MA RX8 vs Dali Ikon 6 vs Dynaudio Audience 72 vs... ?

eddielublin

New member
W dniu dzisiejszy zagościły u mnie Dunaudio audience 72, przesłuchania rozpoczęte :)
Widok na kandydatów do zagoszczenia w salonie:

Ostatnia edycja:

rabit

Active member
Bez reklam
Gdyby nie ta cena to i u mnie stały by RX8. Nie słyszałem jeszcze nic piękniejszego :) No ale cóż... Żona powiedziała że 10 lat nie chce słyszeć o zmianie kolumn po tym jak po roku sprzedałem JBL-a, więc za pare lat może będą tańsze :)

eddielublin

New member
Tak subiektywnie to w kategorii estetyki dla mnie MA to numer 1 chyba, taka dyskretna elegancja. Niestety ze względu na kubaturę pomieszczenia MR4 poszukują nowego właściciela, ale nie wykluczone, że powitam RX8
Ale narazie przerzucam płytotekę i słucham dynaudio, i jak zauważył mój syn "hmmm mają więcej basu".

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Fakt, MA fajnie wyglądają. Mnie szczególnie podobają się czarne z jasnymi głośnikami, taki kontrast. Ale Panowie nie zapominajmy o markach kolumn, które są może mniej popularne na forum a też super się prezentują. Wszystko to zresztą kwestia gustu, a bardziej umeblowania i kolorystyki Naszego wnętrza. Ja jakoś nigdy nie miałem takiego zmysłu projektowania wnętrz, ale są ludzie ze smakiem co potrafią tak dobrać wszystkie komponenty że kopara opada:)

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
Tak subiektywnie to w kategorii estetyki dla mnie MA to numer 1 chyba, taka dyskretna elegancja. Niestety ze względu na kubaturę pomieszczenia MR4 poszukują nowego właściciela, ale nie wykluczone, że powitam RX8
Ale narazie przerzucam płytotekę i słucham dynaudio, i jak zauważył mój syn "hmmm mają więcej basu".
no bo to trochę inna liga:) no i to jest MR4 , a nie MR6 gdzie basu jest znacznie więcej. Czasami bywa tak że trzeba wybrać czy wygląd czy lepsze brzmienie. Fajnie jest jak człowiekowi pod pasują obie kwestie:). Te dynaudio to już spore kolumienki:)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Wygląd, wyglądem a jeszcze jest kwestia tego typu, szczególnie przy kolumnach w granicach paru tys. za parę, że jak Nam się podoba bas to reszta pasma nieszczególnie, i odwrotnie. Marzeniem chyba wszystkich by było kupno kolumn fajnych dizajnersko, a do tego żeby w całym paśmie było zarąbiście i niczego nie brakowało. Ale to pewnie gruba kasa na same kolumny, nie mówiąc o reszcie sprzętu. My musimy wybierać pod własne preferencje i oko:) Osobiście z doświadczenia powiem że jak kolumny grały fajnie przy muzyce rockowej, metalowej czy po prostu szybkich bitach, to nie koniecznie sprawdzały się w klasycznej i dojrzalszym repertuarze, i oczywiście w odwrotną stronę. Dlatego przy ograniczonym budżecie staramy się iść na kompromis i wybrać coś pośredniego. Kasa rządzi światem, nie oszukujmy się Panowie:(. Mawia się że pieniądze szczęścia nie dają, ale to głównie o zdrowie chodzi, a w innnych kwestiach kto ma kasę ten ma wszystko.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
To zalezy jakie zakupy z kobieta, bo jak masz na mysli te w Biedronce to ja dziekuje, ale jak to maja byc jakies sklepy z bielizna i takie tam, to ja nie mam nic przeciwko :), no ale jak zobacze obok jakis MediaMarkt czy inny przybytek, to nie ma zmiluj, dostaje ADHD i juz mnie nie ma :)

eddielublin

New member
no bo to trochę inna liga:) no i to jest MR4 , a nie MR6 gdzie basu jest znacznie więcej. Czasami bywa tak że trzeba wybrać czy wygląd czy lepsze brzmienie. Fajnie jest jak człowiekowi pod pasują obie kwestie:). Te dynaudio to już spore kolumienki:)

Absolutnie tak, MR4 w pomieszczeniu ok 10m grały fajnie, była fajna scena, dźwięk szczegółowy,basik (ale taki wystarczający nie natrętny) po przeniesieniu do pomieszczenia ok 50m "zginęły" i stad moje poszukiwania. Dynaudio wydają się być po kilku godzinach godne pograć w tym pomieszczeniu. Człowiek od którego je wypożyczyłem miał je w pomieszczeniu ok 20m i grając nawet z moim skromnym AA MAX 150 bas był dudniący, wręcz nieprzyjemny... u mnie się rozwinęły. Ale nie ma co porównywać to zdecydowanie nie ten sam poziom zarówno cenowy jak i jakościowy.
Do posłuchania mam jeszcze Focale 826 dzięki uprzejmości jednego z forumowiczów. I potem czeka mnie najtrudniejsze - czyli wybór. Ze sprzętem audio jest tak jak z samochodami, największy spadek wartości bierze na siebie pierwszy właściciel i stad przy takich poziomach cenowych zainteresowanie kolumnami używanymi, te w razie "niedopasowania" sprzedają się z małą stratą

