Sam oglądam dużo serialów i wtedy 16:9 to must haveNie wyobrażam sobie oglądać filmy na ekranie 16:9 dziwi mnie że dopiero teraz się na to zdecydowałeś. Ja poszedłem trochę inną drogą jeszcze.
Czyli wreszcie Total Black.
Aczkolwiek myślałem, że jednak skusisz się o multiformat.
Chyba że ogląda się tylko filmy w formacie kinowym i 16:9 jest zbędne.Samodzielny ekran 21:9 ma faktycznie sens, jak powierzchnia wizyjna w poziomie jest sporo większa/szersza, jak ta, którą mamy możliwość wstawić (również na szerokość) mając ekran 16:9.
Jeżeli nie, to ekran 16:9 będzie lepszy i bardziej uniwersalny, bo i tak "wciśniemy" do tego format 21:9, więc wychodzi na to samo, za to filmy w 16:9 będą o wiele, wiele większe, jak na samym ekranie 21:9.
Multiformat załatwia w tym wypadku właśnie sprawę i mamy 2in1.
A format kinowy to jest super jak ma 3m szerokości.
(Wysokość obrazu wychodzi podobna jak w tv 75" ale szerokość, tak z 1.8 raza większa).
"prawie" to pojęcie względne [emoji1].Nie chce jest już punktować.
Tak wygląda porównanie ekranu z POLEM WIZYJNYM (a nie jakąś kasetą) o podstawie szerokości 280cm przy formacie 21:9 w porównaniu do TV 75" 16:9:
Zielone - tv 75"
Niebieskie - ekran 21:9 szeroki na 280cm
"Praaawie" to od biedy można by porównać do 85"... a nie 75".
Dla porównania, Bipo ze swoim 130" 16:9 ma dokładnie to samo co Ty podczas oglądania żródła/filmu 21:9, a nawet jeszcze więcej, przy czym ma dodatkowo nieporównywalnie większy ekran do dyspozycji przy oglądaniu materiału/filmu 16:9. Więc masz nieuzasadnioną stratę wielkości ekranu, no chyba, że ograniczają na górze/dole jakieś półki/szafki i tylko format 21:9 mógł się tam wpasować.
To jest to o czym pisałem wielokrotnie, sens korzystania tylko i wyłącznie z ekranu 21:9 musi być przemyślany i stosuje się go najczęściej, żeby uzyskać o wiele, wiele większą szerokość ekranu, nie osiągalną dla ekranów 16:9 z uwagi na ograniczoną wysokość pomieszczenia i to FAKTYCZNIE ma sens przy seansach, ale pakowanie ekranu 21:9 tam gdzie można zmieścić ekran 16:9, to kastracja i nic więcej.
Ekran o proporcjach 21:9 o podstawie szerokości powiedzmy 370cm, byłby bezkonkurencyjny dla ekranu 130" 16:9, ale nie o szerokości 280cm.
Już tyle nie ma wysokości, bo mu format zmieniłem.Rafał mój ma dokładnie 2,90cm szer.powierzchni aktywnej, plus czarne paski po bokach po 5cm co w sumie daje 3.00 m całej szerokości. Wysokość 163cm plus paski góra/dół 173cm.(131")
Jeśli twój ma 280szer.to wysokość 158cm czyli 127".