Od jakiegoś czasu przymierzam się do kupienia tv LG z pasywnym 3D - wcześniej rozważałem zakup 42LW5500, ale teraz moją uwagę przyciągnął model z nowej linii 42LM620S, głównie ze względu na atrakcyjną cenę. Cena obydwu w/w modeli to około 2800PLN, przy czym LM620S jest "bogatszy" niż seria LW5500: ma tuner DVB-S i jest "DVR ready" (i oczywiście jest jeszcze z nowej serii LM, ael tu ciężko ocenić jakie są różnice między LW a LM). Gdyby tak szukać odpowiednika w "starej" serii LW to byłby nim LW570S a raczej LW579S (czyli z opcją nagrywania). A ten telewizor kosztuje/kosztował około 3100PLN (cały czas mowa o wielkości 42 cale). Tymczasem LG wypuszcza model z nowej linii, który już na starcie jest tańszy niż odpowiadający mu funkcjonalnie poprzednik ze starej linii. Sytuacja raczej niespotykana.
Ale wracając do tematu - skorzystałem z porównywarki tv w serwisie LG, żeby sprawdzić różnice między LM620S i LM660S. Jeśli wierzyć tej porównywarce, to te modele różnią się tylko tym:
1. LM660S ma w zestawie pilot magic i kartę wi-fi (620S jest "ready" do obydwu tych urządzeń)
2. 660S ma gniazdo słuchawkowe a 620 nie
3. 660S ma nieco mniejsze wymiary (jest ok 2cm węższy)
Więcej różnic nie ma, czyli albo ta porównywarka nie uwzględnia takich szczegółów technicznych, albo te tv są wyposażone w taką samą matrycę, a 660 to po prostu 620 w nowej obudowie i dołączonym pilotem magic i kartą wi-fi (jeśli w tej porównywarce porównamy np LM615S i LM620S to już są różnice w matrycach).
Jeśli to są jedyne różnice, to moim zdaniem absolutnie nie warto dokładać 500-600PLN do modelu 660S.
Byłem wczoraj w eurortv i miałem okazję oglądać włączone 620S i 660S (620 42", a 660 47"). Niestety nie stały obok siebie tylko "plecami do siebie", a dodatkowo wyświetlały inny materiał (na 660 był 3D), więc nie dało się porównać jakości obrazu. W każdym razie widać, że 660 ma inną obudowę (ramki dookoła matrycy są węższe).
Czy ktoś mógłby potwierdzić/zaprzeczyć temu co pisał jeden z użytkowników forum, czyli że 660 ma zauważalnie lepszą jakoś obrazu od 620?