Słuchając nie używam ani loudness ani source direct.
Co do braku pary wzmacniacza tu po kilku dniach słuchania w pełni się zgadzam. Przy cichym słuchaniu rzeczywiście basu nie ma zupełnie i w ogóle gra jakoś tak bez wyrazu, ale wystarczy przekręcić gałakę volume na godz dziewiątą i już jest fajnie, na dziesiątej jest pięknie a na jedenastej to już poezja![]()
Słucham z pożyczonego odtwarzacza CD pionier PD- s504 więc sprzęt to nienajnowszy i nie z najwyższej półkiDaj kolumnom trochę czasu, jak się ułożą (wygrzeją) trochę zmieni się ich charakter, dodatkowo sporo wnosi dobre źródło oraz kabelki, sam sceptycznie podchodziłem do kwestii okablowania do momentu, gdy tanie RCA zamieniłem lepszymi![]()
Odtwarzacz mam podłączony pod wejście CD (dwie czincze z obu stron kabla), rozumiem że to różnica i należy go podłączyć pod optyka.W kwestii brzmienia: jeżeli podłączysz dowolny odtwarzacz przez optyka do pm6005 - to różnicy vs cd5005 nie uświadczysz. W obu urządzeniach (i w cd6005 też) siedzi ten sam przetwornik a/c.
Odtwarzacz mam podłączony pod wejście CD (dwie czincze z obu stron kabla), rozumiem że to różnica i należy go podłączyć pod optyka.
W kwestii wyjaśnienia, odtwarzacz (pionier PD-S504) którego obecnie używam ma około dwudziestu lat i na allegro stoi za 100 zł więc zdaję sobie sprawę że to nie jest demon audiofilskiego grania.
Właśnie nie, odtwarzacz cd musi być podpięty przez rca (tak jak Ty masz).
Czy dobrze rozumujeWłaśnie nie, odtwarzacz cd musi być podpięty przez rca (tak jak Ty masz), podpinając go cyfrowo (optyk, hdmi) uzyskasz taki sam dzwięk na każdym cd. Całą robotę wykona przetwornik cyfrowo-analogowy amplitunera lub wzmacniacza i to on będzie odpowiedzialny za barwę dźwięku. Co do odtwarzacza to sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. W tym przypadku (chodź nie sądzę) przetwornik z ampli może lepiej zagrać niż cd po analogu.
Czy dobrze rozumuje
Ten słabej jakości odtwarzacz podłączony pod optyk zagra tak samo jak marantz cd 5005 a więc odtwarzacz za tysiaka a teraz podłączony przez RCA gra tak ja odtwarzacz za sto złotych kupiony dwadzieścia lat temu czyli jednak gorzej
Ten słabej jakości odtwarzacz podłączony pod optyk zagra tak samo jak marantz cd 5005 a więc odtwarzacz za tysiaka a teraz podłączony przez RCA gra tak ja odtwarzacz za sto złotych kupiony dwadzieścia lat temu czyli jednak gorzej.
Ciekaw jestem jak takie porównanie wypadło by z CD SA8005 (4k+ zł).Znaczy to że ten dac w marantzu pm 6005 to jest totalna ściema a nie poważne urządzenie.