mkv a hdtv

igoor1983

New member
od dluzszego czasu ogladam filmy tylko mkv (plazma 50) i w sumie ta jakosc mi bardzo odpowiada choc sa lepsze i gorsze relasy i nie koniecznie zalezy to tylko od bitratu i wielkosci pliku bo niektore filmy 4 gb maja o wiele lepsza jakosc niz te co zajmuja 8gb, a mam ich kolo 200 wiec chyba wiem co mowie, no ale nie to mnie meczy. ostatnio zmienilem upc na n i masakra mam 5 programow filmowych hd i masakra tam jakosc jest o wiele lepsza niz w moich mkv, tzn ten sam film na mkv a w hdtv, to w tv wyglada o wiele lepiej i to nie jest jakas tam mala roznica roznica jest ogromna tzn ma sie to tak jak dvdrip do dvd, czy naprawde mkv musza miec taka "cienka" jakosc? bo ja aktualnie przestaje juz sciagac filmy bo za rok wszystkie aktualne filmy beda lecialy na tych kanalach co je mam i to w o wiele lepszej jakosci , zadnego dopasowywania napisow i nagrywania na plyty, to sa zalety wada jest oczywiscie to ze glownie jest to lektor (nie kazdy lubi) no i czesto ci z tv maja problem z zakodowaniem odpowiednio dzwieku bo niby jest napisane ze to jest np dd5.1 a tu dupa jakies marne stereo. tak wiec ogolnie do tych co sciagaja i nagrywaja filmy polecam zrobic to co ja, olac sciaganie doprsowywanie napisow i nagrywanie i zakupic nke i wszystko miec w dupie:)

jgx

New member
Bez reklam
od dluzszego czasu ogladam filmy tylko mkv (plazma 50) i w sumie ta jakosc mi bardzo odpowiada choc sa lepsze i gorsze relasy i nie koniecznie zalezy to tylko od bitratu i wielkosci pliku bo niektore filmy 4 gb maja o wiele lepsza jakosc niz te co zajmuja 8gb, a mam ich kolo 200 wiec chyba wiem co mowie, no ale nie to mnie meczy. ostatnio zmienilem upc na n i masakra mam 5 programow filmowych hd i masakra tam jakosc jest o wiele lepsza niz w moich mkv, tzn ten sam film na mkv a w hdtv, to w tv wyglada o wiele lepiej i to nie jest jakas tam mala roznica roznica jest ogromna tzn ma sie to tak jak dvdrip do dvd, czy naprawde mkv musza miec taka "cienka" jakosc? bo ja aktualnie przestaje juz sciagac filmy bo za rok wszystkie aktualne filmy beda lecialy na tych kanalach co je mam i to w o wiele lepszej jakosci , zadnego dopasowywania napisow i nagrywania na plyty, to sa zalety wada jest oczywiscie to ze glownie jest to lektor (nie kazdy lubi) no i czesto ci z tv maja problem z zakodowaniem odpowiednio dzwieku bo niby jest napisane ze to jest np dd5.1 a tu dupa jakies marne stereo. tak wiec ogolnie do tych co sciagaja i nagrywaja filmy polecam zrobic to co ja, olac sciaganie doprsowywanie napisow i nagrywanie i zakupic nke i wszystko miec w dupie:)
coś w tym jest tylko po co wypalasz na płyty - nie mozesz z kompa albo kup odtwarzacz sieciowy

rami321

New member
A z jakiej odległości oglądasz te 50"? Te pliki masz 720p czy 1080p? Jeżeli 720p to różnica na pewno będzie bo sygnał hdtv pewnie masz 1080i. Daj nazwy kilku plików które odtwarzałeś i miały słabszą jakość, może akurat będę miał i zobaczę u mnie. Co konkretnie Ci się rzuca tak w oczy, w czym przejawia się ta słabsza jakość?

brandt78

New member
A na czym odtwarzasz te mkv? komp? NMT?
Pewnie masz cos zle ustawione... mam "n" i kanaly HD nie wygladaja jakos lepiej niz mkv'y ktore zapuszczam przez wdtv live.

