Mały z dużym (kątem widzenia)

sadayoshi

New member
Witam,

na początek informacje:

# budżet: około 2000 zł
# odległość od ekranu: 1,5-4 m
# jak słońce świeci w pokoju: niestety często bezpośrednio na tv
# jaki masz obecnie telewizor: jakiś kineskopowy 15"
# jakie programy najczęściej oglądasz: wszystko po trochu poza sportem
# więcej oglądasz w dzień czy wieczorem: zarówno w dzień jak i wieczorem
# wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: tylko przy świetle
# wolisz obraz ostry czy łagodny: łagodny (nie koniecznie)
# matryca błyszcząca czy matowa: matowa (nie koniecznie)
# preferowana wielkość telewizora: od 20" do 26"
# preferowana marka: wszystko jedno
# preferowana technologia: oled :p (tak naprawdę wszystko jedno)
# czego nie lubisz w telewizorach?: brak płynności ruchu, przesadzonej ostrości, małych kątów widzenia
# jak urządzenia będą podłączone?: dekoder upc, pendrive/dysk z filmami, może w przyszłości HTPC albo jakiś android na sticku
# czy ważne jest wifi: niekoniecznie, choć narzekać nie będę
# czy będziesz korzystać z widgetów?: raczej nie
# czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora?: jeśli się da (niekoniecznie)
# czy chcesz korzystać z serwisu Ipla Iplex, tvscreen - VOD?: nie
# czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami?: tak
# ma mieć 3D?: nie
# ma mieć slot na karty SD?: niekoniecznie
# ma mieć tuner DVB-S?: jak rozumiem jeśli mam dekoder upc który przesyła obraz po hdmi to tuner jest zbędny?
# jaki masz sygnał?: upc cyfrowy
# ile programów HD?: nawet nie wiem, kilka
# ma stać czy wisieć ?: stać

I teraz najważniejsza dla mnie sprawa - kąty widzenia. Telewizor będzie tak ustawiony, że 90 stopni to jednak za mało by komfortowo oglądać na nim cokolwiek. Zdaję sobie sprawę, że małe kąty widzenia są jednym z najpopularniejszych mankamentów LCD, jednak plazma odpada ze względu na brak w ofercie sklepów tak małych modeli.

Nie jestem specjalnym fanem telewizji, niemniej coś tam od czasu do czasu oglądam (głównie jedząc, szykując jedzenie, albo zmywając), a ponieważ tv będzie oglądany z różnych miejsc kuchni, tak ważne są jak najszersze kąty widzenia. Dodatkowo ważną sprawą jest czytanie przez tv filmów z zewnętrznego dysku/pena - im więcej formatów tym lepiej, ale jakoś przeżyję jeśli będę musiał konwertować każdy pobrany film na powiedzmy divixa.

Będę wdzięczny za wszelkie rady.

Pozdrawiam ~

Karpaj

New member
Bez reklam
Samsung 26" EH4500
Sony 26" EX550
Toshiba 26" EL933

Wszystkie trzy mają całkiem porządne kąty boczne.

32" nie wejdzie chociaż? Bo budżet pozwolił by nawet na 40" przy tych wymaganiach :p

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Zdecydowanie 32" .
Masz na matrycy IPSAlpha Panasonica 32E5.
Oledów jak napisałeś w tej przekątnej jeszcze wiele lat nie będą produkować.
Będzie czytać Twoje filmy.

sadayoshi

New member
Problem nie polega na tym, że większy tv się nie zmieści. Większość czasu podczas którego oglądam telewizję spędzam w odległości około metra od odbiornika (tak, wiem że w poprzednim poście podałem trochę zawyżoną wartość 1,5 m, ale dopiero teraz wszystko porządnie wymierzyłem). Tak akurat usytuowany mam stół w kuchni, nie bardzo mam możliwość siadania w innym miejscu - żeby to zmienić musiałbym wszystko przemeblować, a telewizja nie jest dla mnie na tyle ważna by tak się męczyć.
Obawiam się więc, że 32", a już tym bardziej 40" w najlepszym wypadku wypali mi siatkówkę, a w najgorszym skręci kark przy próbie śledzenia odrobinę bardziej wartkiej akcji niż ta znana z wiadomości :p

Do góry