Witam,
na początek informacje:
# budżet: około 2000 zł
# odległość od ekranu: 1,5-4 m
# jak słońce świeci w pokoju: niestety często bezpośrednio na tv
# jaki masz obecnie telewizor: jakiś kineskopowy 15"
# jakie programy najczęściej oglądasz: wszystko po trochu poza sportem
# więcej oglądasz w dzień czy wieczorem: zarówno w dzień jak i wieczorem
# wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: tylko przy świetle
# wolisz obraz ostry czy łagodny: łagodny (nie koniecznie)
# matryca błyszcząca czy matowa: matowa (nie koniecznie)
# preferowana wielkość telewizora: od 20" do 26"
# preferowana marka: wszystko jedno
# preferowana technologia: oled
(tak naprawdę wszystko jedno)
# czego nie lubisz w telewizorach?: brak płynności ruchu, przesadzonej ostrości, małych kątów widzenia
# jak urządzenia będą podłączone?: dekoder upc, pendrive/dysk z filmami, może w przyszłości HTPC albo jakiś android na sticku
# czy ważne jest wifi: niekoniecznie, choć narzekać nie będę
# czy będziesz korzystać z widgetów?: raczej nie
# czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora?: jeśli się da (niekoniecznie)
# czy chcesz korzystać z serwisu Ipla Iplex, tvscreen - VOD?: nie
# czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami?: tak
# ma mieć 3D?: nie
# ma mieć slot na karty SD?: niekoniecznie
# ma mieć tuner DVB-S?: jak rozumiem jeśli mam dekoder upc który przesyła obraz po hdmi to tuner jest zbędny?
# jaki masz sygnał?: upc cyfrowy
# ile programów HD?: nawet nie wiem, kilka
# ma stać czy wisieć ?: stać
I teraz najważniejsza dla mnie sprawa - kąty widzenia. Telewizor będzie tak ustawiony, że 90 stopni to jednak za mało by komfortowo oglądać na nim cokolwiek. Zdaję sobie sprawę, że małe kąty widzenia są jednym z najpopularniejszych mankamentów LCD, jednak plazma odpada ze względu na brak w ofercie sklepów tak małych modeli.
Nie jestem specjalnym fanem telewizji, niemniej coś tam od czasu do czasu oglądam (głównie jedząc, szykując jedzenie, albo zmywając), a ponieważ tv będzie oglądany z różnych miejsc kuchni, tak ważne są jak najszersze kąty widzenia. Dodatkowo ważną sprawą jest czytanie przez tv filmów z zewnętrznego dysku/pena - im więcej formatów tym lepiej, ale jakoś przeżyję jeśli będę musiał konwertować każdy pobrany film na powiedzmy divixa.
Będę wdzięczny za wszelkie rady.
Pozdrawiam ~
na początek informacje:
# budżet: około 2000 zł
# odległość od ekranu: 1,5-4 m
# jak słońce świeci w pokoju: niestety często bezpośrednio na tv
# jaki masz obecnie telewizor: jakiś kineskopowy 15"
# jakie programy najczęściej oglądasz: wszystko po trochu poza sportem
# więcej oglądasz w dzień czy wieczorem: zarówno w dzień jak i wieczorem
# wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: tylko przy świetle
# wolisz obraz ostry czy łagodny: łagodny (nie koniecznie)
# matryca błyszcząca czy matowa: matowa (nie koniecznie)
# preferowana wielkość telewizora: od 20" do 26"
# preferowana marka: wszystko jedno
# preferowana technologia: oled
# czego nie lubisz w telewizorach?: brak płynności ruchu, przesadzonej ostrości, małych kątów widzenia
# jak urządzenia będą podłączone?: dekoder upc, pendrive/dysk z filmami, może w przyszłości HTPC albo jakiś android na sticku
# czy ważne jest wifi: niekoniecznie, choć narzekać nie będę
# czy będziesz korzystać z widgetów?: raczej nie
# czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora?: jeśli się da (niekoniecznie)
# czy chcesz korzystać z serwisu Ipla Iplex, tvscreen - VOD?: nie
# czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami?: tak
# ma mieć 3D?: nie
# ma mieć slot na karty SD?: niekoniecznie
# ma mieć tuner DVB-S?: jak rozumiem jeśli mam dekoder upc który przesyła obraz po hdmi to tuner jest zbędny?
# jaki masz sygnał?: upc cyfrowy
# ile programów HD?: nawet nie wiem, kilka
# ma stać czy wisieć ?: stać
I teraz najważniejsza dla mnie sprawa - kąty widzenia. Telewizor będzie tak ustawiony, że 90 stopni to jednak za mało by komfortowo oglądać na nim cokolwiek. Zdaję sobie sprawę, że małe kąty widzenia są jednym z najpopularniejszych mankamentów LCD, jednak plazma odpada ze względu na brak w ofercie sklepów tak małych modeli.
Nie jestem specjalnym fanem telewizji, niemniej coś tam od czasu do czasu oglądam (głównie jedząc, szykując jedzenie, albo zmywając), a ponieważ tv będzie oglądany z różnych miejsc kuchni, tak ważne są jak najszersze kąty widzenia. Dodatkowo ważną sprawą jest czytanie przez tv filmów z zewnętrznego dysku/pena - im więcej formatów tym lepiej, ale jakoś przeżyję jeśli będę musiał konwertować każdy pobrany film na powiedzmy divixa.
Będę wdzięczny za wszelkie rady.
Pozdrawiam ~