lpcm, a bit stream, jaka roznica ps3 jako dekoder dtshd?

mietek099

New member
Masz zaktualizowany soft? Kiedyś miałem podobny problem z plikiem dźwiękowym. Słyszałem trzaski w momencie gdy (na starym sofcie) w konsoli była zwiększona głośność. Po aktualizacji błąd został wyeliminowany. BTW, nie możesz sprawdzić tego pliku np. na PC?

gryzio

New member
Na pliku wav z dts'em to ja nie próbowałem, ale na wypalonym wav'ie na audio cd zawsze był niejaki problem z parametrami.
Jeśli dobrze pamiętam, żeby tego wav'a wypychać poprawnie jako dts'a to trzeba było przede wszystkim ustawić wyjście jako bitstream, a do tego w ustawieniach audio cd wyłączyć jakiekolwiek upsamplowanie dźwięku - trzeba było zostawić wyłącznie 44.1 kHz.

Konsola sama w sobie 'nie rozumiała', że to jest audio cd nagrany w dts'ie, ale można było na niej wymusić aby nie próbowała 'poprawiać' dźwięku i przepychała go nieruszony- ampli wtedy to rozpoznawał i było ok.

Zaznaczę tutaj, że te zabawy robiłem po optyku - nie mam ampla przyjmującego dźwięk po hdmi (jeszcze ;).

marecki6

New member
Bez reklam
pytanie tego typu - ktora wersja ps3 ma mozliwosc puszczenia dzwieku HD bez dekodowania do ampli ? wole zeby dekodowaniem dzwieku zajelo sie ampli .. o ile dobrze pamietam stara wersja FAT nie miala takiej opcji a jak jest z wersja slim ?

seed

New member
Przyszło mi teraz do uba, że i tak nici z podłączenia BD HDMI -> AV HDMI (1.1) -> TV HDMI - gdyz do przesylu 3D wymagane jest HDMI 1.4. Czy Ampli w tym przypadku bedzie wąskim gardłem i 3D nie uzyskam?

mat74

Well-known member
Bez reklam
moge sie mylic (z tymi wymogami wersji HDMI i 3d tez jest niezle zamieszanie) jednak z tego opisu wyglada ,jakby amplituner byl w stanie przelaczac sygnal podany w specyfikacji hdmi 1.3 , a w pelni obsluzyc hdmi 1.1.
przez hdmi 1.1 przechodzi wielokanalowe lpcm , do obslugi 3d (nie wiem- pelnej , niepelnej ?!) wystarczy hdmi 1.3 skoro ps3 to potrafi (obsluzyc 3d) a posiada przeciez hdmi w wersji 1.3.

seed

New member
Marantz 4002 "HDMI v1.3a Switching/ v1.1 Repeating: 3-In/1-Out"
Wlasnie w tym opisie jest nadzieja. No nic mam nadzieje, ze pociagnie.

suprnowa

New member
Niech mi ktoś powie jak najlepiej ustawić dźwięk w konsoli PS3 Fat.
Wszystko na auto,czy pozaznaczać tylko nie które opcje?BO ampli nie zawsze dobrze rozpoznaje dźwięk.
Amplituner do HK AVR 255.
Jaka jest zasadnicza różcnica wkońcu między LPCM a bitstream?

suprnowa

New member
A jeżeli miałbym wybierać to co jest lepsze-LPCM czy bitstream?
Mam na stanie dwie konsole i muszę wybrać między FAT a SLIM i tylko ten argument jest brany pod uwagę.
używam konsoli przeważnie do gier.
amplituner AVR 255 i głośniki HKTS 11BQ

mat74

Well-known member
Bez reklam
bierz SLIM - nowsza , mniej pradozerna (ponoc) no i zawsze masz mozliwosc wyboru w jakim formacie ma wyslac dzwiek.

suprnowa

New member
Do SLIM muszę dołożyć ok 350zł,tyle że będzie nowa z gwarancja.
A tak szczerze to jaka jest różnica (zauważalna)miedzy przesyłem LPCM a bitstream do AVR 255,przeczytałem cały wątek i nic...

Whiplash

New member
Bez reklam
Masta czy ja wiem czy zadna? Wlaczylem koncert z DD na poczatku jakos bitstream a potem jako LPCM i jednak bitsteram rozkodowany w Amplitunerze brzmi lepiej .

Do góry