Kilka zdań napiszę o wrażeniach moich z odsłuchu wczorajszego.. Ci co znają mnie dobrze wiedzą, że nie potrafię ubierać w piękne słowa tego co słyszę, oczywiście mógłbym napisać coś z jakiś testów i wklepać tutaj ale wtedy byłoby to nie uczciwe, a zawsze staram się pisać w 100% to co odczuwam.. ale postaram się coś naskrobać..
Zacznę od kabla głośnikowego AQ Castle rock – jest to dosyć gęsty kabel o rokowym brzmieniu. Nie ma w nim za dużo subtelności (mam nadzieję że wiecie o co mi chodzi) jest basu dosyć sporo ale jest kontrolowany i nie czuje się że jest go za dużo przynajmniej w B&W … aczkolwiek myślę sobie, że z innym wzmacniaczem np. MF, Atoll albo Accuphase i być może (tego nie jestem pewny) z innymi kolumnami jak np. SF, Dynaudio taki kabel bardziej się sprawdzi.. w połączeniu integry PASS (amerykańskie dziecko) można się zastanawiać,,,,- ja bym go nie kupił z PASS - co nie oznacza ze to zły kabel bo w sumie dał radę… pod względem wykonania również fajnie się prezentuje.. troszkę sztywny ale taki klimat tego kabla.. i tej firmy..
Sama integra w sumie robi wrażenie ma niezłą moc patrząc że kosztuje tyle co np. marantz 11S3.. a dla mnie zdecydowanie lepsza .. jeśli chodzi o granie to wg mnie bardziej jest mu do cieplejszego wzmaka niż do ostrego aczkolwiek to nie jest to co np. MF, Atoll - które dla mnie są cieplejszymi,.a które również można w tej cenie zakupić.. nie wspominając o wzmakach Accu… PASS jest mocny,dynamiczny, dosyć szybki z odpowiednią dawką basu, który można powiedzieć że jest kontrolowany i nie ma się uczucia tzw. ciągnącego basu.. ale to również zasługa B&W, a nie tylko samej integry.. generalnie jest ok. ale ja tego konkretnego modelu bym nie kupił.. jak również nie kupiłbym go kupując kolumny B&W. Troszkę też się grzeje – ja ponad trzy godziny testowałem plus pewnie ze 30-60 min był wcześniej włączony.. odtwarzacz Cd też bym kupił inny kupując kolumny B&W.
Teraz jeśli chodzi o kolumny to ja już odsłuchiwałem 804 D3 tylko z MF ale to taki dosyć szybki test był bo około 40-50 min trwał.. i gdybym miał porównać MF tzw 500 tkę (który deko jest droższy ) to osobiście wolałbym jednak MF w połączeniu z B&W… ewentualnie wolałbym dołożyć i kupić Accuphase E 370, a wtedy byłoby jeszcze lepiej. Pomimo, że mocowo Accu jest słabszy niż MF 500 tka..Ale barwa i jakość dźwięku w Accu kasuje MF..
Co do samego grania to Ci którzy słuchali np. CM 9,10 to jest ta sama szkoła tylko na wyższym poziomie - jest lepiej, dokładniej itp. Jest to odczuwalne ale to kosztuje i każdy będzie miał swoje zdanie czy warto jest o tyle więcej kasy wydać i kupić 804 czy też nie.. (oczywiście biorę pod uwagę ludzi których jest stać kupić takie kolumny, ewentualnie nie jest to dla nich mega wydatek) Ja lubię dosyć B&W bo to są specyficzne kolumny, wysokie tony mają coś podobnego do kolumn które są na berylu (Focale, Paradigmy – wyższe modele) czyli są detaliczne i dużo się słyszy ale nie kłują po uszach – człowiek się nie męczy tym dźwiękiem słuchając przez dłuższy okres nawet przy odpowiedniej głośności. Przynajmniej ja tego nie doświadczam, choć momentami może coś jest na rzeczy, że jest deczko przy dużo ale z innymi wzmacniaczami tymi bardziej ciepłymi tego nie odczuje się.. przy MF nie miałem tego odczucia, a co dopiero gdybym podłączył Accu.. ale też trzeba pamiętać, że to są zupełnie inne wysokie tony niż mają takie kolumny jak SF czy Dynaudio.. Bas w B&W jest dosyć punktowy i precyzyjnie kontrolowany i nie ma mowy żeby człowiek nawet przez chwilę miał wrażenie, że za „głęboko” się rozlał po pokoju w którym słuchamy tych kolumn.. jest to nie możliwe przy tych kolumnach..bas jest w punkt i kontrolowany.. dosyć dobrze to czuć np. kiedy gra perkusista na podwójnej stopie z grupy Nightwish… Oczywiście przy pewnych płytach tych źle nagranych daje się odczuć pewien niedosyt, aczkolwiek nie wiem czy kiedyś znajdę takowe kolumny, które by temu sprostały w 100% znaczeniu tego słowa jak i oczywiście wzmacniacz bo to musi iść w parze..