igoor1983

New member
no tak oczywiscie najlepiej by bylo miec odtwarzacz sieciowy , ale niestety mam bd370 i dlatego jestem skazany na plyty, komputer oczywiscie mam pod to wszystko podpiety ale powiem szczerze ze mam maly problem bo jakim programem na kompie nie odpale filmu to wyglada on po prostu gorzej niz odpalony z bd370, a sprawdzalem i vplayer i media player, nie wiem jakos tak dziwnie jest z odswierzaniem filmu, nie potrafie tego wytlumaczyc to tak jakby poszczegolne klatki filmu byly powoli odswierzane i tak pod ukosem a nie prostopadle linie byly rysowane (pewnie nikt nie zakuma:), a jak otwieram vplayerem to cos jest z jakims filtrem spieprzone bo obraz jest bardzo zpikselowany, tak wiec najlepiej zdecydowanie to na stacjonarnym wszystko wyglada. 50 caly ogladam z 3,5-4m, a filmy na ktorych widzialem duza roznice to np: odtatnio king kong na tvn i pare tygodni temu infiltracja

igoor1983

New member
aha a filmy glownie ogladam w 720p bo bd370 nie odtwarza profilu 5.1 ktory jest powszechny w plikach 1080p.ogolnie obraz z tv jest taki hmmm bardziej plastyczny, ale czy az taka roznica jest miedzy 1080i a 720p?? nie sadze

Kapral_Hicks

Klub HDTV.com.pl
vip
Na plazmie 42x10 obraz HD z Nki mnie tam nie zachwycił tak jak mkv 720p. A jak ustawie jeszcze filtry poprawiające obraz itp to już wogóle dramat. Tak samo puściłem ostatnio Punishera z 82 r, Divx 700mb przez ps3. Byłem zaskoczony, obraz był czytelniejszy, czystszy, widocznie lepiej obrysowany niż wiele kanałów z N (oczywiście w SD). Słyszałem ze materiał na N ma słaby bit rate i widocznie musi być coś na rzeczy.

brandt78

New member
Jesli bd370 masz prawidlowo podpiety/skonfigurowany po hdmi, to twoje problemy raczej zle swiadcza od tym playerze :/
Kazdy mkv 720p jaki widzialem jest lepszy od jakosci tvnHD.

1080i to po prostu 720p z przeplotem i wg mnie 720p wyglada lepiej i tam mam n'ke ustawiona.
A co do bitrate to bez przesady, slaby to ma chyba polsat, a nie n'ka...

mataman

New member
Bez reklam
tak wiec ogolnie do tych co sciagaja i nagrywaja filmy polecam zrobic to co ja, olac sciaganie doprsowywanie napisow i nagrywanie i zakupic nke i wszystko miec w dupie:)

w dupie to ja mam n'ke. Mam płacić za cos co moge mieć gratis i to w lepszej jakości obrazu i dzwieku (dts). Juz nie mówiąc o tym że duzo wcześniej.

gatar

Active member
Bez reklam
Witam.
" tak wiec ogolnie do tych co sciagaja i nagrywaja filmy polecam zrobic to co ja, olac sciaganie doprsowywanie napisow i nagrywanie i zakupic nke i wszystko miec w dupie:)"
"a tu dupa jakies"
Hmmmm .... no tak, przy tak wyrafinowanym słownoctwie :) to n-ka będzie miała zawsze lepsza jakość od mkv.
Mam C+HD i jakoś nie zauważyłem jakiejś znaczącej różnicy między mkv HD a np. C+HD. Często mkv jest lepsze od c+hd.

mat74

Well-known member
Bez reklam
nie wiem jak wygladaja te mkv ,ktore daja gorszy obraz niz filmy w HD w n-ce.
jednego jednak jestem pewien :-D jakosc kanalow filmowych w n-ce (mowie o hbo hd i n-filmhd)
to w porownaniu z jakoscia "prawdziwego hd" (chodzi mi o obraz z plyty BD) to zwykla h..nia i kaszana...
nie ma w ogole co porownywac.... chocby nie wiem jaki byl bitrate to juz samo przezomowanie obrazu daje oplakany efekt !
moze tych ,ktorzy ogladaja na TV takie zabiegi ciesza - roznica jakosciowa nie jest moze tak zauwazalna, jednak posiadacze wiekszych ekranow wiedza o czym mowie.

Luphis

New member
Nie ma co porównywać. mkv w 1080p wygląda dobrze, ale nie idealnie, i na wiekszym TV widać różnicę między tym a blue ray.

Bucek

Banned
ludzie, czego wy goscia w ogole czytacie? przeciez to jakis nawiedzony dealer "n-ki" i tyle ...

albo kompletny matol nie umiejacy skonfigurowac komputera :p

Do góry