piotrwzk napisał:Witam
Mam problem z ustawieniem anteny. Kupilmem "n" wczoraj. Talerz i konwerter kupilem oddzielnie w MM. Zmontowałem tależ założyłem konwerter (gniazdem na kabel w dół) i zamontowałem na maszcie. Ustawiłem podobnie jak sąsiad z 6 i 8 piętra. Jeżeli sąsiedzi mają anteny to zakłądam że u mnie też powinno złapać. Próbowałem 2 godz i nic nie złapałem. Siła sygnału 70-90% w zalezności od ustawienia talerza ale jakość sygnału ciągle mam 0%. Czy jest możliwe że żle zamontowałem konwerter? Czy trzeba go jakoś ustaiwać (kręcić nim)? Co mam nie tak?
Zauważyłem dziwną reakcję nboxa. Po wyłączeniu na pilocie albo na panelu nboxa tuner po kilku sek samoczynnie się uruchamia i próbuje szukać połączenia z satelitą (standardowy obraz przed złapaniem satelity).
Czy coś z moim nboxem jest nie tak?
pozdrawiam
Przyłączam się do pytania, mam dokładnie to samo: przy sile sygnału 70-75% jakość sygnału zero, nbox nadaje na zmianę komunikaty "trwa pobieranie listy kanałów" oraz "brak sygnału - sprawdz podłączenie dekodera". I jeszcze coś zauważyłem - znudzony tymi komunikatami próbowałem go wyłączyć z pilota, ale dosłownie po trzech sekundach sam się włączał z powrotem i dawaj od nowa to samo. Jedyna rada pani z partyline to "kręcić anteną dalej"... Jest możliwość że soft jest zwalony? Są jakieś sposoby na jego podmianę? Boję się że orły z MM nie dadzą rady...