A teraz krótko o 803 D3, a dlatego krótko bo nie potrafię sobie wytłumaczyć pewnej sprawy.. będąc szczerym myślałem, że różnica pomiędzy 804 a 803 jest bardzo mała i że za długo na nich nie pogram .. powiem więcej nawet chciałem żeby tak było.. ale tak nie jest .. Nie potrafię zrozumieć tego bo niby wszystko jest podobne (choć jak się poczyta i chwile porozmawiałem z kimś kto jest dobry w tym temacie jak i ma duże doświadczenie z kolumnami od B&W to okazuje się że to tylko tak się wydaje jeśli chodzi o te dwa modele kolumn), a jak podłączyli mi 803, które były „zimne”, a pomimo tego od razu była wyczuwalna zmiana na plus, nawet przy tych słabszych płytach – nawet sobie myślę, że w tych płytach było najwięcej czuć różnicy ..wszystko inaczej odczuwałem od góry (która była przyjemniejsza, a szczególnie w tych słabszych płytach) poprzez średnie tony (zapewne tuba robi inną robotę) a skończywszy na basie i nie chodzi tylko o to że jest o 2 cm większy głośnik, tylko inaczej ten bas wybrzmiewa. Być może na ten fakt ma wpływ że BR jest na dół skierowany w podstawę kolumny, nie wiem ale nie będę ściemniał, że to są prawie takie same kolumny pod względem tego co usłyszałem bo tak nie jest.. a naprawdę chciałem żeby były podobne.. (pamiętajmy ten PASS to zupełnie inny klocek(dużo słabszy) niż np. PASS 250), a gdyby podłączyć do tego odpowiedni wzmak jak np. Accuphase E 470 to byłoby jeszcze lepiej.. i jeszcze większa różnica by była przy tych konkretnych kolumnach. Więc się zdziwiłem na plus, ale ta większa jakość w tym co usłyszałem również kosztuje prawie 100% więcej - niestety.. ale dla mnie grają fajniej, pełniej i w lepszej jakości dźwiękowej.. pytanie czy się chce wydać o tyle więcej żeby ten + usłyszeć… choć do tych kolumn ja osobiście kupiłbym Accu E470. Kolumny pod względem wyglądu dla mnie bardziej przemawiają 803 ale to raczej normalne.. lepiej się prezentują.
Porównajmy jak grały poprzedniki tych kolumn (803 wcześniejszej nie słuchałem) ale 804 słuchałem i ma mój kumpel.. czy to jest podobny dźwięk wg mnie i wielu innych, którzy lubią tę firmę - uważam że nie jest to ten sam dźwięk (podobnie jest np. z Dynaudio nowymi countrami) ale w jednym jak i w drugim wypadku dla mnie nie jest to gorszy dźwięk tylko inaczej podany słuchaczowi.. Dla mnie jest to ten sam dobry obiad tylko zjedzony przy innym stole i na innym obrusie.. ale również mi smakuje.. tylko z innymi przyprawami. Na innym forum rozmawiałem z osobami które trochę w życiu przerzucili kolumn z tej firmy i różnie się wypowiadają – kilku zmieniło na nowe inni czekają na kolejne.. więc kwestia gustu muzycznego i tego co się oczekuje od danych kolumn. Jedne jak i drugie kolumny dla mnie są warte zastanowienia się nad kupnem o ile chcemy wydać takie kwoty żeby mieć te kolumny u siebie w salonie.. Ale czy to te wymarzone, jedyne o których by się marzyło, te z którymi chciałoby się zakończyć przygodę ze stereo ??? Do takiej decyzji jeszcze nie doszedłem.. Trzeba posłuchać jeszcze kilku innych kolumn i trzeba pamiętać, że B&W trzeba z słuchać z ciepło grającymi wzmacniaczami.. Dlatego być może często B&W są łączone z Accu czy też z Makami..
Wykonanie kolumn w sumie nie można się czego czepiać nie jest to takie wykonanie jak ma np. SF czy choćby Triangle (wyższe i najwyższe modele) gdyż nie mają w swojej ofercie HG (a jest pewna grupa ludzi którzy lubią takie rzeczy) nie licząc czarnego i białego koloru, w których ja nie gustuje… plus nie ma za dużo kolorów fornirów w tej firmie na co cierpi wiele firm.. A B&W konsekwentnie od kilku lat robi prawie te same kolory..
Reasumując nie zmienia to faktu, że inni mogą mieć inne odczucia słuchając muzyki przy tych kolumnach.. czy też inaczej podchodzą do wykonania tychże kolumienek bo to kwestia wielu czynników,,, począwszy od tego co się słucha, a skończywszy na kablach i elektronice..nie wspominając o naszym słuchu bo nie wszyscy słyszymy to samo …
Teraz pora na odsłuch zestawu od marantza PM 10 i na warsztat idą SF olimpijki III i Serafino Tradytion.. Olimpijki już słuchałem ale z innym wzmakiem..Zobaczymy czy marantz da radę w szczególności w stosunku do ST.. choć patrząc na cenę musi dać radę.. w przeciwnym wypadku będzie to porażka dla tej firmy.. Oczywiście może podobać się mniej lub bardziej (mam na myśli brzmienie) kwestia gustu, a o tym się nie dyskutuje, ale nie może mu zabraknąć mocy i dynamiki przy tych kolumnach. Cena zobowiązuje…