Marantz PM 6005 +Dali zensor 7

Bipo

Active member
Bez reklam
Nie ma co się oszukiwać ale seria 7xx z denona a 15xx to dwie różne szkoły grania. Niby ta sama firma ale po włączeniu okazuję się, że mamy dwa różne brzmienia, nie wierzyłem w to ale po przesłuchaniu okazało się to prawdą...;-)

vectra1

Member
Bez reklam
Nie ma co się oszukiwać ale seria 7xx z denona a 15xx to dwie różne szkoły grania. Niby ta sama firma ale po włączeniu okazuję się, że mamy dwa różne brzmienia, nie wierzyłem w to ale po przesłuchaniu okazało się to prawdą...;-)

Nigdy nie miałem okazji na bezpośrednią konfrontację PMA-7xx vs PMA15xx, a jestem ciekaw jakie są główne różnice ?
Tak samo ciekawi mnie porównanie PM8005 vs PMA-1520, ten sam przedział cenowy, ten sam brand.

Whiplash

New member
Bez reklam
Przeskok jakościowy napewno bedzie, wkoncu zestawiamy wzmak za 1200 i 5000zl. Aczkolwiek charakter grania chyba pozostaje ten sam. W tescie Audio piszą, że wszystko jest ok, mocy sporo bo to konstrukcja Dual mono ale basowi brakuje tego czegoś. Denon i Marantz wg. mnie wlasnie tak graja, nie eksponuja skrajów pasma jak inne wzmacniacze, przez co dla jednych graja plasko a dla drugich "neutralnie-muzykalnie"

czarek13

New member
Sprzęt właśnie dotarł do domu wzmacniacz marantz 6005 plus kolumny dali zensor 7 i teraz pytanie.
We wzmacniaczu mam wejścia 4-16 ohm i 8-16 ohm rozumiem że jeśli kolumny mają 6 ohm to podłączam do wejścia 4-16 ohm.

czarek13

New member
Ok. Dzięki już chyba rozumiem górne gniazda czyli A. (właśnie obejrzałem jeden z odcinków redukcji szumu dot. ej kwestii )
Głupi ja :)
Rozumiem że te kable co mi przesłał z zestawem kolega blackninja obieram na końcach nożem i wtykam w gniazda.
Kolejne pytanie pod jaki wtyk podłączyć komputer.

Henry

Active member
Bez reklam
Możesz sygnał z kompa wypuścić do "AUDIO IN" optykiem, coaxialem lub analogowo 2xRCA (czinczami), byle nie do PHONO ;)

czarek13

New member
Wszystko podłączone, trochę żałuję że jednak nie zdecydowałem się na Cd-ka. No cóż uzbieram trochę pieniędzy to sobie dokupię.
Gra super. Póki co kolega pożyczył mi odtwarzacz Cd Pioniera Pd -s504
Na razie starczy.
Rozumiem że odtwarzacz Cd marantza 6005 od 5005 rózni się tylko wejściem na pendrive.

Fajny zestawik ;-) PM6005 powinien dać radę :)
Daje radę, trochę się obawiałem że zestaw zagra u mnie w domu zdecydowanie słabiej od tego co słyszałem w sklepie a o dziwo gra świetnie.
No jeszcze muszę tylko namówić żonę na dywan bo podobno poprawia akustykę i będzie już miód i orzeszki :)

Ostatnia edycja:

Henry

Active member
Bez reklam
Wszystko podłączone, trochę żałuję że jednak nie zdecydowałem się na Cd-ka. No cóż uzbieram trochę pieniędzy to sobie dokupię.
Gra super. Póki co kolega pożyczył mi odtwarzacz Cd Pioniera Pd -s504
Na razie starczy.
Rozumiem że odtwarzacz Cd marantza 6005 od 5005 rózni się tylko wejściem na pendrive.

Daje radę, trochę się obawiałem że zestaw zagra u mnie w domu zdecydowanie słabiej od tego co słyszałem w sklepie a o dziwo gra świetnie.
No jeszcze muszę tylko namówić żonę na dywan bo podobno poprawia akustykę i będzie już miód i orzeszki :)
Poczekaj aż się trochę kolumny wygrzeją, no i popracuj nad dywanikiem ;)

czarek13

New member
Swoją drogą, czytałem wpis jakiegoś internauty narzekającego na niewystarczający bas w dali zensor 7. Chryste, w mojej ocenie basu jest aż za dużo. Oczywiście rozumiem że to subiektywna ocena i każdy ma inne ucho ale u mnie gdy podkręcę bas na maksa to aż dudni, to pewnie nienajlepsza akustyka pokoju :)

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
Bo pewnie ten ktoś (jak jednak większość audio entuzjastów) niczego nie podkręca tylko słucha w pure/direct audio ;)
A kolumny mają dostarczać wszystkich składowych w sposób naturalny..

czarek13

New member
Mam jeszcze pytanie, z kolumnami dostałem kolce i gumowe podkładki. Póki co pod kolumnę podkleiłem te gumowe podkładki a kolce leżą w szafce (nie przykręcałem ich co by mi nie porysowały parkietu. Czy warto je jednak przykręcić i pod nimi umieścić jakiś filc lub gumę czy może zostawić tak jak jest bez kolcy ?

Pan_Borowik

New member
Róznica czysto wizualna. Moim zdaniem ładniej wyglądają na kolcach, ale jak bym miał drewno na podłodze to bym postawił na gumkach (albo z takimi metalowymi krążkami pod kolce).

Co do "podkręcania" basu - nie brzmi to dobrze, lepiej zostawić wzmacniacz na source direct.

Tak na marginesie, PM6005 jednak do tych Zensorów trochę pary brakuje - do cichego słuchania.
Na wzmacniaczu >100W (audiolab) jednak dynamika i bas przy niskich poziomach głośności jest bez porównania.

Ostatnia edycja:

lobos

New member
Bez reklam
Ja też nie mam kolców, bo wg. mnie jakoś śmiesznie by to wyglądało.
Ramka i pod nią kolce :?
Natomiast filc musi być, bo te gumki to śmieszne są ;-)

czarek13

New member
Co do "podkręcania" basu - nie brzmi to dobrze, lepiej zostawić wzmacniacz na source direct.

Tak na marginesie, PM6005 jednak do tych Zensorów trochę pary brakuje - do cichego słuchania.
Na wzmacniaczu >100W (audiolab) jednak dynamika i bas przy niskich poziomach głośności jest bez porównania.
Słuchając nie używam ani loudness ani source direct.
Co do braku pary wzmacniacza tu po kilku dniach słuchania w pełni się zgadzam. Przy cichym słuchaniu rzeczywiście basu nie ma zupełnie i w ogóle gra jakoś tak bez wyrazu, ale wystarczy przekręcić gałakę volume na godz dziewiątą i już jest fajnie, na dziesiątej jest pięknie a na jedenastej to już poezja :):)

Do góry