jej ognisko.