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
na takim metrażu to i mocniejsze kolumny mogły by być. No ale w porównaniu do MR4 na pewno jest lepiej na takiej przestrzeni, ale coś mocniejszego od Dynaudio by wypadło jeszcze lepiej. To jest kawał powierzchni. No ale wiadomo i zasilanie musiało by być też wtedy porządniejsze :)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Daj znac jak tam u Werfa przebiegnie odsluch.
Jezeli chodzi o strate wartosci, to zalezy (w wiekszosci tak), ale w przypadku kolumn jest taka mala roznica, one sie praktycznie nigdy nie starzeja, ja bynajmniej mam takie zdanie, bo co mozna jeszcze wymyslec w brzmieniu, szczegolnie tych lepszych kolumn, stare kilkunastoletnie kolumny moga zagrac lepiej jak te najnowsze, byla kiedys taka spora dyskusja "audiofilskia" na zagranicznych forum, madrze chlopaki pisali.

eddielublin

New member
Jezeli chodzi o strate wartosci, to zalezy (w wiekszosci tak), ale w przypadku kolumn jest taka mala roznica, one sie praktycznie nigdy nie starzeja, ja bynajmniej mam takie zdanie, bo co mozna jeszcze wymyslec w brzmieniu, szczegolnie tych lepszych kolumn, stare kilkunastoletnie kolumny moga zagrac lepiej jak te najnowsze, byla kiedys taka spora dyskusja "audiofilskia" na zagranicznych forum, madrze chlopaki pisali.
Może rzeczywiście nietrafione porównanie w sensie technicznym a zwłaszcza w kategorii "starzenia" eksploatacyjnego. Skrzywiony jestem trochę tą motoryzacją bo to branża w której funkcjonuję.
Wrażeniami z odsłuchu Focali na pewno się podzielę, już się szykuję torba CD-ków spakowana

na takim metrażu to i mocniejsze kolumny mogły by być. No ale w porównaniu do MR4 na pewno jest lepiej na takiej przestrzeni, ale coś mocniejszego od Dynaudio by wypadło jeszcze lepiej. To jest kawał powierzchni. No ale wiadomo i zasilanie musiało by być też wtedy porządniejsze :)
Zastanawiałem się nad tym, są nawet na znanym portalu aukcyjnym Dynaudio Audience 82, ale do napędzenia tego gość w domu elektrownię zbudował - fotka poniżej

Poza tematem - wybiera się ktoś na AudioShow w tym roku? Mam taki zamiar , może by tak jakiś forumowy meeting...

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam

Stary, ale to mówimy o kolumnach o pewnym prestiżu. Zwykłe budżetówki pewnie stracą na cenie? Są firmy co się wypromowały i zawsze ich produkty będą w cenie. Jak z autami, Audi czy Mercedes zawsze będą w cenie pomimo że gorzej wypadną w statystykach jak Toyota czy Honda. Taki rynek.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
To zalezy jakie zakupy z kobieta, bo jak masz na mysli te w Biedronce to ja dziekuje, ale jak to maja byc jakies sklepy z bielizna i takie tam, to ja nie mam nic przeciwko :), no ale jak zobacze obok jakis MediaMarkt czy inny przybytek, to nie ma zmiluj, dostaje ADHD i juz mnie nie ma :)
He, dokładnie, ale u mnie już od lat wchodząc do centrum handlowego rozdzielamy się i spotykamy za godzinę ;)

eddielublin, szkoda, ze się nie załapałem, ale kawka aktualna ;)
Na AudioShow wybieram się już kilka lat, ale gdyby nie w weekend..., ehh

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Stary, ale to mówimy o kolumnach o pewnym prestiżu. Zwykłe budżetówki pewnie stracą na cenie? Są firmy co się wypromowały i zawsze ich produkty będą w cenie. Jak z autami, Audi czy Mercedes zawsze będą w cenie pomimo że gorzej wypadną w statystykach jak Toyota czy Honda. Taki rynek.

Mialem na mysli wartosc "brzmieniową", ja bynajmniej moge siedziec na jednych kolumnach nawet 10lat, wazne zeby satysfakcjonowaly mnie brzmieniem, ale jezeli chodzi o klocki, to duzo czesciej korci mnie do wymiany. Co do wartosci finansowej, to mi nie musisz mowic, trace z bolem serca za kazdym razem jak cos wymieniam. Natomiast auta, to wlasnie te najdrozsze traca najwiecej, to chyba najbardziej niewdzieczna inwestycja, a do tego jest to studnia bez dna, jak traktuje auto jako "przyjemnosc" dlatego juz dawno przestalem plakac przy kazdej naprawie/ubezpieczeniu/przegladzie. Kolumny maja to do siebie ze stawiasz, sluchasz i tak 15lat bez zmian, a nawet lepiej, bo dobrze sie wygrzeją. No chyba ze ktos wystawi na slonce i wyplowieja membramy ;)

He, dokładnie, ale u mnie już od lat wchodząc do centrum handlowego rozdzielamy się i spotykamy za godzinę ;)
eddielublin, szkoda, ze się nie załapałem, ale kawka aktualna ;)
Na AudioShow wybieram się już kilka lat, ale gdyby nie w weekend..., ehh

Moze uda sie cos wykombinowac? Ja sie chetnie pisze na taki maraton audio (poznawczy).

Ostatnia edycja:
Do góry